• Big Story

    Στελέχη Υπερταμείου: Παίρνουν 290.000 ευρώ τον χρόνο!!! Μπράβο τους!

    Ράνια Αικατερινάρη. Διευθύνουσα Σύμβουλος Υπερταμείου

    Ράνια Αικατερινάρη. Διευθύνουσα Σύμβουλος Υπερταμείου


    Αρκετά με τον λαϊκισμό: την ώρα που σε όλο τον κόσμο τα λαϊκιστικά κινήματα ενισχύονται (το είδαμε στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το είδαμε στη Βρετανία με το Brexit, το είδαμε στις ΗΠΑ με τον Τραμπ και μάλλον θα το δούμε ξανά στο μέλλον), αυτός που πραγματικά βγαίνει χαμένος είναι η αλήθεια, την οποία ο καθένας διαστρέφει για να προωθήσει τη δική του ατζέντα.

    Και ο λαϊκισμός δεν περιορίζεται στην πολιτική, αλλά επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της δημόσιας σφαίρας. Ας πάρουμε το εξής παράδειγμα: πόσο θα πρέπει να αμείβεται ένα ανώτατο στέλεχος ενός δημόσιου οργανισμού ή φορέα; Η λαϊκιστική λογική λέει ότι θα πρέπει το ποσό που διατίθεται για την αμοιβή ενός τέτοιου διευθυντικού στελέχους να είναι το χαμηλότερο δυνατό, ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Όμως η λογική αυτή παραβλέπει κάτι σημαντικό: η ποιότητα των στελεχών που θα προσελκύσει μία τέτοια αμοιβή θα ήταν εξίσου χαμηλή με τον προσφερόμενο μισθό. Αντίστοιχα, ένας υψηλός μισθός θα προσείλκυε πιο ικανά στελέχη, τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο τα καθήκοντά τους.

    Θα πρέπει λοιπόν κανείς να σκέφτεται, όχι πόσο κοστίζει στο Δημόσιο ο μισθός ενός διευθύνοντος συμβούλου ή ενός προέδρου κρατικού φορέα, αλλά αν αυτό το στέλεχος στ’ αλήθεια αξίζει τα λεφτά που παίρνει. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει πράγματι διευθυντικά στελέχη στο Δημόσιο να αμείβονται με μεγάλα ποσά χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες ικανότητες – όμως αυτό δε σημαίνει ότι όποιος αμείβεται με ένα μεγάλο ποσό είναι και ανάξιός του.

    Τα λέμε όλα αυτά με αφορμή τις πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με τις αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες αναφέρουν ότι η διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου, Ράνια Αικατερινάρη, αμείβεται με περίπου 290.000 ευρώ το χρόνο, ενώ ο πρόεδρός του, Γιώργος Διαμαντόπουλος, με 250.000 ευρώ. Σίγουρα δεν πρόκειται για μικρά ποσά. Όμως το θέμα είναι: τα αξίζουν;

    Μια ματιά στα πεπραγμένα των δύο ανώτατων στελεχών του Υπερταμείου μας δίνει την απάντηση: η μεν Ράνια Αικατερινάρη, παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας της (είναι 45 ετών), διαθέτει ένα πλούσιο βιογραφικό, με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και MBA στο City University της Βρετανίας, ενώ έχει εργαστεί σε μεγάλες τράπεζες όπως η BNP Paribas, η Eurobank και η Deutsche Bank, καθώς και στη ΔΕΗ (ως αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος από το 2010 ως το 2015) και στην Ernst & Young (ως partner τα τελευταία δύο χρόνια).

    Ο δε Γιώργος Διαμαντόπουλος, με σπουδές στο Deree και το University of Massachusetts Amherst, έχει επίσης μεγάλη εμπειρία σε σημαντικά πόστα σε πολυεθνικές εταιρείες, έχοντας διατελέσει επί 4 χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Jacobs Suchard Ελλάδος, και επί 17 χρόνια διευθύνων σύμβουλος της Kraft Foods Ελλάδος, ενώ έχει διατελέσει και μέλος μεταξύ άλλων των ΣΕΒΤ, CAOBISCO, ΕΑΣΕ, ΕΕΔΕ και ΣΔΕ.

    Ποιος μπορεί να πει ότι αυτά τα βιογραφικά δεν δικαιολογούν έναν αυξημένο μισθό; Και ποιος μπορεί να πει ότι, αν η προσφερόμενη αμοιβή ήταν υποπολλαπλάσια, όπως “φωνάζουν” ορισμένοι, θα προσλαμβάνονταν στις θέσεις αυτές εξίσου ικανά στελέχη, που έχουν περάσει για χρόνια από την αγορά και γνωρίζουν πώς αυτή λειτουργεί;

    Γιατί καμιά φορά ξεχνάμε πως το Δημόσιο είναι κι αυτό μέρος της ευρύτερης αγοράς: όπως σε μία ιδιωτική επιχείρηση αυτός που προσφέρει περισσότερα χρήματα και παροχές θα εξασφαλίσει για την εταιρεία του τα καλύτερα στελέχη που κυκλοφορούν στην αγορά, έτσι ακριβώς γίνεται και σε μία δημόσια επιχείρηση.

    Ή, για να το πούμε πιο απλά, ό,τι πληρώνεις παίρνεις…

    Αναλυτικά τα βιογραφικά των υπόλοιπων μελών του υπέρ ταμείου. 

    Στέφανος Γιουρέλης

    Γεννήθηκε το 1964.
    Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών.
    Εργάστηκε για 19 χρόνια στην Hewlett Packard, εκ των οποίων 4 χρόνια ως Γενικός Διευθυντής Ελλάδος και 4 χρόνια ως Δ/νων Σύμβουλος Αφρικής και Ελλάδος με έδρα το Dubai.

    Αλίκη Γρηγοριάδη

    Γεννήθηκε το 1968.
    Σπούδασε Marketing στο Deree College στην Αθήνα.
    Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το Manchester Business School στην Αγγλία.
    Εργάστηκε ως Project Manager, Senior Auditor, Market Manager και Head of Product Development στην CitiBank στο Λονδίνο (1994-2001); ως Global Head of Service Management στην ABN Amro Bank στο Λονδίνο και στην Ολλανδία (2001-2009); ως Managing Director of European Transaction Services στην JP Morgan (2010-2015); και ως σύμβουλος και μέντορας νεοφυών επιχειρήσεων τραπεζο-οικονομικού και ασφαλιστικού τομέα στο Λονδίνο (2015-2017).

    Θεμιστοκλής Κουβαράκης

    Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ στην Αγγλία.
    Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονομικά από το London School of Economics & MBA από την Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Εργάστηκε από το 1988 μέχρι το 2016 στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο με έμφαση σε έργα υποδομής σε διαφορες χωρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    Γεώργιος Μαθιός

    Γεννήθηκε το 1967.
    Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
    Επίσης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ στον τομέα του Marine Engineering και του Shipping. Τέλος είναι κάτοχος MBA από το Manchester Business School και υποψήφιος Διδάκτορας (PhD) στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στην Procter & Gamble στην Γερμανία και L’Oreal Hellas (1995-2000); στην Multichoice Hellas ως Digital Platform Director (2000-2002); στην Coca-Cola Co (2002-2007) ως Head, Athens 2004 Olympic Games Activation και Southeast Europe Integrated Marketing & Communications Manager; στην HSBC Bank Plc. (2007-2008) ως Head of Marketing and Customer Propositions και στην DIGEA A.E. ως C.E.O. (2009-2015).

    Μαρίνα Νιφόρου

    Γεννήθηκε το 1969.
    Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Cornell στις ΗΠΑ.
    Είναι κάτοχος MBA από το INSEAD και Μεταπτυχιακών Τίτλων στην Δημόσια Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και Διεθνείς Σxέσεις από το Πανεπιστήμιο SAIS-Johns Hopkins. Εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα (1993-1998); ως Director Corporate Strategy στο Groupe Pechiney στη Γαλλία (2001-2004); στο INSEAD ως Executive Director (2007-2010) και ως Γενική Διευθύντρια στο Αμερικανικό Επιμελητήριο στη Γαλλία (2010-2014).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έλληνες τραπεζίτες εν δράσει: Κρίσιμα ραντεβού για επενδύσεις σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Θεσσαλία η διοίκηση της Eurobank. Τι θα συζητήσει με τους επιχειρηματίες της περιοχής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ



    ΣΧΟΛΙΑ