• Big Story

    Τράπεζες: Τα τέσσερα σημεία που θα καθορίσουν την πορεία τους το 2017


    Έτος ορόσημο αναμένεται να αποτελέσει το 2017 για τις τράπεζες. Η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, η επιστροφή των καταθέσεων, η χαλάρωση των capital controls και φυσικά η τοποθέτηση CEO στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για τη νέα χρονιά.

    Οι τραπεζίτες γνωρίζουν πως το πρώτο και βασικό βήμα είναι να επανέλθει σύντομα σε καθεστώς κανονικότητας το μεγαλύτερο ποσοστό από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το συνολικό ύψος των οποίων διαμορφώνεται στα 110δις ευρώ. Σύμφωνα με τους στόχους μείωσης τα «κόκκινα» ανοίγματα θα πρέπει να περιοριστούν κατά 40,2δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2019.

    Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά φιλόδοξο αλλά και δύσκολο, καθώς οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι και το πρώτο εξάμηνο φέτος τα «κόκκινα» θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

    Παράλληλα περιμένουν να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, τόσο στο πτωχευτικό δίκαιο και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, όσο και στο θέμα της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών. «Οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων  θα προχωρήσουν μόνο όταν εκλείψει ο φόβος του Εισαγγελέα» αναφέρει χαρακτηριστικά  υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας και σημειώνει πως το θέμα είναι κομβικής σημασίας για την επιβίωση χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων.

    Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευθεί οι διοικήσεις απέναντι στον SSM στο τέλος του 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει στο 34% (του συνολικού χαρτοφυλακίου) από 51% που είναι σήμερα.

    Όπως και δημοσίως έχουν δηλώσει οι επικεφαλής στις συστημικές τράπεζες κρίσιμο σημείο για τη μείωση του ύψους των προβληματικών δανείων είναι η επιστροφή της χώρας σε ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να δημιουργηθούν  συνθήκες  θετικού οικονομικού και επενδυτικού κλίματος που θα συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων και θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

    Το  κεφάλαιο καταθέσεις είναι εξίσου σημαντικό και όπως έχει  χαρακτηριστικά σημειώσει ο κ. Νικόλας Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank «με την πλήρη αποκατάσταση ομαλών συνθηκών και αναπτυξιακών προοπτικών στην οικονομία και τις αγορές και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, 25 δις ευρώ καταθέσεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα, σε περίοδο 18-24 μηνών».

    Πρόκειται για ποσά που είτε βρίσκονται αποθησαυρισμένα σε θυρίδες και στρώματα, είτε έχουν φυγαδευτεί στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι στα χρόνια της κρίσης οι τράπεζες «έχασαν» συνολικά  124 δισ. ευρώ καταθέσεις, το 45% από το ψηλότερο σημείο.

    Η επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls,  σε ότι αφορά τα μηνιαία όρια αναλήψεων, αλλά και τις επιχειρηματικές συναλλαγές.

    Τέλος εκκρεμεί η τοποθέτηση CEO στην Τράπεζα Πειραιώς, καθώς έχει ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία για την αναζήτηση του τραπεζίτη που θα λάβει την έγκριση από το ΤΧΣ, τον SSM, αλλά και τους μετόχους της Πειραιώς για να αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

    Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου στο ΤΧΣ και μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2017 θα πρέπει να καταθέσουν τις υποψηφιότητες τους οι ενδιαφερόμενοι. Υπενθυμίζουμε ότι η θέση παραμένει κενή από  τον Ιούνιο πέρυσι, όταν  εξαναγκάστηκε σε παραίτηση  ο τότε διευθύνων σύμβουλος Άρης Ξενόφως.

    Ο κ.  Βασίλης Κατσικιώτης που είχε επιλεγεί από το selection panel, αρνήθηκε να αναλάβει τη θέση με τη δικαιολογία αφενός της μικρής διάρκειας της θητείας (μέχρι τον Ιούνιο του 2017), αλλά και το ύψος της αμοιβής (220.000 ευρώ ετησίως). Την ίδια στάση κράτησε και ο επιλαχών κ.  Κώστας Μιχαηλίδης, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να αναλάβει προφασιζόμενος ότι η αμοιβή είναι  χαμηλή για μία θέση τόσο υψηλού ρίσκου.



    ΣΧΟΛΙΑ