• Big Story

    Δ. Δασκαλόπουλος: Αναζητά τα επόμενα success stories της ελληνικής οικονομίας – Ρίχνει 70 εκατ. στην αγορά την επόμενη διετία

    Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος


    Τα επόμενα success stories της ελληνικής οικονομίας αναζητά το επενδυτικό fund του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Μετά την εξαγορά της Adam Pack, η Deca Investments δηλώνει έτοιμη να ρίξει 70 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά σε δυναμικές εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

    Όπως λέει στο mononews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Deca Invesments, Νίκος Κούλης, παρά την κρίση υπάρχουν καλές εταιρείες στην Ελλάδα που μπορούν με την κατάλληλη στήριξη να πετύχουν σημαντική ανάπτυξη και να αποφέρουν αξιόλογα κέρδη.

    «Ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες υπάρχουν άνθρωποι που πολεμούν και φτιάχνουν ωραία πράγματα…», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το fund που διοικεί έχει δει πάνω από 1.000 ελληνικές εταιρείες από το 2014 μέχρι σήμερα από διάφορους κλάδους της οικονομίας.

    Μάλιστα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συζητήσεις με πολλές εταιρείες, διερευνώντας το ενδεχόμενο συνεργασίας. Καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή, καθοριστικό ρόλο εκτός από τον βαθμό εξωστρέφειας παίζει η ποιότητα των προϊόντων που παράγει ο υποψήφιος στόχος αλλά και το μάνατζμεντ.

    Σύμφωνα με τον κ. Κούλη, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει καλό μάνατζμεντ το οποίο θα διαχειριστεί τα κεφάλαια που θα επενδυθούν στην εταιρεία την επόμενη της εξαγοράς, αφού η Deca συνήθως διατηρεί την υφιστάμενη διοίκηση και την επόμενη της εξαγοράς.

    Tο fund του κ. Δασκαλόπουλου σκοπεύει να επενδύσει περίπου 70 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά μέσα στην επόμενη διετία.

    Ο κ. Κούλης υπογραμμίζει πως τα παραπάνω κεφάλαια αφορούν ίδια κεφάλαια, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις εταιρείες να λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση από τον τραπεζικό τομέα. «Στην ουσία η δύναμη των 70 εκατ. ευρώ που θα διαθέσουμε, μπορεί να φθάσει έως και τα 200 εκατ. ευρώ», τονίζει ο ίδιος.

    «Όχι» στα κόκκινα δάνεια

    Αν και αναγνωρίζει τον ιδιαίτερο ρόλο που έχουν για την Ελλάδα και τις τράπεζες, ο κ. Κούλης ξεκαθαρίζει πως η Deca δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί στη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

    «Εμείς», υπογραμμίζει, «προσπαθούμε να βρούμε εταιρείες που οι τράπεζες θα ήθελαν να χρηματοδοτήσουν όταν ξεπεράσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Πάμε στο καλύτερο κομμάτι της αγοράς… σπάνια θα δείτε να αγοράζουμε εταιρείες με προβλήματα».

    «Στόχος μας», συνεχίζει, «είναι να βοηθήσουμε τις εταιρείες που αγοράζουμε να υπερδιπλασιάσουν τις πωλήσεις τους μέσα στην πρώτη πενταετία… θέλουμε να πάρουμε αξιόλογες περιπτώσεις στην Ελλάδα και να τις κάνουμε αξιόλογες στην Ευρώπη».

    Όπως ακριβώς έκαναν με την Atlas Tapes, η οποία όπως λέει ο κ. Κούλης δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές αλλά και τις άλλες δυο εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει η Deca στην Ελλάδα: την Damavand η οποία παράγει βιομηχανική ντομάτα και την InternetQ, εταιρεία τεχνολογίας.

    Και όπως σχεδιάζει να κάνει με την Adam Pack, την οποία φιλοδοξεί να καταστήσει σημαντικό παίκτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να σπάσει το μονοπώλιο στο χώρο της χάρτινης συσκευασίας.

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αποεπένδυσης, ο κ. Κούλης διευκρινίζει πως δεν έχει ωριμάσει καμία από τις τέσσερις επενδύσεις που έχει κάνει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Όπως λέει, δεν έχει περάσει ακόμη ο ελάχιστος χρόνος που θέτει ως όριο αποεπένδυσης η Deca, δηλαδή τα 4 με 6 χρόνια, προκειμένου να αναζητήσει υποψήφιο αγοραστή.

    Βέβαια, δεν βοηθά και η συγκυρία στην ελληνική οικονομία, η οποία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να θεωρηθεί φιλικός προορισμός για επενδύσεις Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κούλη εάν διατηρηθεί η σταθερότητα που φαίνεται να έχει εμπεδωθεί τελευταία στην χώρα, τότε η Ελλάδα έχει καλές προοπτικές να προσελκύσει νέες επενδύσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.



    ΣΧΟΛΙΑ