• Big Story

    Χαρ. Απαλαγάκη: Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της σιδηράς κυρίας των τραπεζών

    Χαρίκλεια Απαλαγάκη

    Χαρίκλεια Απαλαγάκη, ΓΓ Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών


    Mία καθηγήτρια Νομικής με εμπειρία 16 ετών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο είναι η νέα spokeswoman του τραπεζικού συστήματος. Διαδεχόμενη τον επίσης έγκριτο νομικό Χρήστο Γκόρτσο στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η Χαρίκλεια – Χαρούλα για τους πιο κοντινούς της – Απαλαγάκη καλείται να εκπροσωπήσει τον κλάδο σε μια δύσκολη συγκυρία και σε μια νέα σελίδα της Ένωσης υπό τον χειμαρρώδη Νίκο Καραμούζη.

    Αν και παρούσα στον τραπεζικό κλάδο από το 2001 και την ΕΤΒΑ, επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της Τράπεζας Πειραιώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2007, αλλά και πρόεδρος της τράπεζας από καλοκαίρι όταν αποχώρησε ο Μιχάλης Σάλλας, η Χαρούλα Απαλαγάκη κράτησε πολύ χαμηλό προφίλ όλα αυτά τα χρόνια.

    Η εικόνα της καθηγήτριας ήταν κυρίαρχη αφού η 58χρονη Γραμματέας της ΕΕΤ πέρασε μια ζωή στις πανεπιστημιακές αίθουσες, διδάσκοντας στο Αριστοτέλειο, αλλά και στην Σχολή Δικαστών με αποτέλεσμα όσοι την γνωρίζουν να βλέπουν μια συντηρητικά κομψή γυναίκα.

    Κρητικιά στην καταγωγή, γεννήθηκε και τελείωσε το σχολείο στο Ηράκλειο και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της πριν μεταβεί στο Ανόβερο όπου συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές.

    Το 1989 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο ενώ ήδη από το 1984 ήταν δικηγόρος στη Θεσσαλονίκη. Το 2001 άρχισε η συνεργασία της με την ΕΤΒΑ και στη συνέχεια από το 2007 ανέλαβε τη θέση της επικεφαλής νομικού συμβούλου στην Πειραιώς έχοντας μια σχέση εμπιστοσύνης με τον συντοπίτη της Μιχάλη Σάλλα, τον οποίο διαδέχθηκε τον Ιούλιο του 2016 στη θέση του προέδρου του Ομίλου, μέχρι την εκλογή του οριστικού προέδρου Γιώργου Χαντζηνικολάου.

    Η ατζέντα εξωστρέφειας που έχει θέσει ήδη ο πρόεδρος Νίκος Καραμούζης θα φέρει την Χαρούλα Απαλαγάκη στο προσκήνιο αφού θα κληθεί να εκπροσωπήσει τον κλάδο σε Ελλάδα και εξωτερικό ως spokesperson με στόχο την εντατικοποίηση του lobbying των ελληνικών τραπεζών.

    Ο σχεδιασμός της Ένωσης περιλαμβάνει ακόμη και την δημιουργία γραφείου στη Φραγκφούρτη, στην έδρα του SSM, ενώ η επίσκεψη της Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα στα μέσα Μαρτίου, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμαστεί η χημεία των δύο αυστηρών κυριών.

    Στο βιογραφικό της Χαρούλα Απαλαγάκη περιλαμβάνεται περιλαμβάνεται πέρα από τη θέση της καθηγήτριας Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου, η παρουσία της ως μέλος της Νομικής Επιτροπής του ΑΠΘ, μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων, και πριν την εκλογή της ως Γραμματέας της ΕΕΤ, ως μέλος του Νομικού Συμβουλίου της Ένωσης.

    Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, γνωρίζει γερμανικά και αγγλικά και μετέχει σε επιστημονικές ενώσεις και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές εσωτερικού και εξωτερικού.

    Η επιστημονική της συμβολή στη θεωρία του Αστικού Δικονομικού Δικαίου συνίσταται σε 4 μονογραφίες, 2 διδακτικά συγγράμματα και πολυάριθμες μελέτες, ελληνικές και ξενόγλωσσες, συμμετοχές και παρεμβάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο «μικροσκόπιο» της Alpha ο κρατικός προϋπολογισμός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποχωρούν από τη Ρουμανία Εθνική και Eurobank

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Alpha : Έτσι θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% το 2017



    ΣΧΟΛΙΑ