• Big Story

    Γιατί ο Τ. Βουλγαράκης έδωσε bonus 3,5 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενούς του

    γιουλα

    Τάσος Βουλγαράκης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιούλα


    Πριν από λίγους μήνες η μεγαλύτερη ελληνική υαλουργική βιομηχανία, ο όμιλος Γιούλα, της οικογένειας Βουλγαράκη ( επικεφαλής Τάσος Βουλγαράκης) πέρασε  σε πορτογαλικά χέρια και συγκεκριμένα στην εταιρεία BA Vidro, μετά από σχετική συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο 8 Οκτωβρίου. Το ποσό της πώλησης της ιστορικής ελληνικής υαλουργίας ξεπέρασε τα 170 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 8,7 φορές το EBITDA που εμφάνισε ο ελληνικός όμιλος το έτος 2015. Η Γιούλα και η BA Vidro έφτασαν τελικώς σε συμφωνία μετά από μια σειρά πολύμηνων και εξαντλητικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και η μεταβίβαση στον πορτογαλικό όμιλο ήδη ολοκληρώθηκε .

    Σε πρώτη φάση, η BA Vidro θα αποκτήσει το σύνολο των κεφαλαίων της Γιούλα και κατόπιν θα προχωρήσει στη μεταπώληση ενός μέρους αυτών στο βασικό της μέτοχο – συγκεκριμένα τη δραστηριότητα στην Ουκρανία και εκείνη στη Βουλγαρία που έχει να κάνει με την κατασκευή επιτραπέζιων ειδών γυαλιού.

    Η οικογένεια Βουλγαράκη δίνει bonus

    Από το παραπάνω τίμημα των 170 εκ ευρώ τα 3,5 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν στους εργαζόμενους του ομίλου, ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στην άνοδο των μεγεθών της τα τελευταία χρόνια. Το bonus δεν αφορά μόνο στα στελέχη αλλά σε όλο το προσωπικό. Προφανώς πρόκειται για μια απόφαση της οικογένειας η οποία αναγκάστηκε να πουλήσει την εταιρία που κατείχε για 7 δεκαετίες.

    Ο πορτογαλικός όμιλος θα παραμείνει κάτοχος του 85% των δραστηριοτήτων της Γιούλα που αφορά, πέρα από την παρουσία της στην Ελλάδα, τις θυγατρικές της “Stirom Bucuresti” στη Ρουμανία και “Drujba Glassworks” στη Βουλγαρία. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πώληση της ελληνικής βιομηχανίας έγινε μέσω ενός διαγωνισμού που διήρκεσε ένα έτος και προτού κριθεί η πορτογαλική προσφορά ως η πιο κατάλληλη (μέσα από εκτενείς διαδικασίες οικονομικών και νομικών ελέγχων που κράτησαν αρκετούς μήνες), είχε υπάρξει και άλλος ένας ενδιαφερόμενος που είχε καταθέσει προσφορά.

    Γιατί πούλησε η οικογένεια 

    Το μεγάλο ρίσκο χώρας που για μεγάλο χρονικό διάστημα κρατά κλειστές τις πόρτες χρηματοδότησης και καθιστά απαγορευτικό το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις ήταν ο κύριος λόγος πίσω από την απόφαση της ιστορικής βιομηχανίας Γιούλα να πουλήσει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

    Τα τέσσερα εργοστάσια που αναγκάστηκε να πουλήσει η Γιούλα, προκειμένου να ξεφορτωθεί τον υπέρογκο δανεισμό της ύψους 335 εκατ. ευρώ, ήταν  απόρροια των υψηλών επιπέδων του επενδυτικού ρίσκου της χώρας και των «ελληνικών» επιτοκίων 8% – 9% με τα οποία αναγκάζεται να τον εξυπηρετεί.

    «Ήταν, μεταξύ άλλων, και αυτό το κόστος που μας ανάγκασε να προβούμε στην πώληση, προκειμένου να απαλλαγούμε από το υπέρογκο κόστος δανεισμού. Δεν θα χρειαζόταν να πουλήσουμε τέσσερα εργοστάσια, αν τα ελληνικά επιτόκια δεν ήταν απαγορευτικά υψηλά», είχε επισημάνει προ μηνών o διευθύνων σύμβουλος της Γιούλα, κ. Τάσος Βουλγαράκης.

    Οι Πορτογάλοι δανείζονται με 1%

    Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο πορτογαλικός όμιλος Vidro δανείστηκε για να εξαγοράσει τις μονάδες της Γιούλα με επιτόκιο μόλις… 1%, όταν η ελληνική επιχείρηση δεν μπορεί να δανειστεί εντός Ελλάδος παρά με επιτόκιο 8% – 9%.   “Αν τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα, δεν θα πουλούσαμε” είχε πει ο κ. Βουλγαράκης.



    ΣΧΟΛΙΑ