• Big Story

    Στο Eurogroup ο Τσακαλώτος – Mε τα μέτρα των 9 δισ. Δεν αναμένεται συμφωνία

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών


    Με το όπλο που έδωσε στην Αθήνα η Eurostat (Αν και είναι «προσωρινά στοιχεία» (μπορεί να αλλάξουν επί τα χείρρω τον Οκτώβριο) δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%-0,7% του ΑΕΠ (περίπου 1 δισ.) ενώ το ΔΝΤ μιλούσε για έλλειμμα 0,6%) η κυβέρνηση προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup με μία συμβιβαστική πρόταση, η οποία όμως απέχει πολύ από το «εξωπραγματικό», όπως χαρακτηρίζεται, πλαίσιο του ΔΝΤ και της πλευράς Σόιμπλε.Αυτό που θα προτείνει, κατά τις πληροφορίες, είναι:

    * Να κλείσει τώρα η αξιολόγηση στη βάση της περσινής συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δηλαδή μέτρα 5,4 δισ. ευρώ για επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2018.

    * Αμέσως μετά, να συγκληθεί νέο Eurogroup (πιθανότατα την Μ. Πέμπτη) με αντικείμενο μία συμφωνία-πακέτο μεταξύ Αθήνας και δανειστών που να περιλαμβάνει:

    * Σαφή δέσμευση (από ελληνικής πλευράς) ότι στον προϋπολογισμό του 2018 θα ενταχθούν νέα μέτρα εάν και εφόσον παρατηρηθεί απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

    * Εναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει ψήφιση έκτακτων μέτρων (3,5 δισ. ευρώ) σ΄ αυτή τη χρονική στιγμή, δηλαδή ως στοιχείο της αξιολόγησης. Οχι τόσο λόγω του ορατού κινδύνου για «πολιτικό ατύχημα», όσο εξαιτίας του αρνητικού μηνύματος που θα εκπέμψει μία τέτοια κίνηση για την πορεία της οικονομίας και την επιτάχυνση των προσπαθειών για ανάπτυξη.

    Εκτός των ευνοϊκών στοιχείων της Eurostat και του σκηνικού σύγκρουσης για μέτρα που ακόμη δεν της έχουν επισήμως ζητηθεί, στην κυβέρνηση εμφανίζουν εικόνα ξαφνικής συμφωνίας στα κρίσιμα ζητήματα που συζητούνταν στην Αθήνα.

    Λένε πως στα επικουρικές συντάξεις και στα κόκκινα δάνεια, κερδίζει έδαφος η ελληνική πρόταση και διαφωνία παραμένει μόνο για το αφορολόγητο, που όμως ο κύριος Τσακαλώτος έχει δηλώσει πως δεν θα υποχωρήσει άλλο (από τα 9550 ευρω που ισχύει σε 9100 ευρω που προτείνει και όχι στα 8190 που ζητούν οι δανειστές).

    Στην πράξη όμως, δεν φαίνεται πού υπάρχει τέτοια σύγκλιση:

    – Στο ασφαλιστικό ο κύριος Κατρούγκαλος έλεγε χθες στις 3 το μεσημέρι ότι «κλείσαμε», οι δανειστές δέχτηκαν την ελληνική πρόταση να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές αντί να κοπούν πάνω από 300 εκατ. ευρώ από επικουρικές συντάξεις, λέγοντας ωστοσο και πως «μας χωρίζουν κάποια 70.000.000 ευρώ» και αυτά θα τα λύσουν τα τεχνικά κλιμάκια, χωρίς να εμπλακεί ξανά η ηγεσία του υπουργείου.

    Δώδεκα ώρες νωρίτερα, στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης έλεγε ότι «παραμένει η διαφορά στις επικουρικές, δέχονται την αύξηση την εισφορών, αλλά όχι τόσο όσο να μην κοπούν περισσότερο οι επικουρικές συντάξεις» και «μέχρι να δούμε συμφωνία» δεν πρόκειται να δεχτούμε μεγαλύτερη μείωση.

    Με άλλα λόγια, παρά το διαφορετικό «αμπαλάζ» (“σύγκλιση” στη μία περίπτωση, “διαφωνία” στη δεύτερη) οι δανειστές αμφισβητούν ότι αρκούν οι αυξήσεις εισφορών για να μη γίνει μεγαλύτερη μείωση συντάξεων.

    – Στα «κόκκινα δανεια», ο υπουργός Οικονομίας κύριος Γιώργος Σταθάκης είπε μόνον ότι «από τα δύο που θέλαμε κερδίζουμε το ένα». Αναφέρεται μάλλον στην προστασία της πρώτης κατοικίας, που ζητούσε η ελληνική πλευρά. Αλλά δεν επιβεβαιώνεται ότι άλλαξαν στάση είτε το ΔΝΤ, είτε η ΕΚΤ (είτε και οι δύο) ενώ επέμεναν για πλήρη εκχώρηση στα funds.

    – Για το αφορολόγητο, όπου υπάρχουν τρεις απόψεις (9.090 λέει η κυβέρνηση, 8.182 λέει το ΔΝΤ, ενώ η Κομισιόν λέει 9.090 για φέτος και μείωση σταδιακά στα 8.182 ως το 2018) δεν προκύπτει ότι κάποια πλευρά συντάχθηκε με την άλλη.

    Αντιθέτως ούτε και στο πακέτο των εμμέσων φόρων φαίνεται να έχει κλειδώσει κανένα μέτρο, πλην της αύξησης του ΦΠΑ. Όλα είναι στο τραπέζι και μέχρι το επόμενο Eurogroup θα έχει οριστικοποιηθει τι θα ισχύσει και πότε, αν και εφόσον υπάρξει συνολική συμφωνία και σε όλα τα υπόλοιπα (δηλαδή αφορολόγητο, ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια, πρόσθετο πακέτο 3,6 δισ. ευρω, συζήτηση για το χρέος).

    Τα λεφτά τελειώνουν…
    Οσο καθυστερεί η συμφωνία τόσο αυξάνονται οι δυσκολίες στο μέτωπο των πληρωμών που το επόμενο διάστημα έχουν ως εξής:

    • Τον Μάιο πρέπει να καλυφθούν 460 εκατ. ευρώ δανειακών κεφαλαίων και τόκων, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ και την καταβολή τόκων ύψους 120 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

    • Τον Ιούνιο ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ αποτελούν δόση προς το ΔΝΤ.

    • Τον Ιούλιο θα πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις 3,666 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,872 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα (μαζί με τόκους) που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου, και τα 458 εκατ. ευρώ νέα δόση προς το ΔΝΤ.

     

    Διαβάστε  ακόμα: ​

    http://www.mononews.gr/ta-7-simantikotera-pragmata-pou-prepi-na-xerete-simera-3/40024



    ΣΧΟΛΙΑ