• Business

    Αίτηση για προστασία από πιστωτές κατέθεσε η «ΘΕΣγάλα» – Αγώνας δρόμου για το σχέδιο εξυγίανσης

    Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΘΕΣγάλα, κ. Θανάσης Βακάλης


    Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα υπέβαλε, την Παρασκευή, στο Πρωτοδικείο Λάρισας ο θεσσαλικός συνεταιρισμός παραγωγών ΘΕΣγάλα. Σήμερα το πρωί, μάλιστα, ενημερώθηκαν οι γαλακτοπαραγωγοί, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες της διοίκησης του συνεταιρισμού για τη διάσωσή του.

    Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της οικογένειας Καντώνια να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΘΕΣγάλα καθώς οι Θεσσαλοί επιχειρηματίες της Cosmos Aluminium κατέληξαν πως δεν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην προσπάθεια εξυγίανσης του συνεταιρισμού υπό τις παρούσες συνθήκες, ύστερα από την ολοκλήρωση εκτεταμένου ελέγχου που πραγματοποίησαν στα οικονομικά του στοιχεία.

    Η ΘΕΣγάλα έλαβε από το δικαστήριο προσωρινή διαταγή μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019, οπότε και θα ακολουθήσει η κύρια συζήτηση για την οριστική υπαγωγή του στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου με την προαπαιτούμενη συναίνεση των πιστωτών του.

    Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν πως στο διάστημα μέχρι και τις 22 Μαρτίου θα λάβουν χώρα εκτεταμένες διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες και τους προμηθευτές προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο εξυγίανσης. Επιδίωξη είναι να μην υπάρξει «κούρεμα» υποχρεώσεων προς τους πιστωτές. Αντίθετα, στον πυρήνα του σχεδίου επιδιώκεται να είναι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού είτε με χρονική επιμήκυνση είτε με μείωση των επιτοκίων είτε με συνδυασμό των δύο.

    Την ευθύνη για τη χάραξη του σχεδίου έχει αναλάβει η Deloitte.

    Πηγές του συνεταιρισμού αναφέρουν ότι η προσφυγή ήταν αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα προβλήματα ρευστότητας και τονίζουν πως δεν τίθεται θέμα πτώχευσης. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα που θα ενισχύσουν την γκάμα και θα τονώσουν τα έσοδα.

    Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις επίκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, και επίσημη ανακοίνωση από τον συνεταιρισμό.

    Οι τρεις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Θεσσαλίας και Eurobank) συμφώνησαν με την προσφυγή στο άρθρο 106 β. Ο δανεισμός της ΘΕΣγάλα από τις τρεις τράπεζες ανέρχεται στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό άνοιγμα προς γαλακτοπαραγωγούς, προμηθευτές και εργαζόμενους, μαζί με τα δάνεια, φτάνει κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΘΕΣγάλα: Τα υψηλά χρέη «εμπόδιο» για την είσοδο επενδυτή – Τι αποφάσισε η οικογένεια Καντώνια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάχη επιβίωσης του ΘΕΣγάλα: Αντιμέτωπος με τη χρεοκοπία ο συνεταιρισμός που έκανε μόδα τα ATMs γάλακτος



    ΣΧΟΛΙΑ