• Οικονομία

    Έσκασε η «βόμβα» στην Ιταλία: Η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ρώμης!


    Ηχηρό χαστούκι στην ιταλική κυβέρνηση φαίνεται πως ρίχνει η ΕΕ, καθώς σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης.

    Μάλιστα, σύμφωνα με την ιταλική ιστοσελίδα, η Κομισιόν με επιστολή της προς την ιταλική κυβέρνηση εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος. Υπενθυμίζεται πως η Ιταλική κυβέρνηση επέλεξε να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό με δημόσιο έλλειμμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ, κατά παράβαση των προτάσεων της ΕΕ. Ως συμβιβαστική πρόταση, η Ρώμη είχε υποσχεθεί να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

    Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε  με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και του επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αρνητική αντίδραση των αγορών στον νέο προϋπολογισμό της χώρας, όπως ανέφεραν δύο ιταλικές εφημερίδες.

    Σήμερα ο δείκτης του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες 1,3%, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτοξεύθηκε σήμερα κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσεις στο 3,43%, από 3,33% χθες. Την ίδια ώρα, η αύξηση των ιταλικών ομολόγων ωθεί τα ελληνικά ομόλογα σε υψηλά επίπεδα, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά την Παρασκευή το 4,5%, βάζοντας απαγορευτικό σε συζητήσεις για έξοδο στην αγορά.

    Η Ιταλική κυβέρνηση πάντως έχει υποστηρίξει πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω, επιμένοντας στον προϋπολογισμό που σκοπεύει να καταθέσει. Υπό αυτές τις συνθήκες, αν δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Δευτέρα αναμένεται να είναι μια ακόμη δύσκολη ημέρα για τις διεθνείς αγορές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τζιοβάνι Τρία προς ΕΕ: «Ο ιταλικός προϋπολογισμός έχει γραφεί με αίσθημα ευθύνης και θάρρος»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αξιωματούχοι ΕΕ: «Απόλυτα γελοία» η θετική αντίδραση των αγορών στη συμβιβαστική πρόταση της Ιταλίας!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιβεβαίωσε την πρόθεση για έλλειμμα 2,4% το 2019 η Ιταλία – Ποια κίνηση συμβιβασμού επέλεξε



    ΣΧΟΛΙΑ