• Big Story

    Δίνουν το αφορολόγητο, ψάχνουν ανταλλάγματα (και στο βάθος εκλογές)

    Eurogroup


    Μάλλον αναπόφευκτη μοιάζει πλέον η (πιθανότατα δραστική) μείωση του αφορολογήτου ορίου από την 1η Ιανουαρίου του 2018, καθώς οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών είναι ασφυκτικές και αυτό που φαίνεται πως προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να “παζαρέψει” κάποια ανταλλάγματα που θα κάνουν πιο… εύπεπτη αυτή τη μείωση, η οποία αναμένεται να στοιχίσει εκατοντάδες ευρώ ετησίως στους Έλληνες φορολογούμενους.

    Το είπε άλλωστε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος: Μείωση αφορολογήτου χωρίς μείωση του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ, ή του φόρου των επιχειρήσεων, που μπορεί να φέρει την ανάπτυξη, δεν μπορεί να γίνει. Άρα, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη μείωση του αφορολογήτου, αλλά υπό όρους.

    Κι αυτό γιατί η μείωση του αφορολογήτου είναι ένα μέτρο που θα έχει τόσο δυσβάσταχτες συνέπειες, ώστε είναι αναμφίβολο ότι θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο στην κοινωνία, όσο και στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, απειλώντας ακόμα και με κατάρρευση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και είναι εκπεφρασμένη η θέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην εισάγονται καν στη Βουλή μέτρα που μπορεί να μην ψηφιστούν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Έτσι, αυτό που θέλει το Μαξίμου είναι να εξασφαλίσει τα κατάλληλα ανταλλάγματα που θα “χρυσώσουν το χάπι” τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Ποια μπορεί να είναι αυτά τα ανταλλάγματα; Αν και στο Μαξίμου θα ήθελαν κάποια μείωση ΦΠΑ, μείωση του ΕΝΦΙΑ ή γενικά μία μείωση στη φορολογία, μάλλον θα πρέπει να βολευτούν με μία γενικόλογη εξαγγελία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ένα ενδεχόμενο που συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο “σκληρός” του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν.

    Αντίθετα, η Αθήνα αντιστέκεται σθεναρά στο αίτημα των δανειστών για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων που θα εφαρμοστούν από το 2019 αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι – βέβαια, αυτό το “σθεναρά” δεν εκφράζει το σύνολο της κυβέρνησης, όπως δείχνει η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά”: “Ποιος ζει, ποιος πεθαίνει μέχρι το 2019. Εάν πούμε ότι οποιαδήποτε επιβάρυνση αρχίσει μετά το 2019, σημαίνει ότι κερδίσαμε δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση, αυτό σημαίνει αντίσταση”.

    Πάντως, η αποφυγή της νομοθέτησης προληπτικών μέτρων φαίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς στη θέση αυτή που αρχικά εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προσχωρήσει και το Βερολίνο, και επομένως οι πιέσεις προς την Αθήνα είναι τεράστιες και δύσκολο να αποκρουστούν.

    Μάλιστα, η Αθήνα πιέζεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι χρονικά περιθώρια πλέον δεν υπάρχουν: η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέσα στον Φεβρουάριο, πριν ξεκινήσει η παρατεταμένη προεκλογική και εκλογική περίοδος σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία και πριν η χώρα μπει σε περιπέτειες αντίστοιχες του καλοκαιριού του 2015, και αυτό το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση.

    Θα έλεγε κανείς πως το δίλημμα της κυβέρνησης, αν επιλέξει να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τους δανειστές, είναι: ηρωική διαπραγμάτευση που βάζει τη χώρα σε περιπέτειες ή συμβιβασμός που βάζει την κυβέρνηση σε περιπέτειες; Και φυσικά, στο βάθος αυτού του διλήμματος κρύβεται σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκαλεί ο Ζουράρις: «Ποιoς ζει, ποιος πεθαίνει μετά το 2019»

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ: Να διαγράψει τα χρέη της Ελλάδας και να φύγει!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτο: Αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι!



    ΣΧΟΛΙΑ