• Big Story

    Γιατί οι Έλληνες άρχισαν να αδειάζουν ξανά τις καταθέσεις ταμιευτηρίου

    καταθέσεις λεφτά


    Το καλοκαίρι του 2015, τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα, οι τράπεζες γέμισαν από πολίτες που έτρεξαν να αδειάσουν τις καταθέσεις τους, φοβούμενοι τα χειρότερα. Οι πιο “τολμηροί” έσπευσαν να τους ειρωνευτούν. Έπειτα, ήρθαν τα capital controls…

    Παρά τις πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες, η επιβολή των capital controls συνοδεύτηκε από δύο θετικά στοιχεία. Την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος για τις συναλλαγές και την διατήρηση του συνολικού ύψους των καταθέσεων ταμιευτηρίου άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ελέω του «στοπ» στη συνεχιζόμενη «αιμορραγία» των λογαριασμών αλλά και των μετρητών που πρόλαβαν να αποσύρουν οι «σώφρονες» καταθέτες και φυλάγονταν «κάτω από το στρώμα».

    Το τελευταίο, αποτελεί πλέον παρελθόν.

    Οι καταθέσεις ταμιευτηρίου εμφάνισαν για πρώτη φορά ετήσια αρνητική μεταβολή τον Νοέμβριο του 2016, από τον Ιούνιο του 2015, οπότε και επιβλήθηκαν τα capital controls, όπως αναφέρεται στο Στατιστικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2016 που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 49,504 δισ. ευρώ, από 51,161 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2016 και ελαφρώς χαμηλότερα από τα επίπεδα Οκτωβρίου 2015 (49,564 δισ. ευρώ), οπότε άρχισε μία μικρή αλλά σταθερή ανοδική τάση με ανώτατο όριο τα 51,752 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου 2015. Το 11μηνο του 2016 από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου έφυγαν καταθέσεις 1,657 δισ. ευρώ!

    Οι καταθέτες, από τον Σεπτέμβριο και μετά, ξεκίνησαν και πάλι να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Η κατάσταση έχει αρχίζει να θυμίζει την περίοδο των μηνών πριν το δημοψήφισμα. Το πιο ανησυχητικό είναι πως και η πορεία των διαπραγματεύσεων θυμίζει πολύ εκείνη την περίοδο.

    Το χρήμα που βρίσκεται κρυμμένο στα σπίτια εξαντλείται. Η υπερφορολόγηση πλήττει τα νοικοκυριά και αυτό αποτυπώνεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, καθώς οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, με τα ελάχιστα επιτόκια, χρησιμοποιούνται κυρίως για τα τρέχοντα έξοδα.

    Καθώς η διαπραγμάτευση δεν λέει να κλείσει, η απογοήτευση των πολιτών γίνεται όλο και πιο έντονη. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μεταφέρεται από μήνα σε μήνα, με την καλύτερη περίπτωση να μιλά πλέον για το τέλος Φεβρουαρίου. Και αυτό αυξάνει την πίεση για νέα προληπτικά μέτρα, με την κυβέρνηση να φαίνεται πως επιλέγει και πάλι την αύξηση των φόρων και την μείωση των συντάξεων. Αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και τους φόβους των καταθετών για μια επανάληψη των τραγικών στιγμών που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015, μετά το αδιέξοδο στην τότε διαπραγμάτευση.

    Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πολίτες θα συνεχίσουν να επιλέγουν να αφαιρούν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Όσο δεν βελτιώνεται η εμπιστοσύνη στην οικονομία και η ψυχολογία παραμένει στο ναδίρ, ο κίνδυνος η αποταμίευση να γίνεται πλέον εκτός τραπεζών, «για ώρα ανάγκης», αυξάνεται…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Στις 14 μονάδες το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεδριάζει στις 23 Ιανουαρίου ο ESM για το ελληνικό πρόγραμμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Έλληνες, ξεχάστε την διαπραγμάτευση χωρίς τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε



    ΣΧΟΛΙΑ