• Big Story

    Κίνδυνος : Στον “αέρα” χιλιάδες δάνεια λόγω καθυστερήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού


    Άμεσος  είναι πλέον ο κίνδυνος να «σκάσουν» χιλιάδες δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω των καθυστερήσεων, που παρατηρούνται στην εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών.

    «Έχουμε μείνει πίσω και υπάρχει φόβος να βγούμε εκτός στόχων», λένε χαρακτηριστικά οι τραπεζίτες και σημειώνουν ότι όλα τα σενάρια και οι στόχοι για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων για το τρέχον έτος, έγιναν θεωρώντας ότι θα είχαν ψηφιστεί –ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο- οι προβλέψεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

    Για την υπόθεση θα συνεδριάσει σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι: το «περίγραμμα» του εξωδικαστικού, δηλαδή ποιες κατηγορίες δανειοληπτών μπορούν να ενταχθούν, ποιες οφειλές προς το Δημόσιο αφορά, αφού για παράδειγμα όλοι οι παρακρατούμενοι φόροι (πχ ΦΠΑ) εξαιρούνται, ενώ εκκρεμεί το ζήτημα της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών. Παράλληλα υπάρχει το θέμα με τους πλειστηριασμούς, αλλά και με τη βάση δεδομένων του Τειρεσία, στην οποία απεικονίζεται το σύνολο του δανεισμού του κάθε οφειλέτη.

    Τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη που τους τελευταίους μήνες ασχολούνται αποκλειστικά με πιο τρόπο θα μειωθεί το «βουνό» των 108 δισ. ευρώ καθυστερούμενων οφειλών,  δεν κρύβουν την ανησυχία τους, καθώς όπως λένε υπάρχει ενδεχόμενο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σταματήσουν να εξυπηρετούν δάνεια εάν δουν ότι οι καθυστερήσεις σε ότι αφορά τη νομοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου  συνεχίζονται. «Τότε θα βγούμε σίγουρα εκτός στόχων», λένε χαρακτηριστικά.

    Ένα άλλο θέμα που τους απασχολεί είναι ότι οι θεσμοί επιμένουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό να ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Αυτό όμως «κτυπάει» το ενεργητικό των τραπεζών, καθώς για  τα δάνεια αυτά –με δεδομένο ότι εγγυητής ήταν το κράτος- δεν έχουν ληφθεί προβλέψεις.

    Την ίδια ώρα στον  «αέρα» βρίσκεται και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι απαραίτητη για να «τρέξει» ο εξωδικαστικός.

    Σήμερα, το μείζον θέμα είναι η ρύθμιση και αναδιάρθρωση των καθυστερούμενων οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κατ΄ επέκταση στόχος της Συντονιστικής Επιτροπής -πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Θόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank- είναι να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, που θα καθιστούν σαφείς τις θέσεις των τραπεζών για τα θέματα του εξωδικαστικού, των πλειστηριασμών και της νομικής προστασίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένωση Τραπεζών: Τα ηνία στην (κομψή) Ελένη Λουρή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις στον ΔΟΛ: Συνάντηση με τραπεζίτες στην Μιχαλακοπούλου είχε εκπρόσωπος του Σαββίδη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣΥΡΙΖΑ: Mπροστά του το «newspeak” του «1984» του Orwell ωχριά

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ