• Big Story

    Εκλογές ΝΔ: Τα «κάστρα» των δύο υποψηφίων – Πού θα κριθεί η νίκη


    Τα δικά τους «κάστρα» έχουν οι δύο υποψήφιοι για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, στα οποία βασίζονται για να πετύχουν την εκλογή τους, αν και σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας θα κριθεί από το αν θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτός που θα επικρατήσει στις περιφέρειες όπου στον πρώτο γύρο κυριάρχησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Τα στοιχεία για το πώς ψήφισαν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο είναι αποκαλυπτικά για τις περιοχές όπου οι δύο υποψήφιοι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή, αλλά και για το ποιες περιφέρειες θα κρίνουν τη νίκη.

    Στις περιφέρειες της Αττικής, που έχουν και τους περισσότερους ψηφοφόρους, και άρα είναι οι πιο κρίσιμες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κυριάρχησε με ποσοστά άνω του 40% σε Α’ Αθηνών και Πειραιά, είχε βραχεία κεφαλή στο υπόλοιπο Αττικής, όμως ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κέρδισε την πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών, με ποσοστό κοντά στο 40% – άλλωστε, αυτή είναι και η εκλογική περιφέρεια στην οποία εκλέγεται εδώ και χρόνια.

    Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι σε όλες τις περιφέρειες της Αττικής ο Άδωνις Γεωργιάδης συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 15% (εκτός από την Α’ Πειραιώς που ήταν λίγο χαμηλότερο), και με δεδομένο ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει εξαρχής υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον β’ γύρο, είναι πιθανό να δούμε αυξημένα τα ποσοστά του το βράδυ της Κυριακής.

    Στη Θεσσαλονίκη, κυριάρχησε όπως αναμενόταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με το ποσοστό του ειδικά στη Β’ Θεσσαλονίκης να ξεπερνά το 40%. Από τους δύο «μονομάχους», ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε καλύτερα ποσοστά στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η σιωπηρή υποστήριξη του Απόστολου Τζιτζικώστα στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να τον ενισχύσει σημαντικά και σε αυτές τις περιφέρειες.

    «Μάχη» θα δώσουν οι δύο υποψήφιοι και για τις άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε υψηλά ποσοστά (κυρίως σε Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία και Πέλλα, αλλά και σε Χαλκιδική και Σέρρες), μέρος των οποίων ενδέχεται να κατευθυνθεί προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που στις περιφέρειες αυτές είχε ποσοστά γύρω στο 20% – εξάλλου, ειδικά στις παραδοσιακά καραμανλικές Σέρρες, δύσκολα θα μπορέσει να αποσπάσει μεγάλα ποσοστά. Αλλά και στη Φλώρινα, στον πρώτο γύρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε στην τέταρτη θέση, πίσω και από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ αντίθετα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πρώτευσε, όπως και σε Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά – είναι φανερό ότι αν οι ψήφοι του Απόστολου Τζιτζικώστα δεν κάνουν την απόλυτη ανατροπή, οι περιφέρειες αυτές θα παραμείνουν «κάστρα» του Β. Μεϊμαράκη.

    Όπως «κάστρα» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη αποτελούν και οι περιφέρειες της Θεσσαλίας, όπου τα ποσοστά του δεν έπεσαν κάτω από το 40% (είναι άλλωστε αρκετά δημοφιλής μεταξύ των αγροτών), ενώ ακόμα καλύτερα τα πάει στα Επτάνησα, με τα ποσοστά του εκεί να ξεπερνούν και το 50% σε Κέρκυρα, Λευκάδα και Ζάκυνθο.

    Πρώτος και με διαφορά ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και στις περιφέρειες της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και στης Πελοποννήσου, όπου μάλιστα στη Λακωνία η διαφορά του από τον δεύτερο Κυριάκο Μητσοτάκη ξεπέρασε τις 30 μονάδες!

    Αντίθετα, ενισχυμένα ήταν τα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη, λόγω και της καταγωγής της οικογένειάς του από εκεί. Ειδικά στα Χανιά η διαφορά άγγιξε τις 30 μονάδες, ενώ άνετη ήταν και η επικράτησή του στο Ρέθυμνο. Αντίθετα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απέσπασε ποσοστό άνω του 50% στο Λασίθι, ενώ επικράτησε δύσκολα στο Ηράκλειο.

    Είναι φανερό ότι τα «κάστρα» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι περισσότερα από αυτά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως η νίκη του κάθε άλλο παρά βέβαια είναι, καθώς αν οι ψήφοι που στον πρώτο γύρο πήγαν σε Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη κατευθυνθούν προς το μέρος του Κυριάκου Μητσοτάκη (ειδικά στις «μεγάλες» περιφέρειες), η ολική ανατροπή είναι ένα ορατό ενδεχόμενο.



    ΣΧΟΛΙΑ