• Οικονομία

    «Δίχτυ» για τα ακίνητα της Airbnb: Διασταυρώσεις, «αυτοψίες» και «search robots» στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής

    • NewsRoom


    Ηλεκτρονικό δίχτυ ετοιμάζει η Ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από τον επόμενο μήνα για όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητα που μισθώνουν μέσω της Airbnb.

    Οι ιδιοκτήτες οφείλουν να δηλώσουν στο ηλεκτρονικό Μητρώο της ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ακινήτων που εκμισθώνουν με τη χρήση της Airbnb αλλά και των ιστοσελίδων HomeAway, και Booking.com.

    Η προθεσμία για τη δήλωση λήγει στις 30 Νοεμβρίου και από εκεί κι έπειτα η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις.

    Η διαδικασία

    Αφού παραχωρήσει στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαμοιρασμού τα σχετικά στοιχεία, θα αιτηθεί τη διαγραφή των ακινήτων τα οποία δεν έχουν υποβληθεί στο σχετικό μητρώο και δεν οι ιδιοκτήτες δεν έχουν λάβει Αριθμό Μητρώου Ακινήτων.

    Στο πλαίσιο των ελέγχων και διασταυρώσεων, θα συνεχίσουν οι επιτόπιες έρευνες των ελεγκτών που θα παριστάνουν τους πελάτες σε όσους μισθώνουν κατοικίες μέσω Airbnb.

    Οι ίδιοι έχουν αναλάβει το έργο του εντοπισμού ιδιοκτητών ακινήτων που κρύβουν τα εισοδήματα τα οποία εισπράττουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

    Μεταξύ των μηχανισμών ελέγχων που εξετάζονται είναι ακόμη η δημιουργία «search robot» τα οποία θα σαρώνουν αυτόματα και άμεσα τα ακίνητα που έχουν ανεβάσει οι ιδιοκτήτες τους στην Ελλάδα. Με τη μέθοδο αυτή θα εξασφαλίζεται η ταχύτητα των διασταυρώσεων και η εγκυρότητά τους και θα διαπιστώνεται ποιοι τα έχουν δηλώσει, αλλά και επιπλέον εάν τυχόν παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (πχ πρωινό, ξεναγήσεις κλπ) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ.

    Ήδη η Πορτογαλία έχει και χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο σύστημα, και η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει την σχετική τεχνογνωσία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο ελληνικός γύρος και η πιστοποίηση ΕΠΙΠ παραδοσιακού προϊόντος στην Ε.Ε.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαγραφή οφειλών στα Ταμεία: H διαδικασία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δ. Τζανακόπουλος για συντάξεις: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ