• Big Story

    Ένα Hedge fund που κερδίζει χρήματα όταν οι αγορές τρελαίνονται, εντόπισε τους τέσσερις καβαλάρηδες της Οικονομικής Αποκάλυψης


    Οι αγορές μπορεί να πήγαν καλά την Παρασκευή, αλλά είναι τόσο ασταθείς τώρα, όπως ήταν κατά τη διάρκεια της ολοκληρωτικής έκρηξης των κρίσεων. Οι επενδυτές έχουν φύγει από τα ριψοκίνδυνα στοιχήματα, σφυρηλατώντας τις τιμές των τραπεζικών μετοχών. Αλλά δεν χάνουν όλοι χρήματα όταν χτυπά η αναταραχή. Κάποιοι, όπως η «36 South», έχουν ιδρυθεί για να επωφεληθούν από αυτό. Η στρατηγική του αμοιβαίου κεφαλαίου υψηλού κινδύνου του «Black Swan» με έδρα το Λονδίνο, κέρδισε 234% στο χάος μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

    Το κεφάλαιο επωφελείται από τον εφησυχασμό. Μπορεί να αγοράσει προστασία ενάντια στη μεταβλητότητα και στις απότομες κινήσεις των τιμών φτηνά, θέτοντας αυτό που αποκαλεί παγίδες μεταβλητότητας, και στη συνέχεια να τις πουλήσει πίσω στην αγορά, όταν υπάρξει ένα αναπόφευκτο κραχ.

    Για την «36 South», η σημερινή μεταβλητότητα είναι ένα σύμπτωμα μιας μεγαλύτερης δυσφορίας στην καρδιά των αγορών, το οποίο δεν θα λυθεί με αρνητικά επιτόκια.

    «Υπάρχει αυτή η αίσθηση του φόβου στις αγορές», είπε ο Anthony Limbrick, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής της ποσοτικής έρευνας στην «36 South», «αλλά ίσως επίσης μια ενσωματωμένη προσδοκία ότι αν κάτι τρομερό πρόκειται να έρθει, τότε οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβουν για να σταθεροποιήσουν τις αγορές. Αλλά αυτός ο εφησυχασμός της αγοράς μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε μια στιγμή».

    Εδώ είναι ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως ο δείκτης φόβου.

    vix

    Δείχνει επίπεδα που προσεγγίζουν εκείνα του ανώτατου χρέους της ευρωζώνης το 2011 και την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2015:

    «Είναι μια οικονομική καταστροφή που οδηγείται σε ένα βαθμό από το θάνατο σε αργή κίνηση, των οικονομικών από την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε ο Limbrick. «Πηγαίνοντας υπό το μηδέν στα ποσοστά δεν λειτουργεί, και γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία».

    «Μου αρέσει να χρησιμοποιώ την αντιστοιχία ότι ο οικονομικός ασθενής είναι γεμάτος από καρκίνο – οι κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν έναν απινιδωτή, αλλά υπάρχει μόνο τόσο ηλεκτρικό ρεύμα που μπορεί να δεχθεί ο ασθενής προτού να γίνει ένα καμένο πτώμα», πρόσθεσε.

    Οι στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από την «36 South» αποδίδουν καλύτερα όταν οι αγορές είναι ευμετάβλητες.

    Σε μια συνέντευξη τον Αύγουστο, μετά το κραχ του χρηματιστηρίου της Κίνας, ο συνιδρυτής της «36 South» Jerry Haworth είπε ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο υψηλού κινδύνου είχε την «καλύτερη απόδοση μέσα σε δύο χρόνια» στοιχηματίζοντας πολλά στην άνοδο της μεταβλητότητας.

    stock atomic bomb

    Οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται για μεγαλύτερη αστάθεια της αγοράς μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, καθώς η παγκόσμια οικονομία χτυπά ισχυρές αντιξοότητες. Τα οικονομικά μοντέλα κεντρικών τραπεζών που εργάστηκαν στο παρελθόν δεν λειτουργούν σωστά, εν μέρει λόγω των δημογραφικών αλλαγών και της τεχνολογίας.

    «Έχετε τους Τέσσερις Καβαλάρηδες της Οικονομικής Αποκάλυψης εκεί έξω, επίσης», δήλωσε ο Limbrick . «Έχετε γερασμένες γενιές των baby boom, διαταραχή τεχνολογίας, μια παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας, και τεράστιο χρέος».

    the-walking-dead-season-6-zombie%20.png
    Η οικονομική αποκάλυψη μπορει να είναι προ των πυλών λένε στο 36 South

    Και αν αυτό δεν είναι αρκετό για να τρομάξει τους επενδυτές, συνειδητοποιούν ότι η επόμενη τραπεζική κρίση πιθανότατα θα τελειώσει με απώλειες σε ομόλογα και καταθέσεις και όχι με άλλη μία διάσωση.

    Οι μετοχές σε μεγάλες τράπεζες, όπως η Credit Suisse και η Deutsche Bank έχουν χτυπήσει τα πιο χαμηλά επίπεδα δεκαετιών αυτή την εβδομάδα, ως αποτέλεσμα.

    «Υπάρχει επίσης κάτι εκεί έξω που στοιχειώνει τους ανθρώπους, και αυτό είναι η ανοιχτή απόφαση των τραπεζών», είπε ο Limbrick . «Η αγορά λειτουργεί με την πιθανότητα ότι τα μετρητά τους στην τράπεζα μπορεί να δεσμευτούν, και αυτό λειτουργεί ως πιθανό βάρος στην αγορά».

    Είναι αδύνατο να αγνοήσουμε όλους τους κινδύνους, λέει ο Limbrick.

    «Γνωρίζουμε πώς είναι οι μοχλευμένες τράπεζες», είπε. «Αν μπλέξουν σε μπελάδες, τότε τα λεφτά φεύγουν. Οι άνθρωποι αποφεύγουν να σκεφτούν γι’ αυτό».

     



    ΣΧΟΛΙΑ