• Big Story

    Οι τελευταίες δραματικές ώρες πριν τη συντριβή του Airbus της EgyptAir

    • NewsRoom
    Μιανμάρ


    Δραματικές στιγμές έζησαν οι επιβάτες του Airbus A-320 της EgyptAir καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της πορείας του, το αεροσκάφος έκανε μία βίαιη και απότομη βουτιά θανάτου πριν συντριβεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου.

    Συγκεκριμένα, το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 37.000 ποδών και ξαφνικά, σύμφωνα με την καταγραφή της πορείας του στα ραντάρ, έπεσε στα 9.000 πόδια και λίγα δευτερόλεπτα μετά το στίγμα του χάθηκε.

    Η τελευταία επικοινωνία του πληρώματος του αιγυπτιακού αεροσκάφους με τους 66 επιβάτες έγινε στις 02:55 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Τότε οι πιλότοι του Airbus της EgyptAir είχαν και την τελευταία επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου στην Αθήνα ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από την Αίγινα. Έκτοτε χάθηκε κάθε επικοινωνία με το αεροπλάνο.

    Ώρα 03:37: H Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έθεσε το αεροσκάφος σε φάση αβεβαιότητας.

    Λίγα λεπτά μετά, ακριβώς στις 03:41 η ΥΠΑ έθεσε το αεροσκάφος σε φάση κινδύνου. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης σε ένα ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 το οποίο κάνει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που θεωρείται ότι μπορεί να έχει χαθεί το αεροσκάφος.

    Η επιβεβαίωση

    Λίγες ώρες αργότερα πηγή της ΥΠΑ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου.. «Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ…συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η ανώνυμη ελληνική πηγή.

    Τι λέει η κατασκευάστρια εταιρεία

    Τη λύπη της για την επιβεβαίωση ότι A320 από Egyptair χάθηκε γύρω στις 2.30 π.μ. (τοπική ώρα Αίγυπτου ) σήμερα πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα, εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Airbus.

    Όπως αναφέρεται, το αεροσκάφος παραδόθηκε στην Egyptair από τη γραμμή παραγωγής το Νοέμβριο του 2003. Το αεροσκάφος είχε περίπου 48.000 ώρες πτήσης.

    Η κατασκευάστρια εταιρεία δηλώνει επίσης ότι θα παράσχει πλήρη τεχνική υποστήριξη στη γαλλική Υπηρεσία Ερευνών – ΒΕΑ – και στις αρχές που είναι επιφορτισμένες με την έρευνα και τέλος παραπέμπει σε περαιτέρω πληροφορίες «όταν επιβεβαιωθούν όλα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές».

    Η πτήση

    Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας στις 23:09 το βράδυ της Τετάρτης με 56 επιβάτες, επταμελές πλήρωμα και τρία άτομα προσωπικό ασφαλείας, συνολικά δηλαδή με 66 επιβαίνοντες. Μάλιστα όπως έχει γίνει γνωστό από την αεροπορική εταιρεία ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν και δύο βρέφη και ένα παιδί.

    Σύμφωνα με τον κατάλογο των επιβατών που δημοσίευσε η EgyptAir, πρόκειται για 30 Αιγύπτιους, 15 Γάλλους, 1 Βρετανό, 1 Καναδό, 1 Βέλγο, 1 Πορτογάλο, 1 Αλγερινό, 1 Σουδανό, 1 πολίτη του Τσαντ, 2 Ιρακινούς, 1 Σαουδάραβα και 1 Κουβεϊτιανό.

    Τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, είχε μπει 10 μίλια στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, απείχε 280 χλμ. από τις αιγυπτιακές ακτές και βρισκόταν σε ύψος 37.000 ποδιών.

    ImageHandler

    Το αιγυπτιακό Ναυτικό, η Πολεμική Αεροπορία και η ακτοφυλακή της χώρας διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Καρπάθου με τη συνδρομή και ελληνικών μέσων. Η Γαλλία επίσης, ανακοίνωσε ότι θα στείλει αεροπλάνα και πλοία για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση έρευνας.

    Σύμφωνα με στέλεχος της EgyptAir που μίλησε στο CNN, ο πιλότος είχε περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης, με τις 2.000 από αυτές να έχουν γίνει σε αεροσκάφος Airbus A320. Όσο για τον συγκυβερνήτη είχε 2.766 ώρες πτήσης. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό αυτή η πτήση ήταν η πέμπτη που έκανε το αεροπλάνο μέσα στην ίδια μέρα.

    Τεράστια σύγχυση με το «σήμα κινδύνου»

    Ενώ αρχικά αναφέρθηκε ότι ο πιλότος δεν έκανε κάποια κλήση έκτακτης ανάγκης, πριν την εξαφάνιση του αεροσκάφους, στη συνέχεια η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος της Egyptair είχε εκπέμψει τελικά σήμα κινδύνου μέσω του αυτόματου συστήματος εντοπισμού στις 4.26 τοπική ώρα, σχεδόν δύο ώρες μετά την εξαφάνισή του από τα ραντάρ. Ο αιγυπτιακός στρατός από την πλευρά του αρνείται τον εντοπισμό οποιουδήποτε σήματος κινδύνου.

    Το Παρίσι δεν αποκλείει τίποτα

    Francois Hollande
    Francois Hollande, Γάλλος Πρόεδρος

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, François Hollande, επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdel Fattah el-Sisi και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν στενά για την εξακρίβωση των συνθηκών εξαφάνισης του αεροσκάφους της Egyptair. Ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Manuel Valls δήλωσε  δήλωσε πως κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

    Ο François Hollande συγκαλεί μάλιστα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στις 09.30 (ώρα Ελλάδας), ενώ κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης συγκροτήθηκε στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Μαρτυρίες για «φωτιά στον ουρανό»

    Συγκλονιστική  είναι η μαρτυρία για «φωτιά στον ουρανό» νότια της Καρπάθου, την οποία  επικαλούνται πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

    Τόσο το πρακτορείο Reuters, όσο και ξένες εφημερίδες στις ηλεκτρονικές τους εκδόσεις μεταδίδουν πως πλοίαρχος εμπορικού πλοίου που βρισκόταν 130 ναυτικά μίλια νότια του νησιού των Δωδεκανήσων είδε «φωτιά στον ουρανό» νότια της Καρπάθου.

    Δείτε το σχετικό βίντεο:

    https://www.youtube.com/watch?v=WBOa_cTN_Ds

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/angeliki-fragkou-i-moodys-ipovathmise-ti-navios-partners/46532

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/as-to-omologisoun-i-sirizei-je-suis-chrisochoidis/46540



    ΣΧΟΛΙΑ