• Big Story

    Η οικονομία επιστρέφει ολοταχώς στο 1938


    Ας ξεκινήσουμε με ένα σύντομο μάθημα ιστορίας.

    Βγαίνοντας από τη μεγάλη ύφεση, στα τέλη της δεκαετίας του 1930, φαινόταν πως οι ΗΠΑ θα εισέρχονταν σε μια εποχή οικονομικής σταθερότητας. Το New Deal, ένα τεράστιο σχέδιο τόνωσης της οικονομίας του Προέδρου D. Roosevelt, κατόρθωσε να μειώσει τα επίπεδα της ανεργίας και να προωθήσει την ανάπτυξη της χώρας.

    Αμερική 1938

    Δυστυχώς, όμως, οι ιδιωτικές επενδύσεις “χαροπάλευαν” και ο πληθωρισμός διατηρούταν σε χαμηλά επίπεδα. Οι άνθρωποι, έχοντας ήδη σημαδευτεί από τη μεγάλη οικονομική κρίση, αποφάσισαν να περάσουν τη ζωή τους με μια μεγαλύτερη εσωστρέφεια, περιορίζοντας τις εξόδους και τις περιττές σπατάλες. Η κυβέρνηση, ενθαρρυμένη από τη “φαινομενικά” ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, άρχισε να αλλάζει στρατηγική και από τη δημοσιονομική χαλάρωση στράφηκε σε πιο σφιχτή οικονομική πολιτική.

    Σας ακούγεται γνωστό;

    Αν όχι, ίσως θα έπρεπε, αφού οι ίδιες συνθήκες που επικρατούσαν στην Αμερική του 1937 – 1938, επικρατούν και στην Ελλάδα του 2016. Η μεγάλη ομοιότητα μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και της σημερινής εποχής έγκειται στο οικονομικό σοκ και τα υψηλά επίπεδα χρέους, που έχουν αυξήσει τους κινδύνους στον ιδιωτικό τομέα, διαταράσσοντας τις ισορροπίες.

    Αμερική 1938 2

    Και πως τερματίστηκαν οι συνθήκες αυτές στη δεκαετία του ’30;

    Καταστροφικά θα λέγαμε, αφού αφενός οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις κρατικές και αφετέρου οι πληθωριστικές προσδοκίες έπεσαν κατακόρυφα και ο αποπληθωρισμός συγκλόνισε την οικονομία, προκαλώντας μια βαθύτερη ύφεση. Συγχρόνως, η ανεργία αυξήθηκε και η οικονομία έπρεπε και πάλι να αγωνιστεί, προκειμένου να επιβιώσει. Η σκληρή, λοιπόν, οικονομική πολιτική όχι μόνο δεν ωφέλησε, αλλά αντίθετα ζημίωσε τη χώρα ακόμη περισσότερο.

    Αμερική 1938 3

    Παρόμοια είναι και η κατάσταση των ημερών μας. Οι υπεύθυνοι για την χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής, υιοθετώντας αυστηρές τακτικές δημοσιονομικής πολιτικής, συμβάλλουν στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι υποτονικές προσδοκίες και διστακτικές κινήσεις των ιδιωτών έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι γνωρίζουμε. Στην περίπτωση που η παγκόσμια ανάπτυξη παραμείνει έτσι αδύναμη για χρόνια, ο τομέας των επιχειρήσεων θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στα τρέχοντα δεδομένα, οδηγώντας σε ένα ακόμη αδιέξοδο.

    Βέβαια, δεν έχουν χαθεί όλα. Υπάρχουν απλές τακτικές, οι οποίες αν ακολουθηθούν, θα καταστεί δυνατή η αποφυγή των ίδιων λαθών που γίνονταν στο παρελθόν. Απ’ ό, τι φαίνεται, όμως, οδεύουμε ολοταχώς στα ίδια σφάλματα, στην Αμερική της μεγάλης ύφεσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/klaus-regling-i-ellada-den-antechi-alles-kathisterisis-oute-politiki-aveveotita/54090

     ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/fotia-sto-ergasiako-en-meso-kalokeriou-vazi-dnt/54132



    ΣΧΟΛΙΑ