• Big Story

    Κυριακή – Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό

    Βουλή Κυβέρνηση


    Την Κυριακή (30/10/2016) ή το αργότερο τη Δευτέρα (31/10/2016) θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με νέες πληροφορίες. Θέμα χρόνου και… ισορροπιών είναι λοιπόν πλέον, με τον Αλέξη Τσίπρα να «ζυγίζει» όλα τα δεδομένα και να προσπαθεί να μην αφήσει κανέναν παραπονεμένο, αν και όλοι γνωρίζουμε καλά ότι ανασχηματισμός χωρίς γκρίνιες δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει.

    Ήδη το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «βράζει» εν όψει των εξελίξεων, και ειδικά με δεδομένη την πρόθεση του πρωθυπουργού να δώσει υπουργικά πόστα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι νεαρά σε ηλικία και «φρέσκα» επικοινωνιακά, προκαλώντας βέβαια αντιδράσεις μεταξύ των παλαιότερων και εμπειρότερων στελεχών που επιμένουν πως… ο παλιός είναι αλλιώς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βλέπουν πίσω από τους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς μία προσπάθεια περιθωριοποίησης της «παλιάς φρουράς» την οποία επιχειρούν να αποτρέψουν.

    Ένα άλλο πεδίο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε «ανοίγματα» προς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από τη μία, και τεχνοκράτες, από την άλλη, δίνοντάς τους κάποια πόστα στο υπουργικό συμβούλιο. Τα ανοίγματα αυτά δεν αρέσουν καθόλου στους «σκληροπυρηνικούς» του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την προοπτική να μπουν στην κυβέρνηση άνθρωποι που για πολλούς θεωρούνται «μαύρα πρόβατα», όπως είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και ο Φώτης Κουβέλης.

    Βέβαια, πριν απαντήσει κανείς στο ερώτημα «ποιοι θα μπουν στο  υπουργικό συμβούλιο;», θα πρέπει να απαντήσει σε ένα άλλο δύσκολο ερώτημα: Ποιοι θα μείνουν στις θέσεις τους από τους σημερινούς υπουργούς;

    Λίγοι είναι, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, οι «σίγουροι» για παραμονή στις θέσεις τους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται ότι είναι ένας από αυτούς, ενώ καλές πιθανότητες έχει και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, καθώς αμφότεροι είναι άνθρωποι που ο Αλέξης Τσίπρας εμπιστεύεται και εκτιμά. Αντίθετα, λιγότερο σαφή είναι τα δεδομένα όσον αφορά στις περιπτώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη (που πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να αλλάξει πόστο), του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, αλλά και του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Κουρουμπλή. Όσο για τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, πιθανόν πολλά να κριθούν από  την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Από την άλλη, τις περισσότερες πιθανότητες για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα συγκεντρώνουν οι υπουργοί Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, και Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, στους οποίους χρεώνεται η αντίθεση στην υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων, ενώ βαθμό… κάτω από τη βάση παίρνει στην αξιολόγηση και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Αμφίβολη είναι και η παραμονή του Αριστείδη Μπαλτά στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ υπάρχουν και σενάρια που προκαλούν έκπληξη για ενδεχόμενη «υποβάθμιση» του ρόλου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

    Όλα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες μέρες, πιθανόν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς όλη η παραφιλολογία γύρω από τον επικείμενο ανασχηματισμό φθείρει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και υπονομεύει την νέα «πνοή» που θέλει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κυβερνητικό σχήμα με τις αλλαγές προσώπων που προωθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας: Ανασχηματισμός χωρίς εκπλήξεις. Σκουρλέτης και Δρίτσας τα μεγάλα ερωτηματικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Brussels we have a problem! H Κομισιόν τρελάθηκε με τους προϋπολογισμούς 7 κρατών μελών και απειλεί…

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι Γερμανοί του Spiegel κλαίνε τα λεφτά τους: “Λίγα ακόμη δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα”



    ΣΧΟΛΙΑ