• Business

    H Intralot, οι κερδοσκόποι και ο… «επιμενίδειος ύπνος» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Κεραστάρης Intralot

    Αντώνιος Κεραστάρης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιntralot


    Ο Επιμενίδης, με καταγωγή από την Κνωσό της Κρήτης, ήταν ένας ξακουστός θρησκευτικός δάσκαλος, φιλόσοφος, μάντης, προφήτης και θαυματοποιός του 7ου π.Χ. αιώνα. Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, όταν ήταν παιδί, ψάχνοντας να βρει ένα πρόβατο που το είχε σκάσει από το οικογενειακό κοπάδι, μπερδεύτηκε και μπήκε σε μια σπηλιά, όπου αποκαμωμένος αποκοιμήθηκε για 57 ολόκληρα χρόνια…

    Κάτι αντίστοιχο με τον παροιμιώδη «Επιμενίδειο ύπνο» φαίνεται να βιώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς… Δεν εξηγείται αλλιώς ο εποπτικός λήθαργος και η εγγενής αδυναμία για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των νοσηρών φαινομένων που ταλανίζουν ακατάπαυστα τη χρηματιστηριακή αγορά. Σε μια αγορά όπου τα λογής λογής «άνθη του κακού» επιδίδονται συστηματικά σε παίγνια άγριας υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Με βασικό μοχλό τη διασπορά ακραίων φημών που με χαρακτηριστική ευκολία κάνουν τον γύρο της αγοράς.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα όσα έγιναν προχθές με τη μετοχή της Intralot που για δεύτερη φορά μέσα στους 7 τελευταίους μήνες δέχθηκε τα καταιγιστικά πυρά των κερδοσκόπων, τους οποίους προφανώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αδυνατεί να τους εντοπίσει.

    Η αλληλουχία των γεγονότων ξεκινά την περασμένη Δευτέρα με το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη του CEO της εισηγμένης εταιρείας Αντώνη Κεραστάρη. Και τούτο προκειμένου να υποβληθεί η δεσμευτική πρόταση προς τον κρατικό οργανισμό της Τουρκίας για τη νέα 10ετή σύμβαση της διαχείρισης του αθλητικού στοιχηματισμού. Πρόταση η οποία έγινε μέσω της Inteltek στην οποία η τουρκική Turkcell κατέχει το 55% και το υπόλοιπο 45% ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της Intralot. Η διαδικασίες του διαγωνισμού άργησαν κατά μία μέρα με συνέπεια να πάρει 24ωρη αναβολή το conference call που ετοίμαζε η Intralot με τους αναλυτές. Μόλις έγινε γνωστή η αναβολή άρχισαν να κυκλοφορούν κάθε είδους φήμες και «μαύρα» σενάρια για την εισηγμένη εταιρεία συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη. Έτσι με την ολοκλήρωση των συναλλαγών τη προχθεσινή Τετάρτη, η μετοχή βρέθηκε να κλείνει με απώλειες 26,89%.

    Κόκκαλης
    Σωκράτης Κόκκαλης. Επιχειρηματίας. Μέτοχος Intracom

    Η αντίδραση της Intralot ήταν άμεση στηλιτεύοντας τις ανυπόστατες φήμες. Μάλιστα, όπως επιπρόσθετα τονίστηκε, η Intralot θα εξετάσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων με στόχο την προάσπιση της αξιοπιστίας της, αλλά και των συμφερόντων των επενδυτών.

    Την ανακοίνωση της Intralot ακολούθησε η παρέμβαση από πλευράς του QCM το οποίο με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ότι είχε ανοίξει short θέση στην εταιρεία και όσα τις αποδίδονται αποτελούν «καθαρή φαντασία». Το συγκεκριμένο μείγμα των εξελίξεων ανέτρεψε τα δεδομένα και στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Intralot έκανε ένα ισχυρό ανοδικό ριμπάουντ κλείνοντας με κέρδη 20,37%, με τη χρηματιστηριακή της αξία να διαμορφώνεται στα 71,4 εκατ. ευρώ.

    Δεν ήταν η πρώτη φορά…

    Αυτή η επίθεση των κερδοσκόπων δεν ήταν η πρώτη που έπληξε την εταιρεία. Στις 8 του μηνός του περασμένου Μαΐου, λίγα 24ωρα μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου των Folli Follie από το fund του QCM, η Intralot εν μέσω φημών και πάλι είχε οδηγηθεί ενδοσυνεδριακά στο -30%. Είναι προφανές ότι τα πλήγματα αυτά στη μετοχή δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ούτε συγκυριακά, ούτε τυχαία. Χωρίς όμως από την πλευρά της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να μπορέσει να δώσει συγκροτημένη απάντηση για το τι συμβαίνει. Εξέλιξη η οποία καθιστά επί της ουσίας έρμαιο των φημών και των κερδοσκοπικών κινήσεων τις εισηγμένες εταιρείες. Καθότι δεν φαίνεται να επαρκούν οι… ερωτήσεις που συνήθως υποβάλλει η Κεφαλαιαγορά, ή και οι έλεγχοι των συναλλαγών που επίσης δηλώνει ότι πραγματοποιούνται, στις επίμαχες περιπτώσεις.

    Ιντραλολ Intralot Κεραστάρης
    Αντώνιος Κεραστάρης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιntralot

    Ανεξαρτήτως αυτών και σε ότι αφορά τη χθεσινή τηλεσυνδιάσκεψη με τους αναλυτές ο Αντώνης Κεραστάρης τόνισε μεταξύ των άλλων ότι:

    • Τα εφετινά αποτελέσματα που δείχνει η εταιρεία, είναι κάτι συγκυριακό καθώς έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις που θα γεννήσουν έσοδα στα επόμενα χρόνια. Χαρακτηριστικό δείγμα το project της Πολιτείας του Ιλινόις που θα αρχίσει να αποδίδει από το 2019.
    • Στο Αζερμπαϊτζάν η εταιρεία θα συνεχίσει να είναι τεχνολογικός πάροχος για άλλα 7 χρόνια, ενώ τα κεφάλαια που πήρε από την πώληση του μεριδίου της αντιστοιχούν σε μερίσματα επταετίας και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στα ταμιακά της διαθέσιμα.
    • Στη Τουρκία υποβλήθηκε η μοναδική δεσμευτική πρόταση για τη στοιχηματική άδεια καθώς το σχήμα Turkcell-Intralot εγγυήθηκε τα ετήσια έσοδα ύψους 20 δισ. τουρκικών λιρών. Με δεδομένο ότι το pay out στο τουρκικό στοίχημα θα ανέβει από το 50% στο 70% αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά ο τζίρος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Intralot-Turkcell: Η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε προσφορά για το τουρκικό στοίχημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκληρή ανακοίνωση της Intralot: Υπερβολική η πτώση της μετοχής-Ανυπόστατες οι φήμες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κλείδωσε στο limit up η Intralot-Αρνείται ότι έχει βγει short στη μετοχή η QCM



    ΣΧΟΛΙΑ