• Big Story

    Το μεγάλο κατηγορώ της Τράπεζας της Ελλάδος για Attica Bank και Καλογρίτσα – Τι αναφέρει πόρισμα καταπέλτης

    Καλογρίτσας

    Χρήστος Καλογρίτσας


    Τις σκοτεινές πρακτικές κάτω από το τραπέζι των πρώην επικεφαλής της Attica Bank, Γιάννη Γαμβρίλη (τέως πρόεδρος) και Αλέξανδρου Αντωνόπουλου (τέως CEO) αποκαλύπτει το πόρισμα-φωτιά που συνοδεύει τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στον Άρειο Πάγο, ζητώντας του να διερευνήσει «την τέλεση ενδεχομένως αξιόποινων πράξεων».

    Γαβρίλης Ιωάννης, Πρόεδρος, Attica Bank
    Γαμβρίλης Ιωάννης, πρώην πρόεδρος Attica Bank

    Στο πόρισμά, μέρος του οποίου φέρνει στο φως της δημοσιότητας δημοσίευμα της εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», γίνεται λόγος για συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων» για να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας.

    Ανάλογες αποκαλύψεις έχει κάνει το mononews τους τελευταίους μήνες.

    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος
    Αλέξανδρος Αντωνόπουλος. Τέως CEO Τράπεζας Αττικής

    Ιδιαίτερη είναι η αναφορά στις ιδιαίτερες σχέσεις που ανέπτυξε η τράπεζα με την Τοξότης, την κατασκευαστική εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΤτΕ, η κατασκευαστική εταιρεία του κ. Καλογρίτσα έλαβε συνολικά 39 δάνεια, από το 2015. Το πρώτο από αυτά, ομολογιακό δάνειο αξίας 11 εκατ. ευρώ, δόθηκε τον Ιανουάριο του 2015, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ευνοϊκούς (οπισθοβαρείς) όρους αποπληρωμής.

    Τον Απρίλιο του 2015 το πιστωτικό όριο της Τοξότης αυξήθηκε από 10 εκατ. ευρώ σε 50 εκατ. ευρώ και στις 14 Μαΐου του 2015 στα 100 εκατ. ευρώ!

    Στην ίδια αναφορά γίνεται λόγος και για τα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια, κάτω του κόστους, με τα οποία η Attica δάνειζε την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Σε μία περίπτωση δε, δάνειο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ δόθηκε στην εταιρεία με επιτόκιο μόλις 2,6%, δηλαδή με απόκλιση 9,24% από το επιτόκιο που αντιστοιχούσε (11,84%) στην πιστοληπτική διαβάθμιση G της εταιρείας.

    trapeza-attica-bank

    Στο πόρισμα της ΤτΕ,  από τον κοινό έλεγχο που πραγματοποίησε μαζί με τον SSM, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν γενικότερες χορηγήσεις προς πελάτες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, με επιτόκια όμως πολύ χαμηλότερα από αυτά που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική της τράπεζας.

    Καταγράφηκαν μάλιστα 528 περιπτώσεις πελατών με διαβάθμιση ΝΤ (η χαμηλότερη), οι οποίοι έλαβαν δάνεια με μέσο επιτόκιο 7,46%, όταν βάσει τιμολογιακής πολιτικής θα έπρεπε να δανείζονται με 14,02%!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καλογρίτσας gate: Πήρε δάνεια 22 εκατ. το 2016, τα 15 εκατ. λίγο πριν τις άδειες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The wise man:Το κρυφό ραντεβού Πανταλάκη – Καλογρίτσα για τα δάνεια. O κωδικός από τις Βερμούδες που ρευστοποίησε μετοχές 32 εκ ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Καλογρίτσας: Γιατί δεν προχωρά ο έλεγχος για τη φοροδιαφυγή των 36 εκατ. ευρώ; – Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ