• Big Story

    Ε. Μαρινάκης: Οι πρώτες σκέψεις είναι να χτίσει ένα κανάλι από την αρχή

    ευαγγελος μαρινακης

    Ευάγγελος Μαρινάκης. Εφοπλιστής


    Ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στο κονσόρτσιουμ χωρών με προεξάρχουσες την Αίγυπτο και την Συρία, τον Οκτώβριο του 1973 κράτησε είκοσι ημέρες με νικητές τους πρώτους. Σαράντα τρία χρόνια μετά ο τηλεοπτικός πόλεμος που ξέσπασε από χτες τα ξημερώματα, όταν ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού αδειοδότησης (ανάμεσά τους ο Βαγγέλης Μαρινάκης) θα διαρκέσει ενενήντα ημέρες. Ενενήντα ατέλειωτες για πολλούς ημέρες, όπου όλα μπορούν να συμβούν, σε ένα τηλεοπτικό τοπίο που επαναπροσδιορίζεται πλέον από την αρχή με νικητές και ηττημένους που δεν έχουν «πεθάνει» αλλά είναι πληγωμένα θηρία.

    Κι όπως είναι γνωστό τα πληγωμένα θηρία-λέγε με Κοντομηνά π.χ.-είναι πάντοτε τα πιο επικίνδυνα, ειδικά όταν έχουν λίγο χρόνο να αναδιπλωθούν. Παίρνοντας σαν δεδομένο, ότι οι δύο νέοι παίχτες στην ελληνική τηλεόραση, οι κ.κ. Χρήστος Καλογρίτσας και Βαγγέλης Μαρινάκης αναζητούν πλέον τα φορμάτ για τους σταθμούς τους, τα σενάρια  δίνουν και παίρνουν, ενώ αρχίζουν και βγαίνουν οι πρώτες ειδήσεις.

    Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί τελικά η οικογένεια Βαρδινογιάννη, δεν χτύπησε ουσιαστικά μια από τις τέσσερις άδειες, αλλά κατέβηκε στον διαγωνισμό με δύο πολύ μικρές τελικές προσφορές.

    Ήδη όπως ακούγεται έντονα από το περιβάλλον της δυναστείας από την Κρήτη, η απόφαση της οικογένειας ήταν να μην μπει από την αρχή σε πλειστηριασμό με πολλά λεφτά για την πολυπόθητη άδεια. Δείγμα λέμε κάποιοι ότι θέλουν να αποσυρθούν από τον ταλανιζόμενο χώρο των ελληνικών ΜΜΕ.

    Ο Βαγγέλης Μαρινάκης

    Όσον αφορά τον Βαγγέλη Μαρινάκη πηγές λένε ότι οι πρώτες του σκέψεις είναι να χτίσει ένα κανάλι από την αρχή. Άλλωστε κτίρια και μηχανολογικός εξοπλισμός είναι τόσα φθηνά πλέον που το αρχικό κόστος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Όμως συνεργάτες του λέγεται ότι του εισηγούνται να αγοράσει το STAR από τους Βαρδινογιάννηδες, προκειμένου το νέο του κανάλι να είναι πλήρως λειτουργικό και να χρειάζεται μόνο κάποια στελέχη και δημοσιογράφους.

    Το STAR φαντάζει καλή επιλογή αφού θα έχει να μιλήσει μόνο με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, με την οποία διατηρεί άψογες σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

    Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.
    Βλαδίμηρος Καλογρίτσας. Επιχειρηματίας

    O Χρήστος και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας

    Ο «κόκκινος» καναλάρχης Χρήστος Καλογρίτσας που έχει κάνει ήδη τρία ραντεβού με τον Φίλιππο Βρυώνη, φέρεται ότι αργά η γρήγορα, θα καταλήξει σε ένα deal με τον επιχειρηματία που αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό, αφού η εγγυητική του επιστολή δεν πληρούσε τις απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου.

    Αν ο κ. Καλογρίτσας πάρει το «Ε» μένει πλέον ο Alpha και το για πολλούς ήδη καταδικασμένο MEGA να αναζητούν λύση για την επόμενη ημέρα.

    Ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς που θεωρείται δύσκολος παίχτης, φέρεται αποφασισμένος να χτυπήσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, προκειμένου ο σταθμός του να συνεχίσει να εκπέμπει.

    Ξεκίνησε ήδη την επίθεσή του στην κυβέρνηση μέσα από το κεντρικό δελτίο του Alpha, επίθεση που θα κορυφώνεται μέρα με την ημέρα.

    Μαζί με τους άλλους χαμένους θα περιμένει στα μέσα του μήνα την απάντηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον διαγωνισμό, ενώ όλοι οι «χαμένοι» αν δεν κερδίσουν θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

    Την ίδια στιγμή ο κ. Θοδωρής Κυριακού μπορεί να πήρε την άδεια, δεν είναι όμως ικανοποιημένος αφού κατέβαλε το υψηλότερο τίμημα από όλους και χθες δεν μιλιόταν σχεδόν.

    Ο Deal maker Κώστας Κιμπουρόπουλος 

    Ο μακράν πιο κερδισμένος -για πολλούς λόγους-Γιάννης Αλαφούζος που πήρε την πρώτη άδεια στο χαμηλότερο τίμημα χωρίς να πατήσει το πόδι του στο κτήριο της ΓΓΕΕ, απόλαυσε μετρημένα τον θρίαμβό του με ένα δείπνο με φίλους που φέρεται να κράτησε μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    Το πρώτο τηλέφωνο που φέρεται να έκανε ήταν στον Κώστα Κιμπουρόπουλο, στον άνθρωπο που του είχε πει να μην γυρίσει χωρίς την άδεια, κάτι που ο τελευταίος έπραξε τελειώνοντας την υπόθεση για τον ΣΚΑΙ από τον πρώτο γύρο με νοκ-άουτ…

    Οι αριθμοί των 3 χαμένων 

    Οι τρεις μεγάλοι που δεν πήραν άδεια (Star, Alpha και το Mega που αποκλείστηκε εξ’ αρχής) έχουν με τα σημερινά δεδομένα έναν τζίρο που φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ μεγάλο μέρος του οποίου θα μοιραστεί πια στα νέα κανάλια, συνολικά περιουσιακά στοιχεία σε όρους ενεργητικού κοντά στα 390 εκατ. ευρώ, απασχολούν περίπου 1650 εργαζόμενους και βαρύνονται από υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 340 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι προκύπτουν σοβαρές επιπλοκές από την έξοδό τους από το τηλεοπτικό τοπίο, καθώς ακόμη και αν κάποιοι από τους σταθμούς συνεχίσουν στις ψηφιακές πλατφόρμες του OTE και της Nova ή περιμένουν την προκήρυξη μιας πρόσθετης άδειας εκπομπής ή των θεματικών και περιφερειακών αδειών στο μέλλον, τα οικονομικά δεδομένα για αυτούς ανατρέπονται πλήρως.

    Τα συνολικά νούμερα επηρεάζονται κυρίως από το Mega (Τηλέτυπος) που είναι αυτή τη στιγμή ο πιο εκτεθειμένος τηλεοπτικός σταθμός με υποχρεώσεις 181 εκατ. ευρώ, ενεργητικό 175 εκατ. ευρώ έσοδα (στο 9μηνο του 2015) 41 εκατ. ευρώ και περίπου 540 εργαζόμενους. Το μέλλον του σταθμού είναι δυσοίωνο καθώς έχει εγκαταλειφθεί από τους μετόχους του (Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας) και η αύξηση κεφαλαίου των 25 εκατ. ευρώ βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

    Στον Alpha του Κοντομηνά που επίσης έμεινε εκτός, απασχολούνται περίπου 550 εργαζόμενοι ενώ τα έσοδα της εταιρείας ήταν 56,7 εκατ. ευρώ το 2015. Το ενεργητικό της ξεπερνά τα 104 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις της τα 86 εκατ. ευρώ.

    Στο Star του Βαρδινογιάννη, όπου απασχολούνται περί τους 387 εργαζόμενους, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά σχεδόν 10 εκατ. ευρώ πέρυσι και υποχώρησε στα 33,6 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να βαρύνεται από συσσωρευμένες ζημιές 74,8 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις 92,4 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό της Νέας Τηλεόρασης ΑΕ φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2015.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/tileoptikes-adies-ke-246-ek-evro/71415

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/alafouzos-vs-marinaki-machi-tora-xekina/71153



    ΣΧΟΛΙΑ