• Big Story

    Επιδημία καραμανλικής λατρείας έχει «χτυπήσει» την κυβέρνηση

    • Νένα Σώκου
    Κώστας Καραμανλής

    Κώστας Καραμανλής


    Καραμανλική… λατρεία έχει ενσκήψει τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνηση, με στελέχη της να σπρώχνονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ο πιο αυθεντικός εκφραστής του καραμανλισμού, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Όλη αυτή η αποθέωση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος έχει επιλέξει να μην σχολιάζει τα πολιτικά πράγματα της χώρας εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, έχει μια απλή εξήγηση: την προσπάθεια συσπείρωσης κάποιων «κεντροδεξιών» στελεχών της ΝΔ, που θεωρούν εαυτούς προσκείμενους στον Κώστα Καραμανλή, ως πολιτικό αντίβαρο απέναντι στη σημερινή «νεοφιλελεύθερη» ηγεσία. Κοινώς, διαίρει και βασίλευε για την κυβέρνηση.

    Ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται εδώ και καιρό ως ο αυθεντικός εκπρόσωπος του καραμανλισμού. Στη ΔΕΘ ρωτήθηκε για ένα γεύμα που είχε με τον Ευάγγελο Αντώναρο και βρήκε την ευκαιρία να πει: «Με τον Αντώναρο έχουμε μια σχέση για πολλά χρόνια, από τότε που ήμασταν μαζί στην κυβέρνηση. Είναι καραμανλικός και όπως κι εγώ πιστεύουμε στη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, που δεν είχε τότε αντιπρόεδρο των Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη».

    Και συνέχισε: «Η ΝΔ πίστευε στην εθνική συνύπαρξη, αναγνώρισε το ΚΚΕ, τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που συγκυβέρνησε με τον Φλωράκη και τον Κύρκο την εκπροσωπεί ο Αντώναρος και η Παπακώστα και όσοι διαγραφόμαστε από τη ΝΔ».

    Στην κουβέντα έβαλε και την Κατερίνα Παπακώστα: «Θα συνομιλήσω με τον κ. Αντώναρο, χαίρομαι που είναι η κυρία Παπακώστα στην κυβέρνηση, πιστεύω ότι είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος χώρος που μπορεί να συνεργαστεί».

    Τη σκυτάλη από τον Πάνο Καμμένο πήρε σήμερα η ίδια η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία σε συνέντευξή της βρήκε ευκαιρία να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές μεταξύ καραμανλικών και μητσοτακικών: «Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο για την χώρα και πρέπει τα πολιτικά πρόσωπα και κόμματα να συνεννοηθούμε για το καλό της χώρας.

    » Είναι συνειδητή η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει τις παραδοσιακές αξίες του κ. Καραμανλή. Η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί αντιθεσμική μετάλλαξη, η δική μου παράταξη της οποίας τις αρχές ουδέποτε έχω απορρίψει. Υπάρχει συνειδητή επιλογή που κινείται ανάμεσα στον αντικοινωνικό νεοφιλελευθερισμό που δεν υπηρετεί τον άνθρωπο, αλλά το κέρδος. Είναι ένα συνονθύλευμα ακροδεξιάς πολιτικής ακολουθώντας την μόδα άλλων χωρών της Ευρώπης. Θεωρώ πως στην πολιτική επιλέγεις στρατόπεδο. Είσαι με την κοινωνία ή με την ελίτ.

    » Ο ‘Καραμανλισμός’ υπηρετεί τα εξής: ενιαίο μέτωπο στα εθνικά θέματα. Υπηρετώ την κοινωνία άρα κοινωνικό πρόσημο στην πολιτική. Και τρίτον θα πρέπει να συνεννοηθούμε σε τρία ζητήματα. Δεν υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κυβέρνηση με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση σήμερα είναι μία συμμαχία».

    Στο σκηνικό μπαίνει και ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος συχνά παρεμβαίνει από το Twitter κατακεραυνώνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποθεώνοντας τον Κώστα Καραμανλή, δημιουργώντας την αίσθηση ότι είναι συνομιλητής του πρώην πρωθυπουργού και φορέας των απόψεών του.

    Όλη αυτή η θολή κατάσταση τρέφει τη φημολογία περί υπόγειας συμμαχίας μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή, χωρίς να διαψεύδεται από κανέναν από τους δύο. Οι φήμες γι’ αυτή την υπόγεια συμμαχία κρατούν από το 2014, όταν ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κίνηση που έφερε και τις πρόωρες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Τότε, μάλιστα, λεγόταν ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε βολιδοσκοπήσει τον ίδιον τον Κώστα Καραμανλή για το αξίωμα, αλλά εκείνος δεν δέχθηκε και αντιπρότεινε τον πρώην υπουργό του.

    Εξάλλου και ο διορισμός Παπαγγελόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης επέτεινε τη φημολογία για τη σχέση Τσίπρα – Καραμανλή.

    Η αφωνία Καραμανλή σε όλη αυτή τη ιστορία μόνο καλό κάνει στην κυβέρνηση, που βλέπει περιθώρια διεμβολισμού (και) στη ΝΔ. Τα πιο προχωρημένα σενάρια «βλέπουν» μάλιστα και επαναφορά του Κώστα Καραμανλή, στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα της χώρας το 2020, ως αντάλλαγμα για τη σιωπή του.

    Ίδωμεν…



    ΣΧΟΛΙΑ