• Big Story

    Coca Cola, OTE, Alpha Bank: Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις του ΧΑ


    Με πενιχρό τζίρο και με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές, το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε και σήμερα στις τραπεζικές μετοχές. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη 4,38%, ενώ σε θετικό έδαφος βρέθηκαν και οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες.

    Η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση των τραπεζών οδήγησε την Alpha Bank στην τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων (πήρε την …σκυτάλη από τον ΟΠΑΠ που έως χθες ήταν στην τρίτη θέση ) , μετά από την Coca Cola και τον ΟΤΕ, με χρηματιστηριακή αξία 2,27 δις. ευρώ. Ακολουθούν ο ΟΠΑΠ με κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ και η Εθνική με 1,6 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς, ο Prem Watsa της Eurobank και ο Δημ. Κουτσολιούτσος (FF Group) ήταν οι κερδισμένοι της ημέρας. Αντίθετα, στους χαμένους βρέθηκαν ο Απόστολος Βακάκης (Jumbo), o Ανδρέας Κανελλόπουλος (Τιτάν) και ο Θ. Βασιλάκης της Aegean. 

    Η συνεδρίαση

    Διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου σημείωσε ο γενικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 531,64 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σημείωσε χαμηλότερη τιμή στις 526,20 μονάδες (-0,65%) και υψηλότερη στις 535,83 μον. (+1,17%). Ο τζίρος ανήλθε στα 33,87 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,25%, στις 1.416,34 μονάδες, ενώ άνοδο 0,25% σημείωσε ο Mid Cap κλείνοντας στις 629,30 μονάδες.

    Η Eurobank τερμάτισε με κέρδη 8,73%, ενώ ακολούθησε η Alpha Bank με άνοδο 4,23% και η Εθνική που ενισχύθηκε κατά 3,45%. Με άνοδο 1,43% έκλεισε η Πειραιώς.

    Με κέρδη 2,90% έκλεισε η Grivalia, ο ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 2,48%, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, ΕΕΕ, Folli Follie και ΟΛΠ. Κέρδη 0,84% κατέγραψε η ΔΕΗ,  ενώ και η Lamda ενισχύθηκε κατά 0,23%.

    Στον αντίποδα, η Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 4,35%,  η Τέρνα Ενεργειακή έχασε ποσοστό 3,92% ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Motor Oil και Τιτάν.

    Κέρδη και στην Ευρώπη

    Σε θετικό έδαφος βρέθηκαν και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από τις πιέσεις των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων.

    Ο κλάδος της μεταλλουργίας βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενώ και οι τράπεζες ανέκαμψαν από τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011 που υποχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες. Η ανοδική αντίδραση αποδίδεται στην αισιοδοξία ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις αγορές.

    “Οι αγορές αντιδρούν βίαια τις τελευταίες ημέρες” αναφέρει ο Teis Knuthsen, επικεφαλής επενδύσεων της Saxo Bank στη Δανία. “Το ανοδικό ράλι θα πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα. Αυτό που χρειάζονται οι αγορές είναι μία διαβεβαίωση από τους κεντρικούς τραπεζίτες ότι μπορούν να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ότι θα αρχίσουν να χειρίζονται την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την επικράτηση του Brexit. Είμαι πιο αισιόδοξος για το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Προς το παρόν, όπως όλοι, αγοράζω χρυσό”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

    http://www.mononews.gr/aschima-mantata-apo-goldman-sachs-gia-osous-tora-skeftonte-na-ependisoun-stis-ipa/59277

     



    ΣΧΟΛΙΑ