• Big Story

    Εισαγγελείς: Πρέπει να διεκδικήσουμε την φοροαπαλλαγή του 25%

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Να διεκδικήσουν τη φοροαπαλλαγή του 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους σε βάθος 5ετίας καλούν οι εισαγγελείς τους συναδέλφους τους, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο που επικαλείται παραγραφή και αναγνωρίζει επιστροφή φόρου μόνο για την τελευταία 3ετία. «Δεν έχουν παραγραφεί οι φορολογικές αξιώσεις των δικαστικών λειτουργών για τα οικονομικά έτη 2011-2013 και κατ’ επέκταση το δικαίωμά τους, βάσει δικαστικών αποφάσεων, για αναδρομική επιστροφή του 25% του φόρου εισοδήματος τους», υποστηρίζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία καλεί τα μέλη της να προλάβουν τις προθεσμίες και να σπεύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου να καταθέσουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για το 2011 (εισοδήματα του 2010).

    Οι εισαγγελείς, ουσιαστικά, απαντούν σε πρόσφατη εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων προς τις Εφορίες.

    Βάσει αυτής, οι ΔΟΥ, σε εφαρμογή της αμετάκλητης απόφασης του Μισθοδικείου, προχωρούν σε επανεκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν από εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς την τελευταία τριετία, ώστε να γίνει εκ νέου υπολογισμός του φόρου εισοδήματος σε χαμηλότερα βέβαια επίπεδα αφού θα έχει υπολογιστεί πλέον η φορολογική απαλλαγή του 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους. Για το Δημόσιο έχουν παραγραφεί οι αξιώσεις των προηγούμενων ετών.

    Σε ανακοίνωσή της, υπό τον τίτλο «επείγουσα φορολογική ανακοίνωση», η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος επικαλείται την αριθμ. 4075/2012 απόφαση του Σ.τ.Ε. και την υπ΄ αριθμ. 14/2016 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, από τις οποίες, όπως αναφέρει «συνάγεται η μη παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων των  οικονομικών ετών 2011, 2012, 2013».

    Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το δικαίωμα ανάκλησης – τροποποίησης των δηλώσεων, που υποβλήθηκαν για τα επίμαχα έτη, θεμελιώνεται στην έλλειψη, νομικά, φορολογικής υποχρέωσης ως προς το 25% των ακαθάριστων αποδοχών τους (άρθρο 75 παρ.1 περ. α του Ν. 2238/1994).

    Βάσει αυτών, η συνδικαλιστική τους Ενωση καλεί τους εισαγγελείς και ουσιαστικά και τους δικαστές (εν ενεργεία και συνταξιούχους) μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να υποβάλουν στην εφορία τους τροποποιητική δήλωση (αίτηση ανάκλησης) για την αποφορολόγηση  των εισοδημάτων τους για το 2010.

    Αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

    ·        Για τα εισοδήματα από 1-1-2010 μέχρι 31-12-2010 (οικονομικό έτος 2011) το δικαίωμα του Δημοσίου για επιβολή φόρου, βάσει της διατάξεως του άρθρου 84 παρ.1 Ν. 2238/1994, λήγει σε πέντε χρόνια από το τέλος του έτους (31-12-2011), που έπρεπε να υποβληθεί η αντίστοιχη φορολογική δήλωση, συνεπώς λήγει στις 31-12-2016,

    ·        Για τα φορολογικά έτη 2011 και 2012 λήγει αντιστοίχως, στις 31-12-2017 και στις 31-12-2018.

     Σύμφωνα με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: «Από την αποδοχή των σχετικών τροποποιητικών δηλώσεων, που είναι δεσμευτική για τη Φορολογική Διοίκηση διότι άλλως υπάρχει παράλειψη διενέργειας οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, θεωρείται ότι ο φόρος, που καταβλήθηκε  είναι αχρεωστήτως  καταβληθείς  και από το σημείο αυτό (αποδοχής της ανάκλησης ή παρέλευσης της προθεσμίας για την αποδοχή της) αρχίζει πλέον η τριετής παραγραφή για τα έτη αυτά.

    Σημειωτέον ότι  το Δημόσιο θεωρεί ότι επειδή παρήλθε η τριετία από την υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων για τα φορολογικά έτη 2010, 2011 και 2012, έχουν παραγραφεί οι αντίστοιχες αξιώσεις, διότι συνιστά άλλο ζήτημα η παραγραφή και άλλο ζήτημα το ενεργό δικαίωμα ανάκλησης φορολογικών δηλώσεων προηγουμένων ετών.

    Μετά την παρέλευση τριμήνου από την κατάθεση της αίτησης και εφόσον υπάρχει σιωπηρή απόρριψη της από την αρμόδια  ΔΥΟ, ασκείται η ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Κατόπιν παρέλευσης 120 ημερών (προθεσμία της Διεύθυνσης να απαντήσει επί της προσφυγής) ασκείται φορολογική προσφυγή ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, για το παραδεκτό της οποίας καταβάλλεται παράβολο 2% επί της φορολογικής διαφοράς».



    ΣΧΟΛΙΑ