• Τράπεζες

    Έκπληξη: Στα χέρια της Eurobank η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς στη Βουλγαρία!

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Η Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της τη συμφωνία της με την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. για τη μεταβίβαση της Piraeus Bank Bulgaria AD («PBB»), θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς στη Βουλγαρία, στη δική της θυγατρική στη χώρα, Eurobank Bulgaria AD («Postbank»).

    Η PBB με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2018 διαθέτει σύνολο ενεργητικού €1,7 δισ., συνολικά δάνεια €820 εκ. και καταθέσεις ύψους €1,3 δισ. Διαθέτει δίκτυο 70 καταστημάτων και απασχολεί περισσότερους από 900 εργαζόμενους. Δραστηριοποιείται στη λιανική και κυρίως στην εταιρική τραπεζική.

    Μετά την εξαγορά η Postbank ενισχύει σημαντικά τη θέση της στη Βουλγαρική τραπεζική αγορά με μερίδιο αγοράς άνω του 10%, κατέχοντας την 3η θέση βάσει συνολικών δανείων. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Postbank θα διαθέτει σύνολο ενεργητικού άνω των €5 δισ., ίδια κεφάλαια άνω των €600 εκ. και μετά την πλήρη υλοποίηση των προσδοκώμενων συνεργειών τα αποτελέσματα προ προβλέψεων (PPI) αναμένεται να ανέρχονται σε €150 εκ. και τα καθαρά αποτελέσματα να ξεπερνούν τα €70 εκ. H Postbank μετά την εξαγορά θα συνεχίσει να διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ισχυρή ρευστότητα.

    Η Συναλλαγή, το τίμημα της οποίας ανέρχεται σε €75 εκ., κατά την ολοκλήρωσή της εκτιμάται πως θα έχει οριακή επίπτωση -14 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Eurobank, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τις συνέργειες, η επίπτωση αναμένεται να είναι θετική.

    Ο κ. Σταύρος Ιωάννου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά στην απόκτηση της PBB από τη θυγατρική μας στη Βουλγαρία, Postbank. Η απόκτηση της PBB συνάδει με τη στρατηγική της Eurobank να εστιάσει στην ανάπτυξη των διεθνών δραστηριοτήτων σε αγορές που έχει αναγνωρίσει ως βασικές, μεταξύ των οποίων και η Βουλγαρική. Η Eurobank Βουλγαρίας θα είναι πλέον η 3η μεγαλύτερη τράπεζα τη χώρας μετά την εξαγορά. Στόχος μας είναι η ακόμη καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και καταθετών μας, η ενίσχυση μέσω χρηματοδοτήσεων της Βουλγαρικής οικονομίας και επιπλέον η ενίσχυση και στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη γείτονα χώρα.

    Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους από την Τράπεζα Πειραιώς για την άψογη συνεργασία ως προς την επίτευξη της συμφωνίας και να καλωσορίσουμε στον όμιλό μας τους νέους συναδέλφους της PBB.»

    Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση της λήψης των απαραίτητων κανονιστικών εγκρίσεων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

    Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Eurobank για τη Συναλλαγή ήταν η Barclays Bank PLC, μέσω της Επενδυτικής της Τράπεζας και νομικοί σύμβουλοι η Milbank, Tweed, Hadley & McCloy LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Καρατζά & Συνεργάτες.

    Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Σε αυτή αναφέρει:

    Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ανακοινώνει ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Eurobank Ergasias Α.Ε.  για την πώληση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο (99,98%) της θυγατρικής της στη Βουλγαρία Piraeus Bank Bulgaria AD (“PBB”), στη Eurobank Bulgaria AD.

    Η συναλλαγή αποτελεί το τελευταίο σημαντικό ορόσημο ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η συναλλαγή υπόκειται σε συνήθεις όρους, συμπεριλαμβανομένων κανονιστικών εγκρίσεων από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    Το τίμημα για το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε €75 εκατ., ενώ προκύπτει μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού που ανέρχεται σε €0,7 δισ., με συνεπακόλουθη ενίσχυση του δείκτη CET1 κατά 15 μονάδες βάσης συγκριτικά με τον Ιούνιο 2018.

    Η Mediobanca ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η White & Case LLP ενήργησε ως διεθνής νομικός σύμβουλος και η Boyanov & Co ως τοπικός νομικός σύμβουλος για τη συναλλαγή.

    Σχετικά με την Τράπεζα Πειραιώς Βουλγαρίας

    Η PBB, με έδρα τη Σόφια, παρέχει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών σε εγχώριους και διεθνείς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων επιχειρήσεων. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 διέθετε σύνολο ενεργητικού €1,7 δισ., λειτουργεί μέσω δικτύου εξυπηρέτησης το οποίο αριθμεί 70 καταστήματα και απασχολεί περισσότερους από 900 υπαλλήλους.



    ΣΧΟΛΙΑ