• Big Story

    Goldman Sachs: Αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι μας για το 2017


    Ο αναλυτής της Goldman Sachs, David Kostin, μπορεί να ακούγεται αισιόδοξος για το 2017, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως θα πρέπει να αισιοδοξούν και οι επενδυτές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Kostin και της ομάδας του, ο δείκτης S&P 500 μπορεί να “σκαρφαλώσει” και στις 2.400 μονάδες το επόμενο έτος, όμως αυτή η ισχυρή πρόβλεψη συνοδεύεται από κάποιες προειδοποιήσεις.

    Συγκεκριμένα, ο αναλυτής της Goldman Sachs με την ομάδα του καταδεικνύουν σε σχετικό note τρία σημεία που τους προκαλούν ανησυχίες και που είναι ικανά να ασκήσουν πιέσεις στις αγορές:

    • Η αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού περιορίζει τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις

    Μπορεί ο Donald Trump να εμφανίζεται υπέρμαχος των φορολογικών μεταρρυθμίσεων και να αποτελούν πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα του, ωστόσο, στην πραγματικότητα, ελάχιστοι Ρεπουμπλικάνοι – που έχουν την προσοχή τους στραμμένη στο έλλειμμα – πρόκειται να στηρίξουν την περικοπή των τιμών στα επίπεδα που επιθυμεί ο νεοεκλεγείς Πλανητάρχης, υπό τον φόβο μεγάλων απωλειών στα έσοδα. Για την ακρίβεια, η Goldman προβλέπει ότι η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου Trump θα εκτοξεύσει το έλλειμμα στα 1,2 τρισ. δολάρια το έτος 2018. Και οι ανησυχίες για το χρέος θα εμποδίσουν την πλήρη εφαρμογή των φορολογικών μεταρρυθμίσεων σε όλες τις βαθμίδες, όπως στις επιχειρήσεις.

    goldman sachs

    • Η αύξηση του πληθωρισμού προτρέπει τη Fed να συνεχίσει τη σφιχτή νομισματική πολιτική

    Με τα επίπεδα του βασικού πληθωρισμού να ξεπερνούν οριακά το 1,7%, φαίνεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις πλησιάζουν το στόχο της Fed για το 2%. Όμως, με τα κίνητρα που αναμένεται να δώσει ο Trump σε μια ήδη σφιχτή αγορά εργασίας, με εμπορικούς περιορισμούς, ο πληθωρισμός μπορεί να οδηγηθεί υψηλότερα από το στόχο που έχει θέσει η Fed.  Έτσι, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να θεωρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις ανησυχητικές και να αυξήσει τα επιτόκια γρηγορότερα από όσο αναμένουν οι αγορές.

    goldman sachs

    • Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά

    Η “σφαγή” στην αγορά ομολόγων έχει γίνει επικίνδυνη από την εκλογή του Trump και έπειτα, με τις αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων να “χτυπούν” υψηλά πολλών ετών. Ένα παρατεταμένο sell off θα αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά προβλέπει μεγαλύτερη πιθανότητα ανόδου των επιτοκίων και κατά συνέπεια αύξησης του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων.

    goldman sachs

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τζ. Πάιατ: “Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα είναι η αβεβαιότητα”

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reuters: Η Ελλάδα θυμίζει πλέον τον Ηρακλή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε με ένα του tweet να “ισοπεδώσει” την μετοχή της Boeing



    ΣΧΟΛΙΑ