• Big Story

    Έρχονται κατασχέσεις για 650.000 φορολογούμενους. Πώς θα τις αποφύγετε


    Στον συγκλονιστικό αριθμό των 4.312.395 ανήλθε τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αναδεικνύοντας το πρόβλημα της υπερφορολόγησης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία, καθώς όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να καλύψουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, ακόμα κι αν στο παρελθόν με νύχια και με δόντια κατάφερναν να το κάνουν εγκαίρως.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε έναν μόνο μήνα, από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, βρέθηκαν ληξιπρόθεσμοι προς το Δημόσιο επιπλέον 500.000 περίπου φορολογούμενοι, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,42 δισ. ευρώ., στα 7,83 δισ. ευρώ! Διόλου τυχαία, στα τέλη Αυγούστου οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, και προφανώς ήταν πολλοί αυτοί που όσο κι αν προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτο φορολογικό βάρος.

    Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πλέον είναι ακόμα περισσότεροι οι φορολογούμενοι που κινδυνεύουν να πέσουν στα “νύχια” της εφορίας και να δουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς τους να κατάσχονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο αριθμός των οφειλετών εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανήλθε τον Σεπτέμβριο σε 1.797.492, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 64.630 φορολογούμενους. Εξ αυτών, ο αριθμός των φορολογούμενων σε βάρος των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 1.148.583 – επομένως, απομένουν σχεδόν 650.000 φορολογούμενοι ακόμα σε βάρος των οποίων μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και αυτό δεν έχει γίνει ακόμα…

    Ποια είναι όμως αυτά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που επιβάλλονται στους οφειλέτες; Το πιο σύνηθες είναι η κατάσχεση ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη, με ακατάσχετο ποσό 1.250 ευρώ για έναν μόνο λογαριασμό που είναι δηλωμένος στο Τaxisnet. Κατάσχεση μπορεί να γίνει επίσης σε μισθούς και συντάξεις, με ακατάσχετο όριο στα 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ για ποσό από 1.000 έως 1.500 ευρώ κατάσχεται το 50% και για ποσό πάνω από 1.500 ευρώ κατάσχεται το σύνολο του ποσού.

    Επιπλέον, η φορολογική διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα να δεσμεύσει και να πωλήσει με πλειστηριασμό ακίνητα του οφειλέτη ή να κατασχέσει εισοδήματά του στα χέρια τρίτων, όπως έσοδα από ενοίκια ή απαιτήσεις από πελάτες του.

    Για να μη βρεθεί ο οφειλέτης σε κίνδυνο κατάσχεσης, μπορεί να ζητήσει την αποπληρωμή της οφειλής του σε 12 δόσεις (πάγια ρύθμιση) ή να πληρώσει με τη χρήση πιστωτικής κάρτας με άτοκες δόσεις. Μπορεί επίσης να πληρώνει περιοδικά μέρος της οφειλής στην εφορία, ώστε να φαίνεται ότι προσπαθεί να αποπληρώσει το χρέος του, κάτι που η φορολογική διοίκηση, ανάλογα και με το ύψος της οφειλής και των περιοδικών καταβολών, αναγνωρίζει και συνήθως δεν προχωρά σε κατασχέσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παράταση αγωνίας για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Αναβλήθηκε η δίκη στον Άρειο Πάγο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΕΚΤ: Η υψηλότερη στην ΕΕ η φορολογία των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη Ελλάδα

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Ανατροπή στα Airbnb: Δικαστική απόφαση απαγορεύει την ενοικίαση και επιβάλλει αποζημίωση στους γείτονες!



    ΣΧΟΛΙΑ