• Big Story

    Γ. Οικονόμου: Με μια κίνηση-ματ στα χέρια του το 90% του χρέους της DryShips

    Γιώργος Οικονόμου

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips


    Καθοριστικές αλλαγές λαμβάνουν χώρα στη ναυτιλιακή DryShips, συμφερόντων του Γιώργου Οικονόμου, καθώς όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση την 1η Δεκεμβρίου 2016, ο εφοπλιστής – που διατελεί πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος – θα χορηγήσει ένα νέο κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 85,1 εκατ. δολαρίων, γεγονός που θα τον μετατρέψει αυτόματα στον μεγαλύτερο πιστωτή της ναυτιλιακής που ο ίδιος ίδρυσε.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι στο άκουσμα της είδησης της νέας αυτής συμφωνίας, η μετοχή της εταιρείας στην αγορά του Nasdaq την 1η Δεκεμβρίου στις 18.15 (ώρα Ελλάδος) διαπραγματεύονταν στα 5,64 δολάρια με άνοδο της τάξεως του 7,43%. Μπορείτε να δείτε live τη διακύμανση της μετοχής εδώ.

    dryships

    Ειδικότερα, η DryShips ήλθε σε σχετική συμφωνία με την τράπεζα HSH Nordbank, η οποία θα αναλάβει το διακανονισμό της νέας δανειακής σύμβασης. Μέσα από αυτή την κίνηση, εταιρείες συμφερόντων του κ. Οικονόμου θα αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πλειοψηφίας του χρέους της ναυτιλιακής που αγγίζει τα 154,5 εκατ. δολάρια, με τα υπόλοιπα 16,5 εκατ. δολάρια να παραμένουν στη διαχείριση τρίτων πιστωτών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διοίκηση της DryShips.

    Ο Αντώνης Κανδυλίδης, ο αντιπρόεδρος της ναυτιλιακής και ανιψιός του κ. Οικονόμου, σχολίασε σχετικά ότι “Με περισσότερο από το 90% του χρέους μας να βρίσκεται τώρα στα χέρια του ιδρυτή μας, μπορούμε με ασφάλεια να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία δεν διατρέχει πλέον κανένα κίνδυνο από κανέναν πιστωτή της, ο οποίος θα μπορούσε να κάνει χρήση των δικαιωμάτων του για τη διευθέτηση οφειλών”.

    Ο κ. Κανδυλίδης πρόσθεσε ακόμη ότι “Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με τον κ. Οικονόμου προκειμένου να τροποποιήσουμε το χρέος της εταιρείας και να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Υπό αυτές τις συνθήκες, ευελπιστούμε να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περαιτέρω αναπτυξιακές κινήσεις στο προσεχές μέλλον”.

    Όπως είχε γράψει το mononews.gr στις 21 Νοεμβρίου, η DryShips προχώρησε το τελευταίο διάστημα σε αρκετές διαρθρωτικές κινήσεις όπως το γεγονός ότι συμφώνησε να προχωρήσει στη διαγραφή του 50% του συνολικού ποσού των ανεξόφλητων οφειλών και των οφειλόμενων τόκων που εκκρεμούν προς έναν πιστωτή της, η ταυτότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε.

    Ακόμη, όπως έγραψε το mononews.gr στις 17 Νοεμβρίου, η ναυτιλιακή αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση νέων προνομιούχων μετοχών και warrants αξίας 20 εκατ. δολαρίων μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης που θα πουληθούν στην εταιρεία Kalani Investments Limited με σκοπό να συγκεντρωθούν έως και 80 εκατ. δολάρια στην περίπτωση που το σύνολο των warrants εξασκηθούν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξαγορά-μαμούθ 5 δισ. δολ. στη ναυτιλία – Στα “χέρια” του δανέζικου γίγαντα Maersk Line η Hamburg Sud

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έντονη κινητικότητα στη Seanergy: Αναζητά 25 εκατ. δολ. από τις αγορές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χ. Βαφειάς: Ζημιογόνο για την StealthGas το τρίτο τρίμηνο του 2016



    ΣΧΟΛΙΑ