• Big Story

    Π. Γεωργιόπουλος – J.Fredriksen: Ετοιμάζουν τη ναυτιλιακή συνεργασία του αιώνα;

    Πήτερ Γεωργιόπουλος John Fredriksen ναυτιλία

    Πήτερ Γεωργιόπουλος (αριστερά) και John Fredriksen (δεξιά), δύο από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές διεθνώς


    Πήτερ Γεωργιόπουλος και John Fredriksen, δύο μεγάλοι ναυτιλιακοί παράγοντες ετοιμάζονται να κάνουν την έκπληξη καθώς επεξεργάζονται μια τεράστια συμμαχία, που αν πραγματοποιηθεί τότε θα μπορούμε να μιλάμε για τη συνεργασία του αιώνα που θα προκαλέσει «σεισμό» πολλών ρίχτερ στα παγκόσμια ναυτιλιακά δρώμενα.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το TradeWinds, το τελευταίο χρονικό διάστημα η ναυτιλιακή Frontline του Νορβηγού εφοπλιστή επεξεργάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία της: να προχωρήσει στην πλήρη ενσωμάτωση της ναυτιλιακής Gener8 Maritime της οποίας και ηγείται ο κ. Γεωργιόπουλος.

    Όπως έγραψε το mononews.gr την Παρασκευή (9/12), η Frontline ανακοίνωσε ότι προχωράει σε έκδοση νέων μετοχών με στόχο τη συγκέντρωση ποσού ύψους 100 εκατ. δολαρίων και επέλεξε τις Arctic Securities AS και Arctic Securities LLC ως διαχειρίστριες της έκδοσης.

    Η έκδοση των μετοχών είναι εγγυημένη από τον κύριο μέτοχο της εταιρείας, την κυπριακή Hemen, που ελέγχεται από τον ίδιο τον Fredriksen και κατέχει περίπου το 52% των κανονικών μετοχών της Frontline.

    Ωστόσο, η Hemen, προχώρησε στην αγορά 1.342.281 μετοχών στην τιμή των 7,45 δολαρίων/μετοχή, καταβάλλοντας συνολικά το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων, γεγονός που διαμορφώνει το ποσοστό του Νορβηγού εφοπλιστή στη ναυτιλιακή στο 48,8%.

    Στόχος της Frontline με την έκδοση των νέων μετοχών είναι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, να χρηματοδοτήσει ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω της απόκτησης πλοίων και να εξυπηρετήσει γενικούς επιχειρησιακούς σκοπούς.

    Ως μια τέτοια – ομολογουμένως «χρυσή» – ευκαιρία μπορεί να χαρακτηριστεί και η ενδεχόμενη συγχώνευσή της με την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Gener8. Στη διάδοση αυτής της – για την ώρα – φήμης συνέβαλε η πρωινή αναφορά της Arctic Securities της 8ης Δεκεμβρίου στην οποία και υποστήριζε πως η πώληση εκ μέρους της Gener8 μεγαλύτερης ηλικίας δεξαμενόπλοιων (ανάμεσά τους 2 δεξαμενόπλοια τύπου suezmax και aframax) μπορεί στην ουσία να αποτελεί την προετοιμασία για μια πολύ μεγαλύτερη πώληση, όπως αυτή του συνόλου της Gener8 στο νορβηγικό κολοσσό.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πλατφόρμας VesselsValue, ο στόλος της εταιρείας του κ. Γεωργιόπουλου αποτελείται από 43 δεξαμενόπλοια συνολικής αξίας 2,1 δισ. δολαρίων, ενώ ο αντίστοιχος της Frontline έχει αξία 1,9 δισ. δολαρίων.

    Η VesselsValue εκτιμά, πως σε περίπτωση συγχώνευσης των δύο εταιρειών, η ναυτιλιακή που θα δημιουργηθεί θα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια δεξαμενόπλοιων στον κόσμο, ακριβώς πίσω από τον κινεζικό κολοσσό COSCO Shipping Energy Transportation.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: John Fredriksen: 13,4 εκατομμύρια νέες μετοχές εκδίδει η Frontline

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Χρυσή» επένδυση στη ναυτιλία – Οι Έλληνες επένδυσαν 2,2 δισ. ευρώ για 198 πλοία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ραγδαίες εξελίξεις στην Ναυτιλία – Αυτή είναι η νέα κοινοπραξία στην αγορά ξηρού φορτίου



    ΣΧΟΛΙΑ