• Big Story

    Έκπληξη μεγατόνων για την Παγκρήτια Τράπεζα. Η ταλαντούχα Fund manager Staveley φέρνει 2 δισ στην Ελλάδα; Τι λέει η ίδια

    Amanda Staveley


    H Amanda Staveley είναι μια Βρετανίδα fund manager  με τεράστια επιρροή στο City του Λονδίνου και έχει γίνει διάσημη για τις σκληρές μεθόδους που χρησιμοποιεί στις Business. Πριν από μήνες είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της Barclays την οποία είχε βοηθήσει  στο deal για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 10 δις. λιρών στη Μέση Ανατολή κατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Με την αγωγή που κατέθεσε η εταιρία της Staveley  PCP Capital Partners στο Λονδίνο, στις 25 Ιανουαρίου, ζητά   σχεδόν 1 δις. λίρες. Η Barclays απέφυγε το σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης το 2008, αναζητώντας κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές στο Άμπου Ντάμπι και το Κατάρ. Τα κεφάλαια αυτά βρέθηκαν μεταξύ άλλων και από την μεσολάβηση της ίδιας της δαιμόνιας Βρετανίδας.  Η τράπεζα αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τις οικονομικές αρχές της Μ. Βρετανίας για το αν έχει γνωστοποιήσει επαρκώς τα τέλη των συναλλαγών.

    Ο ρόλος της Staveley στην συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων λιρών, έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης διαφωνίας και προβληματισμού κατά τα τελευταία επτά χρόνια.

    Τον Μάιο του 2013, το Euromoney, δημοσίευσε ένα αποκλειστικό άρθρο βασισμένο σε έγγραφα, τα οποία αποκάλυψαν για πρώτη φορά την έκταση της συμμετοχής της Staveley και της PCP, καθώς στην αποζημίωση που έλαβαν. Στις 30 Απριλίου 2009, η Staveley και ο τότε επιχειρηματικός εταίρος της, δικηγόρος με έδρα το Λονδίνο, Craig Eadie, ενημερώθηκαν ότι το ποσό των 29,5 εκατ. λιρών είχε κατατεθεί στο λογαριασμό της.

    Φυσικά αυτό το ποσό φάνηκε να είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό που η Staveley πίστευε ότι άξιζε.

    Amanda Staveley. Fund manager
    Amanda Staveley. Fund manager

    Έρχεται στην Ελλάδα; 

    Τώρα η Βρετανίδα επιχειρηματίας φέρεται να κοιτάει και την Ελλάδα. Η εταιρίας της είναι διατεθειμένη να επενδύσει έως 2 δισ. δολάρια στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με πηγές, η PCP με επικεφαλής την Amanda Staveley, γνωστή για τους στενούς  δεσμούς της με τους επενδυτές του Κόλπου, έχει στόχο να ηγηθεί της ανακεφαλαιοποίησης της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί ως “όχημα” για την αγορά assets που θα θέλουν να πουλήσουν κατά το επόμενο έτος οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.

    “Η  PCP έχει εντυπωσιαστεί με το έργο της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διασφαλίσει το κλίμα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.  Θεωρούμε ότι τώρα το κλίμα είναι ώριμο  ” είπε η Staveley σε τηλεφωνική της συνέντευξη στο Reuters. Εξήγησε δε ότι ” υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των των ελληνικών τραπεζών οι οποίες πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν”

    Η είσοδος της PCP στην ελληνική αγορά στηρίζεται και από κρατικούς επενδυτές. Πάντως η ίδια η Παγκρήτια Τράπεζα δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει την είδηση. Σύμφωνα με πληροφορίες η  ταλαντούχα Βρετανίδα  έχει ήδη στήσει μια διοικητική ομάδα στην Ελλάδα. Το fund θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο εξαγοράς ελληνικών επιχειρήσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/vretaniki-vasiliki-ikogenia-istoria-ke-intrigkes-se-mia-grafiki-komopoli-tis-germanias/66332

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/iper-tis-annas-pouskouri-ellines-trapezites-para-ton-polemo-stournara-maximou/66313



    ΣΧΟΛΙΑ