• Τράπεζες

    Γιατί η ΕΕ αλλάζει στάση και δίνει την… ευλογία της στο SPV – Τι λένε οι τραπεζίτες

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας


    Την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αποφανθεί αν θα δώσει το «πράσινο φως» στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία του οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), στο οποίο θα «φορτωθούν» κόκκινα δάνεια ύψους 40 δισ. ευρώ και θα έχει «προίκα» 7,5 δισ. ευρώ από την αναβαλλόμενη φορολογία. Την ίδια μέρα -Πέμπτη 22 Νοεμβρίου- η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιοποιήσει την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην οποία θα παρουσιάζεται αναλυτικά το σχέδιο για το SPV.

    Σε τέσσερις μέρες λοιπόν οι Έλληνες τραπεζίτες θα γνωρίζουν αν θα βγει «λευκός καπνός» από την έδρα της DGComp στις Βρυξέλλες, στο σχέδιο που θα τις επαναφέρει στην κανονικότητα.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έγκριση θα δοθεί, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται το πρώτο εξάμηνο του 2019. Διότι  θα πρέπει να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση -που προς το παρόν δεν έχει τοποθετηθεί, καθώς περιμένει την Έκθεση της ΤτΕ- ώστε το σχέδιο να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

    «Είναι η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια για ριζική μείωση των καθυστερούμενων δανείων», αναφέρει στο mononews.gr, επικεφαλής τράπεζας και συνεχίζει: «Σήμερα οι τράπεζες είναι ζόμπι. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη βασική λειτουργία τους, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά».

    Καθώς το σχέδιο της ΤτΕ μπορεί να τρέξει συνδυαστικά με το πρόγραμμα Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (APS) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το πρόγραμμα αυτό απαιτεί τη συμμετοχή του Δημοσίου, να εισφέρει δηλαδή κεφάλαια για την παροχή εγγυήσεων) και εν αναμονή των ανακοινώσεων σχετικά με το νέο νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο τραπεζίτης σημειώνει πως: «Δημιουργούνται λοιπόν οι προϋποθέσεις να οδηγηθούμε σε λύσεις ουσιαστικές, που θα φέρουν τις ελληνικές τράπεζες σε κατάσταση ισορροπίας. Και το 2022 να έχουν απόθεμα καθυστερούμενων οφειλών κοντά στο μέσο όρο των υπόλοιπων τραπεζών της ευρωζώνης, απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετέχουν στην τραπεζική ενοποίηση».

    Στο ερώτημα γιατί η ΕΕ αλλάζει στάση και δίνει -όπως όλα δείχνουν την ευλογία της- για τη δημιουργία του SPV ο τραπεζίτης απαντά πως έτσι «κλείνει» το κεφάλαιο Ελλάδα, διότι το πρόβλημα σήμερα ονομάζεται Ιταλία, ενώ ρευστές είναι οι εξελίξεις γύρω από το Brexit και φυσικά μπροστά μας είναι οι ευρωεκλογές. Κλείνουν, λοιπόν, τα «μικρά μέτωπα» και γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να ανοίξουν νέα.

    Να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και νέα συνάντηση με ΤτΕ και τραπεζιτών, προκειμένου να συζητηθούν  τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου.

    Αν όλα κυλήσουν ομαλά, οι τράπεζες απαλλαγμένες από τα «κόκκινα δάνεια» θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων.

    Θετικό είναι επίσης ότι το σχέδιο της ΤτΕ δίνει λύση και στο πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου, διότι οι τράπεζες για να κάνουν χρήση αυτού του πλεονεκτήματος θα πρέπει να επιτυγχάνουν σημαντικές κερδοφορίες -κοντά στα 40 δισ. ευρώ- κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι και τόσο εφικτό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελβετικές Τράπεζες: Έστειλαν 2 εκατ. τραπεζικούς λογαριασμούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακίνητα: «Δηλώστε και σώστε» – Τι πρέπει να κάνετε για την κατοχύρωση της περιουσίας σας



    ΣΧΟΛΙΑ