array(0) {
}
        
    
Menu
1.1%
Τζίρος: 176.48 εκατ.

Κτηματολόγιο: Τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες και πώς λύνονται

Αντώνης Κεφαλἀς. Δημοσιογράφος
Comments

Τα ωραία λόγια για τα ψίχουλα του χρέους δεν πρέπει να παρασύρουν –ούτε και η κυβερνητική προπαγάνδα. Με τη χθεσινή του ανακοίνωση το Eurogroup καταδίκασε την Ελλάδα σε αργό θάνατο. Για την αλήθεια πρέπει να τονιστεί ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν του άφησαν άλλο περιθώριο.

Τι λέει η ανακοίνωση;

Πρώτον, έρχεται νέο μνημόνιο. Η διατύπωση είναι ξεκάθαρη και γίνεται δύο φορές: μία με τη φράση «συμπληρωματικό memorandum of understanding»  και μία με τη φράση «Προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους …μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος… (η Ελλάδα) δεσμεύεται να συμφωνήσει με τους θεσμούς στον μηχανισμό και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα το σιγουρέψουν.»

Δεύτερο, ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές δεν αλλάζει – τουλάχιστον στο ορατό μέλλον.

Τρίτο, η αξιολόγηση δεν έκλεισε και η χώρα μας καλείται να συμφωνήσει με τους θεσμούς στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015.

Τέταρτο, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και με βάση τις πάγιες πολιτικές του Ταμείου.

Πέμπτο, εγκαλεί την κυβέρνηση – με την χρήση του σκληρού όρου «recall» τρεις φορές για (α) την μη εκπλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, (β) την εμμονή της να αλλάξει το στόχο του 3,5%, και, (γ) τη μη συμμόρφωσή της με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί ήδη από το 2015.

Έκτο, προσφέρει κάποια ψίχουλα στο χρέος, που εξομαλύνουν το προφίλ των άμεσων πληρωμών και περιορίζουν το ρίσκο αλλά: (α) δεν μειώνουν το ποσοστό (15%) του ΑΕΠ που πρέπει να πληρώνουμε σε τοκοχρεολύσια και (β) δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να μας εμπιστευτούν ξανά οι αγορές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πρώτον, πρόκειται για μια πολιτική ανακοίνωση που μεταθέτει όλα τα προβλήματα για το νέο χρόνο–  κι αυτό επειδή (α) το EG δεν θέλει να προκαλέσει στη συγκεκριμένη στιγμή νέους τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και (β) δεν μπορεί να βρει σημείο συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Δεύτερο, σκλήρυνση της στάσης όσον αφορά τη συμμόρφωση της χώρας – με το νέο χρόνο δεν θα υπάρξουν άλλες μεσοβέζικες πολιτικές αναβολές. Θα πρέπει να συμμορφωθούμε. Διαφορετικά η προοπτική θα είναι: (α) εγκατάλειψη της στήριξης που δίνεται στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ή (β) πίεση για έξοδο από το ευρώ, αλλά Σόιμπλε.

Η στάση αυτή είναι προαναγγελία θανάτου για την ελληνική οικονομία: με την περισσότερη λιτότητα που συνεπάγονται τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η ανάπτυξη οπότε και η έξοδος τις αγορές θα είναι μία χίμαιρα.

Οι ευθύνες 

Η ευθύνη βαρύνει ακέραια τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η οικονομική πολιτική που ακολουθούν επιδιώκει (α) στην αναδιανομή του εισοδήματος και τη μείωση της τάξης των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της υπέρμετρης φορολογίας, (β) χωρίς να θιγούν οι δυνατότητες δημιουργίας νέου πλέγματος πελατειακών σχέσεων και, (γ) χωρίς να αλλάξει η δομή της οικονομίας. Αυτό αμετάκλητα καταδικάζει και τους φτωχούς και την ανάπτυξη.

Τι πρέπει να γίνει; Συμμαχία με το ΔΝΤ. Πως; Με αντάλλαγμα: θα του δώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (που ψηφίζουμε και δεν εφαρμόζουμε ή που δεν κάνουμε καθόλου) και θα μας διασφαλίσει το 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Με τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις θα αρθούν και οι αντιρρήσεις του Σόιμπλε.

Ας μην κοροϊδευόμαστε: (α) πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπάρχει αν λάβουμε υπόψη – όπως πρέπει — τα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, (β) το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο – εξακολουθούμε να ξοδεύουμε 16%-17% του ΑΕΠ για τη στήριξη του, (γ) οι αγορές δεν έχουν απελευθερωθεί,  τα επαγγέλματα δεν έχουν ανοίξει, (δ) οι ιδιωτικοποιήσεις καρκινοβατούν και (ε) η επιχειρηματικότητα ή καταδιώκεται ή στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει έδαφος για να αναπτυχθεί.

Το «Η Ελλάδα Ποτέ δεν Πεθαίνει» είναι σχήμα λόγου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Είστε άνεργοι; Έρχεται η «χρυσή» προκήρυξη για 10.000 άτομα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Χατζηιωάννου: Επενδύει σε μεταχειρισμένα πλοία η Safe Bulkers 

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Σκλαβενίτης: έχει βάλει 80 εκατ. για την Μαρινόπουλος και μόλις χθες ορίστηκε δικαστικός εισηγητής

Comments
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Κόψη του Ξυραφιού: Η Δύση Τζογάρει με την Ρευστότητα, το Ρίσκο και την Αυταπάτη του Ελέγχου
Χωνευτήρια και Γόρδιοι Δεσμοί: Η Μετανάστευση ως Ανθρώπινο Δράμα
Η εποχή της αύξησης της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης των αμοιβών τέλειωσε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μελόνι για δολοφονία Κερκ: «Πρέπει να φανταστούμε ότι μπορεί να υπάρξουν ηπιότερες ποινές για όποιον πυροβολεί στελέχη της δεξιάς;»
Νετανιάχου: «Η εξόντωση των ηγετών της Χαμάς θα τερμάτιζε τον πόλεμο» – Οικογένειες ομήρων: «To μόνο εμπόδιο για το τέλος του πολέμου είναι ο Νετανιάχου»
Μάρκο Ρούμπιο: «Απαράδεκτη, λυπηρή και επικίνδυνη» η διείσδυση ρωσικών drones στο πολωνικό έδαφος
Νίκος Ανδρουλάκης: Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη δεκαετία που παρουσίασε στη ΔΕΘ
Γαλλία και Βρετανία: Ξεκινούν οι πρώτες επιστροφές μεταναστών
Γαλλία: Ο Λεκορνύ μπλοκάρει το σχέδιο Μπαϊρού για περικοπή δύο αργιών
Πολωνία: Συναγερμός για απειλή drone – Η Ρουμανία κατέρριψε δύο ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη
Ζελένσκι: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι το μόνο μέσο για να σταματήσει ο πόλεμος
Κυριάκος Μητσοτάκης για την 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ: «Κάτι αλλάζει τα Σάββατα στην Αθήνα!»
Δημοσκόπηση Marc: Στο 31% η ΝΔ, με άνοδο 1,7% από τις εξαγγελίες Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Στο 13,5% το ΠΑΣΟΚ