• Big Story

    Μιχάλης Σάλλας: Οι επόμενες 30 κρίσιμες ημέρες

    Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Lyktos Participations, και στρατηγικός μέτοχος της Παγκρήτιας

    Ο κ. Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Lyktos Participations, και στρατηγικός μέτοχος της Παγκρήτιας


    Μέσα στον Ιανουάριο θα επισφραγισθεί η συμφωνία για την είσοδο του κ. Μιχάλη Σάλλα ως στρατηγικού επενδυτή στην Παγκρήτια Τράπεζα, ενώ το ποσοστό συμμετοχής του Κρητικού τραπεζίτη στον  συνεταιριστικό οργανισμό εκτιμάται –σύμφωνα με πληροφορίες- ότι θα είναι μεγαλύτερο του 15%. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το due diligence και μέχρι το τέλος του μήνα –το αργότερο σε 30 ημέρες – ο κ. Σάλλας θα ξεκινήσει ένα νέο τραπεζικό εγχείρημα  στο χώρο των συνεταιριστικών τραπεζών. 

    Το νέο στοίχημα του κ. Σάλλα, όπως σημειώνουν πηγές με καλή γνώση του θέματος, θα εστιάσει στην δημιουργία ενός «παράλληλου τραπεζικού  συστήματος» -η δημιουργία του οποίου αποτελεί και πάγια θέση της κυβέρνησης-, και μάλιστα δεν αποκλείουν  κάτω από την ομπρέλα της Παγκρήτιας  να ενταχθούν και άλλες από τις 9 συνεταιριστικές τράπεζες που έχουν απομείνει «ζωντανές».

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μερίδιο του κ. Σάλλα θα διαμορφωθεί στο 20%, ενώ ανάμεσα στις πρώτες  κινήσεις θα είναι η διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων της Παγκρήτιας μέσα στο έτος, ανοίγοντας νέα υποκαταστήματα αρχικά στην Αττική.

    Η τραπεζική αγορά –που έχει από την πρώτη στιγμή χαρακτηρίσει ως  «σοβαρή» τη νέα κίνηση Σάλλα-,   θεωρεί ότι η  Παγκρήτια σύντομα θα  εξελιχθεί σε έναν ισχυρό συνεταιριστικό τραπεζικό οργανισμό και ότι ο έμπειρος τραπεζίτης έχει εξασφαλίσει  τη στήριξη επιχειρηματιών που τον εμπιστεύονται.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης δίπλα στις συστημικές τράπεζες υπάρχουν και λειτουργούν και μη συστημικές, πιστωτικά ιδρύματα τα οποία καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες χρηματοδότησης, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Φαίνεται, συμπληρώνουν, πως τώρα είναι η στιγμή να αναπτυχθεί και στην Ελλάδα ένα «παράλληλο τραπεζικό σύστημα». 

    Όπως υπογραμμίζουν, το  πλεονέκτημα των συνεταιριστικών τραπεζών είναι ότι δεν τελούν υπό το αυστηρό -έως ασφυκτικό- πλαίσιο εποπτείας του SSM. Ως εκ τούτου υπάρχει ευελιξία και είναι πολλές οι δυνατότητες για να αναπτυχθεί η Παγκρήτια, η οποία μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για να απορροφήσει και άλλες συνεταιριστικές ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος ισχυρός τραπεζικός πυλώνας. 

    Αναμφίβολα οι συνθήκες για τη δημιουργία του έχουν ωριμάσει. Και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το επικαιροποιημένο μνημόνιοοι εναπομείνασες συνεταιριστικές τράπεζες, έχουν διορία μέχρι το τέλος Ιουνίου  2017 να βρουν τα κεφάλαια που ενδεχομένως χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους (για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν θα  υπάρξει σύντομα ενημέρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος).

    Ο χώρος των συνεταιριστικών έχει περιθώρια ανάπτυξης, καθώς το συνολικό μερίδιο αγοράς τους δεν ξεπερνά το 1,5%, όταν στην Ευρώπη εκτιμάται ότι κατά μέσον όρο οι συνεταιριστικές τράπεζες ελέγχουν περίπου το 25% των συνολικών τραπεζικών εργασιών.

    Μάλιστα ο κ. Σάλλας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τον περασμένο Νοέμβριο  όταν ανακοινώθηκε η είσοδος του στην Παγκρήτια «πιστεύω ότι η νέα προσπάθεια όλων μας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της και θα διευρύνει τις προοπτικές της προς όφελος των συνεταίρων και των πελατών της».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μ. Σάλλας: Τι λένε οι Έλληνες τραπεζίτες για το νέο του εγχείρημα με την Παγκρήτια Τράπεζα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σάλλας – Μαντζούνης: Έτσι θα προστατέψουμε τους αδύναμους δανειολήπτες. Όλες οι προτάσεις

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Προχωρούν άμεσα στην πώληση 10.000 ακινήτων από κατασχέσεις. Πως θα διαμορφωθούν οι τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ