• Big Story

    Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης φλερτάρει την Goldman Sachs (επιτελεί το έργο του Θεού;)

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σε μία (θρυλική πλέον, αν και δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα χρόνια) συνέντευξή του στους London Times τον Νοέμβριο του 2009, ο ισχυρός άνδρας της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, είχε ερωτηθεί αν πιστεύει πως θα έπρεπε να υπάρχει ένα όριο στα bonus, και κατ’ επέκταση αν είναι πιθανό κανείς να βγάζει υπερβολικά πολλά χρήματα. «Είναι δυνατόν κανείς να έχει υπερβολική φιλοδοξία; Είναι δυνατόν να είναι κανείς υπερβολικά επιτυχημένος;», είχε απαντήσει, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος δεν είναι απλώς προστάτης των συμφερόντων των μετόχων της Goldman Sachs, αλλά και των συμφερόντων της κοινωνίας.

    «Πείτε τον μεγαλοκαρχαρία που κοροϊδεύει τον κόσμο. Πείτε τον τρελό. Πείτε τον όπως θέλετε. Αυτός λέει ότι είναι απλώς ένας τραπεζίτης που επιτελεί το έργο του Θεού», έγραφαν οι Times τότε.

    Αν σας φαίνεται κάπως υπερβολικό, ή ακόμα και ασεβές, να υποστηρίζει ένας μεγαλοτραπεζίτης ότι επιτελεί το έργο του Θεού, δεν έχετε και άδικο. Η υπεροψία είναι κάτι που χαρακτηρίζει την Goldman Sachs – από την άλλη, όμως, πώς να μην είσαι υπερόπτης όταν έχεις όλον τον κόσμο στα πόδια σου;

    Όχι, αυτό δεν είναι υπερβολή. Δεν υπάρχει καμία άλλη οντότητα -τράπεζα, επιχείρηση, κυβέρνηση, οτιδήποτε- που να έχει μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια οικονομία από την Goldman Sachs. Μιλάμε για μία εταιρεία-κολοσσό με τρομακτική δύναμη, με την οποία όλοι θέλουν να τα έχουν καλά. Και φυσικά, δεδομένης και της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να συγκαταλέγεται σε αυτούς τους «όλους».

    Αυτό θα πρέπει να σκεφτόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν συναντούσε πρόσφατα στο πολυτελές εστιατόριο Milos του ξενοδοχείου Hilton με τον Χάρη Ηλιάδη, partner & managing director της Goldman Sachs για την Ελλάδα, μία συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία, δεδομένης της σημαντικής θέσης του Χάρη Ηλιάδη στην ισχυρότερη τράπεζα του πλανήτη (τα τελευταία χρόνια είναι συντονιστής όλων των εργασιών της Goldman Sachs για τις εκδόσεις κρατικού χρέους στην Ευρώπη). Μίας θέσης βέβαια που κατέκτησε με το σπαθί του, καθώς πρόκειται για άνθρωπο με βαθιά γνώση της οικονομίας – δεν γίνεσαι έτσι εύκολα κορυφαίο στέλεχος σε έναν κολοσσό όπως είναι η Goldman Sachs.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι βέβαια και κανένας… χτεσινός. Με χρόνια εμπειρίας ως οικονομικός αναλυτής της Chase Investment Bank, έχει καλές σχέσεις με στελέχη μεγάλων διεθνών τραπεζικών ομίλων, τα οποία συμβουλεύεται συχνά για τη διαμόρφωση των οικονομικών του προτάσεων και γενικότερα για τις τοποθετήσεις του όσον αφορά σε οικονομικά ζητήματα.

    Όμως εν προκειμένω η συνάντησή του με τον Χάρη Ηλιάδη μάλλον υποδηλώνει πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας φροντίζει εγκαίρως να χτίσει όσο το δυνατόν περισσότερες και ισχυρότερες συμμαχίες που θα φανούν χρήσιμες στον ίδιο (και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα) όταν, όπως πιστεύουν στη Συγγρού, κερδίσει τις επόμενες εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Έχοντας άλλωστε δει πολύ πρόσφατα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να απομονώνεται με την τακτική της από όλους τους συμμάχους της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει ήδη από τώρα το εντελώς αντίθετο μήνυμα: ότι η Ελλάδα που οραματίζεται θα έχει ισχυρούς συμμάχους που θα τη βοηθήσουν να ορθοποδήσει και να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

    Ίσως σε αυτήν την περίπτωση ο Lloyd Blankfein θα σχολίαζε πως με τέτοιες συμμαχίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «απλώς ένας πολιτικός που επιτελεί το έργο του Θεού»…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Τι γυρεύουν στην Αθήνα μεγάλα επενδυτικά “σπίτια”



    ΣΧΟΛΙΑ