• Big Story

    ESM για ελληνικό χρέος: Το Νοέμβριο η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα

    • NewsRoom
    esm

    Ο γενικός διευθυντής του ESM, Klaus Regling (αριστερά) με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μηχανισμού, Jeroen Dijsselbloem (δεξιά)


    Για τα τέλη Νοεμβρίου του 2016 μετατίθεται η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν στην ελάφρυνση του χρέους από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), έτσι ώστε να μπορούν να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2017, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ESM και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)Kalin Anev Janse, στη γαλλική εφημερίδα “L’ Agefi”.

    Ο αξιωματούχος του ESM τόνισε ότι ο Μηχανισμός δεν θα προχωρήσει σε συζητήσεις που θα αφορούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους πριν από το τέλος του 2017 και ότι εργάζεται με βάση την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Ερωτώμενος ο Jansen για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν δεχτεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι “Εργαζόμαστε με βάση την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει. Η συμμετοχή τους θα μπορούσε να είναι αντίστοιχη με αυτή που αποφασίσθηκε για την Κύπρο, δηλαδή περίπου στο 10% του προγράμματος (σ.σ.: το ελληνικό πρόγραμμα φτάνει τα 86 δισ. ευρώ). Εάν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμβάλει, θα μπορούμε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Μπορούμε με ευκολία να δανείσουμε περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αν χρειασθεί. Δεν χρειαζόμαστε τόσο πολύ τη χρηματοδοτική συμβολή του ΔΝΤ, αλλά την εξειδίκευσή του”.

    Ο αξιωματούχος του ESM, απαντώντας στην ερώτηση πώς μπορεί ο Μηχανισμός να συμβάλει ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος πιο βιώσιμο, σχολίασε ότι “Το Eurogroup μάς έδωσε εντολή να διερευνήσουμε αρκετά μέτρα στήριξης – βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα – τον Μάιο του 2016. Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να αναδιοργανώσουμε τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους. Η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων, που είναι τώρα 28 έτη θα μπορούσε να αυξηθεί στα 32 έτη. Μπορούμε να εργασθούμε στη μείωση του κινδύνου επιτοκίων για την Ελλάδα, δανειζόμενοι περισσότερο μακροπρόθεσμα. Και, τέλος, έχουμε ανακοινώσει ότι θα άρουμε την κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε μία αύξηση των πληρωμών τόκων από την Ελλάδα. Τα μέτρα αυτά, που μένει ακόμη να ολοκληρωθούν, θα μπορούσαν να συζητηθούν από το Συμβούλιό μας στα τέλη Νοεμβρίου. Η άποψη είναι να τίθεντο σε ισχύ στην αρχή του 2017. Δεν θα συζητήσουμε τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα πριν από το τέλος του επόμενου έτους”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κάντε και άλλες εθελούσιες: δραματικές προειδοποιήσεις Draghi και ΕΚΤ στις τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ε. Grimaldi: Αυτά είναι τα νέα μεγάλα σχέδια του ισχυρού άντρα της Minoan Lines

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ