• Big Story

    Θ. Πανταλάκης: Έτσι κλείνει τα “ανοιχτά” μέτωπα της Attica Bank. Τι θα γίνει με τις θυγατρικές

    Attica Bank: Προχωρά σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου €120-240 εκατ.

    Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής


    Αθόρυβα και μεθοδικά ο Θεόδωρος Πανταλάκης μετατρέπει την Attica Bank σε μια «κανονική» τράπεζα με διαδικασίες και κανόνες, εξυγιαίνοντας τον ισολογισμό αλλά και τις πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος.

    Την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων της τράπεζας, το οποίο συνδέεται με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου.

    Σε λιγότερο από τρεις μήνες, ο Θεόδωρος Πανταλάκης έχει καλύψει μεγάλη διαδρομή, προχωρώντας σε εξυγίανση εξπρές και καλύπτοντας on time όλα τα βήματα που έχει θέσει η διοίκηση για την αναδιοργάνωση της Attica Bank.

    Εθελούσια έξοδος και νέο οργανόγραμμα έχουν «μαζέψει» καίρια το κόστος και συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα της τράπεζας που μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου όπως επισήμως έχει διαπιστωθεί, δεν είχε ακόμη και συστήματα διαχείρισης κινδύνου, πάσχοντας στις λειτουργίες που στηρίζουν κάθε πιστωτικό ίδρυμα.

    Μετρ της εξυγίανσης ο Θεόδωρος Πανταλάκης προχωρά, όπως διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε ριζικές κινήσεις σε χρόνο πραγματικά dt και «χωρίς να ανοίξει μύτη».

    Είναι ενδεικτικό ότι σε έναν οργανισμό με πολλές υπόγειες διαδρομές και ποικίλα συμφέροντα, μπαίνει το μαχαίρι στο κόκαλο με ελάχιστες αντιδράσεις και σε μικρό χρονικό διάστημα, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς που γνωρίζουν το παρασκήνιο στην Attica Bank.  

    Στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί ένα βασικό θέμα, εάν η τράπεζα αναθέσει σε τρίτο τη διαχείριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,045 δισ. ευρώ.

    Η διοίκηση «τρέχει» μια διαδικασία επιλογής προσφοράς από υποψήφιο διαχειριστή, ο οποίος θα καλύψει παράλληλα το υπόλοιπο της αύξησης κεφαλαίου ύψους 70 εκ.ευρώ.

    Η διοίκηση φέρνει το θέμα σε γενική συνέλευση που έχει οριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση και θα ζητήσει από τους μετόχους να αποφασίσουν, σε απόλυτη διαφάνεια, τι θέλουν να γίνει.

    Οι θυγατρικές

    Δραστικό «συμμάζεμα» γίνεται και σε επίπεδο Ομίλου και των πέντε θυγατρικών εταιρειών του. Στο πλαίσιο αυτό, η Attica Wealth Management και η Attica Properties θα συρρικνώσουν τις εργασίες τους ενώ θα πωληθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το 55% της Attica Finance που ελέγχει η τράπεζα. Το υπόλοιπο 45% της Attica Finance ανήκει στη ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΠΕΥ.

    Η τράπεζα θα αποεπενδύσει επίσης από την Attica Ventures, ενώ οι εργασίες της Attica Bancassurance θα απορροφηθούν στην πλειονότητά τους από την τράπεζα και η εταιρεία θα λειτουργεί ως πρακτορείο ασφαλειών.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναμόρφωσης της τιμολογιακής πολιτικής και ενίσχυσης των διαδικασιών παρακολούθησης των κινδύνων, όπως και αναδιατάξης του δικτύου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: REUTERS: Απογοήτευση της Κυβέρνησης απο το Eurogroup – Δεν πέρασε στη τελική φάση του προγράμματος διάσωσης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ESM: Ποια είναι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Τράπεζα: Δύο υποψήφιοι αγοραστές για τη θυγατρική της United Bulgaria Bank



    ΣΧΟΛΙΑ