• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Θρίλερ με την επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη – Απελευθερώθηκαν τέσσερα αγόρια – Διακόπηκε για πολλές ώρες(video)


    Παρατείνεται η αγωνία στην Ταϊλάνδη, έπειτα από τη διάσωση 4 παιδιών από το πλημμυρισμένο σπήλαιο. Τα παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης. Ωστόσο ένα εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.

    Σύμφωνα με τις Αρχές η επιχείρηση « έχει ολοκληρωθεί για τη νύχτα (σ.σ. τοπική ώρα) και θα ξεκινήσει ξανά σε 10-20 ώρες, επειδή έχουμε χρησιμοποιήσει όλο το οξυγόνο». Κατά πληροφορίες η νέα επιχείρηση αναμένεται να αρχίσει στις 8.00 π.μ. τοπική ώρα.

    Οι αρχές στην επαρχία Τσιανγκ Ράι της βόρειας Ταϊλάνδης ξεκίνησαν την επικίνδυνη αποστολή της ασφαλούς μεταφοράς των 12 αγοριών και του προπονητή τους εκτός σπηλαίου νωρίς την Κυριακή.

    Τα πρώτα δύο αγόρια από την ομάδα ποδοσφαίρου που είχε εγκλωβιστεί σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη απελευθερώθηκαν στις 15.40 ώρα Ελλάδας.

    «Δύο παιδιά βγήκαν. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νοσοκομείο εκστρατείας κοντά στο σπήλαιο. Τους παρέχεται ιατρική εξέταση. Δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στο νοσοκομείο Τσιάνγκ Ράι», είπε στο Reuters ο Τοσάθεπ Μπουντόνγκ, ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της Τσιανγκ Ράι και μέλος της ομάδας διασωστών.

    Νωρίτερα αντιφατικές πληροφορίες κυκλοφορούσαν από μέσα ενημέρωσης σχετικά με την εμφάνιση δύο αγοριών από τα εγκλωβισμένα σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης.

    Επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι τα δύο πρώτα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας απομακρύνθηκαν από το σπήλαιο.

    Ο ρεπόρτερ του βρετανικού ITV Τζον Άιρβιν μετέδιδε ότι ένας επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας μόλις τον είχε πληροφορήσει ότι δύο από τα αγόρια βγήκαν από το σπήλαιο και ότι προφανώς είναι καλά στην υγεία τους.

    Η Bangkok Post ωστόσο υποστήριζε ότι τα δύο πρώτα αγόρια από την ομάδα πλησιάζαν προς την είσοδο του σπηλαίου, δηλαδή είχαν κολυμπήσει την απαραίτητη απόσταση.

    Ο Mongkol “Mark” Boonpiam είναι ο πρώτος που διασώθηκε

    H επιχείρηση

    Οι δύτες άρχισαν σήμερα στις 10 π.μ. τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) την  επιχείρηση για τη διάσωση των 12 αγοριών και του προπονητή τους στο ποδόσφαιρο που βρίσκονται παγιδευμένοι σ’ ένα συγκρότημα σπηλαίων στη βόρεια Ταϊλάνδη. Στο σπήλαιο μπήκαν 18 δύτες, 5 Ταϊλανδοί και 13 ξένοι, όπως και 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

    Θα απομακρυνθούν «ένας-ένας» και η λεπτή αυτή επιχείρηση θα διαρκέσει «δύο με τρεις ημέρες», ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα που έχει δημιουργηθεί για τη διαχείριση της κρίσης.

    Πάντως, ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί αν θα χρειαστεί να κάνουν κατάδυση τα παιδιά. «Αν και υπάρχουν κάποια δύσκολα κομμάτια στα οποία πρέπει να σκύψουμε ή να συρθούμε, μπορούμε να πούμε ότι απλά θα περπατήσουμε», είπε ο Ναρονγκσάκ Οσατακόρν, επικεφαλής της επιχείρησης, ενώ συμπλήρωσε ότι το Σάββατο τα συνεργεία κατάφεραν να ρίξουν το επίπεδο του νερού στο χαμηλότερο επίπεδο, τα 30 εκατοστά. Ομως, όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να κάνουν κατάδυση τα παιδιά, αρνήθηκε να απαντήσει.

    Νωρίτερα, είχε εκκενωθεί η περιοχή γύρω από το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, καθώς γίνονταν οι τελευταίες προετοιμασίες για την επιχείρηση. Η στιγμή θεωρήθηκε κατάλληλη, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που υπάρχουν, καθώς αναμένονται καταιγίδες τις επόμενες ημέρες.



    ΣΧΟΛΙΑ