• Big Story

    Γιατί η Τρ. Πειραιώς δεν πρέπει να δώσει ούτε ένα ευρώ δάνειο στην ΕΒΖ


    Γράφαμε πρόσφατα στο mononews.gr για την περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), μίας κραυγαλέας περίπτωσης ζημιογόνου δημόσιας επιχείρησης που έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε είναι σαφές πλέον ότι… δε σώζεται με τίποτα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που η χρηματιστηριακή αξία της ΕΒΖ δεν ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ, οι ενοποιημένες ζημιές για την περασμένη χρονιά ανέρχονται στα 72,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της ΕΒΖ ξεπερνούν τα 145 εκατομμύρια ευρώ. Και πώς να μη συσσωρεύονται αυτά τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, όταν η ΕΒΖ είναι ζημιογόνος εδώ και οκτώ διαδοχικά έτη!

    Και φυσικά, τα 30 εκατομμύρια ευρώ που «χάρισε» στην εταιρεία η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Μάρτιο του 2015, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που υπέγραψε ο τότε αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, πετάχτηκαν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο…

    Κι όμως: φαίνεται πως υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως αυτή η επιχείρηση μπορεί να γίνει ξανά βιώσιμη. Είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει «κληρονομήσει» δάνεια ύψους 60 εκατ. ευρώ από την απορρόφηση της Αγροτικής και αναζητά τρόπους να αναδιαρθρώσει αυτά τα δάνεια, ώστε να μπορέσει η ΕΒΖ να επιβιώσει και κάποια στιγμή να αποπληρώσει τα χρωστούμενα.

    trapeza peiraiws

    Αλλά επειδή η Πειραιώς είναι πιστωτικό ίδρυμα και όχι… φιλανθρωπικό ίδρυμα, θέτει ιδιαίτερα αυστηρούς όρους για να χρηματοδοτήσει εκ νέου την ΕΒΖ με το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, θέλοντας να εξασφαλίσει ότι αυτή τη φορά τα λεφτά δεν θα καταλήξουν στη «μαύρη τρύπα» των ζημιών της επιχείρησης. Ειδικότερα, η Πειραιώς ζητά από την ΕΒΖ να μειώσει το λειτουργικό της κόστος κατά 30%, κόβοντας μισθούς και κλείνοντας εργοστάσια, αλλά και να μεταβιβάσει τα περιουσιακά της στοιχεία στην τράπεζα ως εγγυήσεις.

    Και πάλι, όμως: είναι δυνατόν ακόμα κι έτσι η ΕΒΖ να γίνει μία βιώσιμη επιχείρηση, μία «κανονική» επιχείρηση που θα μπορεί να επιστρέψει στα κέρδη και να σταματήσει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Κράτους με εκατομμύρια επί εκατομμυρίων για κάλυψη ζημιών; Αυτό είναι κάτι που δυσκολεύεται κανείς να το διανοηθεί, ειδικά βλέποντας την αμείλικτη πραγματικότητα των αριθμών, που δείχνουν ότι τα χρέη και οι ζημιές της ΕΒΖ έχουν φτάσει σε πραγματικά δυσθεώρητα επίπεδα.

    Μήπως, για το καλό όλων μας, θα έπρεπε να προκρίνεται το οριστικό «λουκέτο» στην εταιρεία;

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Πώς θα είναι ο κόσμος σε 1.000 χρόνια από σήμερα;



    ΣΧΟΛΙΑ