• Big Story

    Ποιο είναι στα αλήθεια το μεγάλο ρίσκο της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας. Πρωθυπουργός


    Έπειτα από 3 χρόνια η Ελλάδα δοκιμάζει και πάλι την τύχη της στις διεθνείς αγορές. Μια κίνηση με σχετικό ρίσκο, καθώς η παρατεταμένη διαπραγμάτευση που προηγήθηκε τους προηγούμενους μήνες δεν επέτρεψε στην Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έγκαιρα, κάτι που θα της εξασφάλιζε ήδη χαμηλότερα επιτόκια. Αλλά και μια κίνηση με ελπίδα, καθώς εάν όλα πάνε καλά θα μπορέσει να αποτελέσει μια καλή βάση για ανάλογες κινήσεις το μέλλον και την οριστική έξοδο από τα μνημόνια.

    Η κυβέρνηση επιθυμεί να συγκεντρώσει, μέσα σε 24 ώρες, από την ανταλλαγή του 5ετούς ομολόγου του 2014 προσφορές που θα μπορέσουν να φτάσουν έως το ύψος των 4 δισ. ευρώ. Στόχος είναι φυσικά να μπορέσει να εξασφαλίσει χαμηλότερη απόδοση από αυτή που είχε καταφέρει να εξασφαλίσει στη δική της έξοδο στις αγορές η κυβέρνηση Σαμαρά.

    Με σύμμαχο τις ίδιες τις αγορές

    Παρά τις προειδοποιήσεις που δέχθηκε από τις τραπεζικές αρχές στην Ευρώπη και την Ελλάδα να μην βιαστεί και να προετοιμάσει με μεγάλη προσοχή την κίνηση, η Κυβέρνηση θεωρεί πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Σε αυτό φαίνεται πως έχει συμμάχους το θετικό κλίμα των αγορών, οι οποίες βλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρώτη έξοδο της Ελλάδας μετά από καιρό. Άλλωστε, η ψυχολογία της αγοράς μετά την συμφωνία με τους δανειστές και την άρση του πολύμηνου αδιεξόδου είναι ιδιαίτερα θετική, με τις τιμές των ομολόγων να έχουν υποχωρήσει κατά μεγάλο βαθμό. Βέβαια, για να μπορέσει να πείσει τους επενδυτές να προτιμήσουν το νέο ομόλογο, η χώρα θα πρέπει να παρουσιάσει μια συμφέρουσα πρόταση.

    Οι κίνδυνοι

    Ωστόσο, ακόμα και μια επιτυχημένη πρώτη έξοδο στον «ήλιο» των διεθνών αγορών, μετά από τρία χρόνια στην «χιονοθύελλα» του τρίτου μνημονίου, δεν είναι ικανή να αλλάξει αυτό που ακολουθεί μπροστά. Η τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει – σε αντίθεση με την ατυχέστατη διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης να καθυστερήσει και να μπλέξει στις κόντρες του ΔΝΤ και της Ευρώπης – να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Σε διαφορετική περίπτωση, με δεδομένο για το πλαφόν στο ύψος του χρέους που έχει συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας με το ΔΝΤ, τα όποια θετικά αποτελέσματα της σημερινής κίνησης κινδυνεύουν να είναι ανούσια και ο «χειμώνας» των μνημονίων να αρχίσει να πλησιάζει ξανά επικίνδυνα.

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται στην ίδια την αντίδραση της κυβέρνησης. Πιεσμένη από τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται από παντού, η Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παρασυρθεί και να το παρουσιάσει ως κάτι μεγαλύτερο από αυτό που πραγματικά είναι. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μια πιθανή επιτυχία ως βάση για μια συντονισμένη προσπάθεια σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Διαφορετικά, κινδυνεύει να επιβεβαιώσει τις «Κασσάνδρες» με τον πιο τραγικό τρόπο και μεγάλους χαμένους όλους μας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο κύβος ερρίφθη: Η Ελλάδα βγήκε επίσημα ξανά στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακόμα ονειρεύεται QE ο Τσακαλώτος!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Πολάκης ένεκα της εξόδου στις αγορές: Και τώρα φάτε τα σκώτια σας



    ΣΧΟΛΙΑ