• Big Story

    Γ. Χρυσικός: Νέα συμφωνία από τον μάνατζερ που σαρώνει την αγορά ακινήτων – Το μεγάλο του μυστικό

    Grivalia Χρυσικός

    Γιώργος Χρυσικός. CEO Grivalia


    Ένας οξυδερκής μάνατζερ, ο Γιώργος Χρυσικός, βρίσκεται πίσω από την εταιρεία που τις τελευταίες εβδομάδες εξαγοράζει οποιοδήποτε ακίνητο βγαίνει προς πώληση. Η Grivalia, της οποίας το 41,5% ανήκει στο Καναδικό fund Fairfax Financial Holdings του Prem Watsa (μέτοχος επίσης της  Εurobank, της Μυτιληναίος και άλλων), ετοιμάζει μέσα στο 2017 μεγάλες επενδυτικές κινήσεις, με «όπλο» τη μεγάλη ρευστότητα.

    Ήδη την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε την απόκτηση δύο ακινήτων, ενός επί της Λεωφόρου Συγγρού 340, στην Καλλιθέα και ενός επί της Λεωφόρου Κηφισίας 49 στο Μαρούσι, έναντι συνολικού τιμήματος 18,48 εκατ. ευρώ.

    Όμως πριν από λίγο, η εταιρεία -προχώρησε στην εξαγορά, έναντι 16 εκατ. ευρώ, 16 ακίνητων και αποθηκών της Ζήνων Ακίνητα, που μίσθωνε η Μαρινόπουλος.

    Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς ο κ. Χρυσικός δηλώνει έτοιμος για μια σειρά νέων, δυναμικών επενδύσεων και εξαγορών μέσα στο 2017. Μάλιστα, όπως δηλώνει και ο ίδιος, η Grivalia θα μπορούσε να επενδύσει ακόμα 10 φορές περισσότερα αν δεν υπήρχε η αβεβαιότητα που επικρατεί στην ελληνική οικονομία.

    Το μεγάλο του μυστικό είναι η «προίκα» των 112 εκατομμυρίων ευρώ, που εξασφάλισε από τα  κέρδη 62 εκατ. ευρώ του 2016, αλλά και την επιπλέον χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Γιώργος Χρυσικός, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης για τη συμφωνία χορήγησης μακροπρόθεσμου δανείου 50 εκατομμυρίων ευρώ από το IFC της Παγκόσμιος Τράπεζα, η εταιρεία συνεχίζει να αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες, πρωτίστως στην ελληνική αγορά.

    Ένα από τα πεδία όπου η ΑΕΕΑΠ έχει ήδη δρομολογήσει τέτοιες κινήσεις είναι αυτό που αφορά στο hospitality-hoteling μέσω της θυγατρικής Grivalia Hospitality S.A. Μετά την πρώτη επένδυση που αφορά την εξαγορά του 60% του “Pearl Island Project” στον Παναμά από την Dolphin Capital Investors, η Grivalia Hospitality εκτιμάται ότι σύντομα θα γνωστοποιήσει μια ακόμη επενδυτική κίνηση, αυτή τη φορά στην ελληνική αγορά.

    Η ΑΕΕΑΠ παράλληλα εξετάζει σημαντικό αριθμό νέων projects που αφορούν σε εμπορικούς και γραφειακούς χώρους, αξιοποιώντας μέρος των ταμειακών της διαθεσίμων.

    Σημαντικό μέρος του επενδυτικού της πλάνου για το 2017 περιλαμβάνει την αναβάθμιση και ενεργειακή πιστοποίηση κτιρίων του χαρτοφυλακίου της. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χρυσικός ανέφερε πως μέσα στη χρονιά θα πραγματοποιηθούν τρία project ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων της, σε Μοσχάτο, Ν. Ιωνία και Άλιμο.

    Όπως αναφέρθηκε, τα τρία αυτά project συνολικά είναι της τάξης των 10 εκατ. ευρώ και έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα πέντε που έχουν ήδη υλοποιηθεί, ύψους επίσης 10 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση του IFC που αφορά στη βελτίωση των επιχειρηματικών υποδομών και την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης στον τομέα των εμπορικών ακινήτων, θα αφορούν, μεταξύ άλλων, και σε νέες προσθήκες στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ.

    Αναφορικά με την ανακατασκευή του PIRAEUS PORT PLAZA 1 η διοίκηση ανέφερε πως έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργό ρυθμό και θα ολοκληρωθεί νωρίς το εφετικό καλοκαίρι. Μάλιστα, η Grivallia εξασφάλισε για την ανακατασκευή του ακινήτου, που βρίσκεται πλησίον του λιμανιού του Πειραιά και  αποτελεί τμήμα των παλαιών εγκαταστάσεων της “Παπαστράτος”, χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ μέσω ενός νέου ομολογιακού δανείου από την Τράπεζα Πειραιώς.  Το κτίριο από αποθηκευτικό χώρο μετατρέπεται σε επαγγελματικό κτίριο εμπορικών χρήσεων σύγχρονων προδιαγραφών. Η Grivalia βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την εκμίσθωσή του σε διεθνούς κύρους μισθωτές.

    Η ανακοίνωση για την αγορά των 16 ακινήτων 

    Η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ ανακοινώνει ότι ανακηρύχθηκε πλειοδότης σε Δημόσιο Πλειοδοτικό Διαγωνισμό χαρτοφυλακίου δεκαπέντε εμπορικών ακίνητων – supermarkets και ενός οικοπέδου.

    Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η συνολική δομημένη επιφάνεια των ακινήτων είναι 48.477τμ, ενώ εφτά καταστήματα βρίσκονται στην Αθήνα, δύο στην Θεσσαλονίκη, από ένα σε Ρέθυμνο, Βέροια, Ξάνθη, Ρόδο, & Τρίκαλα, και τέλος ένα κατάστημα και ένα οικόπεδο βρίσκονται στο Αγρίνιο.

    Η συναλλαγή αφορά το 100% των ακινήτων με εξαίρεση ένα ακίνητο στο Κολωνάκι (ιδιοκτησία 50,00% εξ’αδιαιρέτου) και ένα στο Αιγάλεω (ιδιοκτησία 43,75% εξ’αδιαιρέτου).

    Συγκεκριμένα, ο Διαγωνισμός έλαβε χώρα στις 10 Φεβρουαρίου 2017 και αφορούσε τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούσαν το σύνολο του ενεργητικού της «ΖΗΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» η οποία τελεί υπό έκτακτη ειδική διαχείριση. Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω ακίνητα είναι μισθωμένα στην εταιρεία με την επωνυμία Μαρινόπουλος Ανώνυμη Εταιρεία Γενικού Εμπορίου, βάσει μισθωτικής συμφωνίας που ορίζεται στο Σχέδιο Εξυγίανσης της εταιρίας.

    Το προσφερόμενο τίμημα για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου ήταν €16.25εκ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Νέες επενδύσεις και εξαγορές ετοιμάζει η Grivalia με «προίκα» 112 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Grivalia Properties: Καθαρά κέρδη 26,4 εκατ. ευρώ το 2016

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Grivalia: Νέα χρηματοδότηση και πράσινες επενδύσεις προγραμματίζει για το 2017



    ΣΧΟΛΙΑ