• Big Story

    Χρεοκοπίες αλά Hanjin. Τι έδειξε η έρευνα για τα container ships

    hanjin


    Ανακατατάξεις και αναδιαρθρώσεις -και στην ελληνική ναυτιλία – που θα οδηγήσουν σε νέες συγχωνεύσεις, εξαγορές αλλά και χρεοκοπίες που θυμίζουν Hanjin αναμένονται σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης, που πραγματοποίησε η Boston Consulting Group για τις προοπτικές του ναυτιλιακόύ κλάδου μέχρι το 2020.

    Σε πρόσφατη παρουσίαση που έγινε από την επικεφαλής του κλάδου ναυτιλίας για την BCG, Camille Egfloff Γκίκα, καταγράφονται οι μέχρι στιγμής εξελίξεις στον κλάδο των container ships και ταυτόχρονα εξετάζονται οι προοπτικές της αγοράς μέσα από τρία σενάρια.

    Σε ό,τι αφορά το 2015, κατά την περασμένη χρονιά ο κλάδος αντιμετώπισε πρόβλημα εξαιτίας της χαμηλής ζήτησης και της πλεονάζουσας προσφοράς με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμός της ανάπτυξης από 3,3% το 2014 σε 1,9%. Καθοριστική αποδείχθηκε η μειωμένη ανάπτυξη του εμπορίου σε περιοχές κλειδιά όπως η Κίνα, η μείωση της αξίας του εμπορίου Ασίας-Ευρώπης κυρίως ως αποτέλεσμα της κρίσης της ρωσικής οικονομίας και η υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής σε χώρες όπως η Γαλλία και η Αγγλία.

    Το βασικό ερώτημα λοιπόν που κλήθηκε να απαντήσει η μελέτη είναι κατά πόσο η κρίση του 2015 θα εξελιχθεί σε μόνιμη τάση ή θα έχουμε αναστροφή της κατάστασης. Σύμφωνα με την BCG με βάση τα δεδομένα που εξετάστηκαν μέχρι το 2020 δεν αναμένεται να φτάσουμε κατά μέσο όρο στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας. Συγκεκριμένα η μελέτη αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 2,2 (χαμηλό σενάριο) έως 3,8% (υψηλό σενάριο) με πιο πιθανή μια ανάπτυξη της τάξης του 3,2% (βασικό σενάριο).

    Στο πιο πιθανό (βασικό) σενάριο της μελέτης αναμένεται να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη των μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων για την Ινδία και τη Μ. Ανατολή (6,4%), την Αφρική (3,8%) την Ασία 3,1% και το εμπόριο Ασίας Β. Αμερικής (3%) σε αντίθεση με το εμπόριο Ευρασίας Ευρώπης που θα κινηθεί με μικρότερο ρυθμό (1,9%).

    Καθοριστική για τις εξελίξεις πάντως θα είναι η προσφορά νέων πλοίων και η συνέχιση της χρηματοδότησης με επιδοτήσεις και έμμεση στήριξη από χώρες που έχουν ναυπηγική βιομηχανία όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα. Σύμφωνα με τη μελέτη η πλεονάζουσα προσφορά (χωρητικότητα) πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα κυμανθεί από 8,3 έως 8,9% το 2016 για να φτάσει ανάλογα και με τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στο 8,2 έως το 13,8% το 2020.

    Σύμφωνα με την κ. Egfloff Γκίκα η τάση στην αγορά για τις εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων θα είναι η ενίσχυση της πίεσης από τους ναυλωτές για καλύτερες υπηρεσίες σε καλύτερες τιμές, με τους Έλληνες εφοπλιστές να έχουν σημαντικό πλεονέκτημα.

    Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες liners η BCG εκτιμά ότι υπάρχουν δύο τύποι εταιρειών που θα κυριαρχήσουν στην αγορά: οι ηγέτες κλίμακας και οι εξειδικευμένοι μεταφορείς. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική τάση συγχωνεύσεων και εξαγορών, συμμαχιών και συνεργιών. Επίσης οι εταιρείες προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο απαιτητικό περιβάλλον θα χρειαστεί να περιορίσουν τα κόστη τους, να πετύχουν εμπορική αριστεία και να βελτιστοποιήσουν το δίκτυο του στόλου τους. Επίσης ευκαιρίες υπάρχουν σε επέκταση των διαδρομών μεταφορών πέραν της θάλασσας και σε παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών μεταφορών ενώ προκλήσεις υπάρχουν και στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα συμπεράσματα της μελέτης της BCG έχουν επιβεβαιωθεί από τις μέχρι τώρα εξελίξεις στην αγορά, όπου εκτός από τη χρεωκοπία της Hanjin είχαμε πέρυσι την συγχώνευση των δραστηριοτήτων των δύο κινεζικών γιγάντων της Cosco Group και της China Shipping Group αλλα και την εξαγορά από τη γαλλική CMA CGM της Neptune Orient Lines από τη Σιγκαπούρη. Επίσης η γερμανική Hapag – Lloyd έχει ανακοινώσει την συγχώνευση με την United Arab Shipping με έδρα το Ντουμπάι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σ. Τοπούζογλου: Ισχυροποιεί το στόλο της Prime Marine με 18 εκατ. δολ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκπληξη από τον εφοπλιστή Κ. Λεντούδη: Προχωρά σε επιθετική εξαγορά πλοίων από εταιρία που χρεοκόπησε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Frontline ναύλωσε τάνκερ VLCC του ομίλου Χανδρή



    ΣΧΟΛΙΑ