• Big Story

    Έρχεται και νέα λίστα της Credit Suisse με ονόματα. Την είχαν αγοράσει οι Γερμανοί μαζί με την λίστα της UBS

    Credit Suisse

    Credit Suisse


    Μια νέα λίστα αναμένει η κυβέρνηση από το εξωτερικό μέσα στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του mononews.gr, το «δώρο» θα έρθει και πάλι από την Γερμανία με σκοπό να δώσει νέα ώθηση στις έρευνες των Ελλήνων εισαγγελέων. Πρόκειται για τη λίστα της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, μια λίστα που είχε περιέλθει  στα χέρια των γερμανικών αρχών την ίδια περίοδο με εκείνη της τράπεζας bs και εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 5.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στη συγκεκριμένη τράπεζα. Ήδη γίνονται οι απαραίτητες «ζυμώσεις» και συνομιλίες, προκειμένου να φτάσει στην Ελλάδα ένα ακόμη εργαλείο, το οποίο θα ενοποιηθεί με τις υπόλοιπες λίστες και θα αποτελέσει το νέο όπλο στα φαρέτρα των οικονομικών εισαγγελέων.

    Norbert-Walter Borjans, Υπουργος Οικονομικών, North Rhine-Westphalia
    Norbert-Walter Borjans, Υπουργος Οικονομικών, North Rhine-Westphalia

    Την ύπαρξη της νέας λίστας επιβεβαίωσε με δήλωση του κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: “H συνεργασία μας με το κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας και τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Norbert Walter-Borjans θα συνεχιστεί σε πολλαπλά επίπεδα. Οι Γερμανοί είναι αποφασισμένοι να μας βοηθήσουν δίνοντας μας και νέα στοιχεία”.

    Η λίστα της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse Γενεύης είχε αγοραστεί σχεδόν ταυτόχρονα με την λίστα της UBS από το Γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

    Δεν εμφανίστηκαν οι καταθέτες της UBS

    Στο μεταξύ, άφαντοι είναι 18 καταθέτες στους οποίους οι οικονομικοί εισαγγελείς, που «ξεψαχνίζουν» τη λίστα της UBS, είχαν αποστείλει κλήσεις προκειμένου να εμφανιστούν και να δικαιολογήσουν την πηγή των καταθέσεών τους και αν τα χρήματα αυτά είναι φορολογημένα ή όχι.

    Για τους συγκεκριμένους καταθέτες, αλλά και όσους δεν εμφανιστούν κινείται κατευθείαν η ποινική διαδικασία προκειμένου να βρεθούν και να δώσουν εξηγήσεις. Ταυτόχρονα, από τους σχεδόν 50 που έχουν περάσει από τα εισαγγελικά γραφεία η πλειοψηφία όσων εμφανίστηκαν ζήτησαν να υπαχθούν στη ρύθμιση της «αυτοκαταγγελίας», μόλις αυτή ψηφιστεί, ενώ 9 άτομα ζήτησαν χρόνο για να προετοιμάσουν τις απαντήσεις τους και είτε θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους ως αποταμίευση από φορολογημένα εισοδήματα, είτε ενδεχομένως να δεχτούν και αυτοί να καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις, για να αποκαλύψουν κρυφά εισοδήματα του παρελθόντος.

    Η μη εμφάνιση εκείνων που κλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οδήγησε τους οικονομικούς εισαγγελείς σε αλλαγή πλεύσης, καθώς πλέον το νέο πακέτο κλήσεων που έφυγε από το «στρατηγείο» τους στο ΣΔΟΕ, δεν καλεί σε παροχή εξηγήσεων.

    Αυτή τη φορά επιλέχθηκαν περίπου 100 καταθέτες, όπου από τις διασταυρώσεις είναι φανερό πως υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών του εξωτερικού και των φορολογικών δηλώσεων τους και πλέον καλούνται ως ύποπτοι.

    ubs 1

    Ποιοι βρίσκονται στην λίστα της UBS

    Υπενθυμίζεται, πως όπως είχαμε αποκαλύψει σε προηγούμενο διάστημα, στην λίστα της UBS  βρέθηκαν, ένας ιερέας με καταθέσεις 500.000 ευρώ, δυο αδελφές ηθοποιοί και σοουγούμαν με λογαριασμούς τριών εκατομμυρίων, ένας ηθοποιός και παρουσιαστής δημοφιλέστατης εκπομπής με καταθέσεις μεγαλύτερες του 1.000.000 ευρώ, αλλά και πλαστικοί χειρουργοί με δεκαψήφιες καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες.

    Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά είναι αδήλωτα. Άπλα οι δικαιούχοι τους πρέπει να το αποδείξουν.

    Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου οι οικονομικοί εισαγγελείς, που φέρουν και όλο το βάρος των ερευνών και του ξεκαθαρίσματος των λιστών με τους καταθέτες του εξωτερικού, θα υποδεχθούν τους 38 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ για να ενισχύσουν το έργο τους.

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ολοκληρώσει άμεσα την αναμόρφωση του ΣΔΟΕ και της ΓΓΔΕ, προκειμένου να σταλεί το πρώτο κλιμάκιο ελεγκτών για εκπαίδευση στη Γερμανία.

    Οι Γερμανοί παρέχουν σεμινάρια σε τρεις περιόδους και στόχος να προλάβουν την περίοδο μετά το Πάσχα. Στην ενδυνάμωση του έργου που γίνεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς θα συμβάλλει και μια ακόμη ρύθμιση, που σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται στην τροποποίηση του ν. για την γενική γραμματεία Διαφθοράς.

    Με δεδομένο ότι  η συγκεκριμένη Γραμματεία αποτελεί τον φορέα υποδοχής των καταγγελιών, η ηγεσία φέρεται να έχει αποφασίσει την τροποποίηση του σχετικού νόμου, τοποθετώντας στο κομβικό τμήμα των καταγγελιών επιβλέποντα εισαγγελικό λειτουργό.



    ΣΧΟΛΙΑ