• Big Story

    Mε «άδειες βαλίτσες» στο Λονδίνο οι Έλληνες τραπεζίτες για τη Deutsche Bank

    deutsche bank


    Mε «άδειες βαλίτσες» ταξιδεύουν για το Λονδίνο οι Έλληνες τραπεζίτες για το conference της Deutsche Bank αφού το στόρυ του QE έχει απομακρυνθεί ενώ το ανέκδοτο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, δεν φαίνεται να συγκινεί. Το conference που θα γίνει την Πέμπτη αφορά αναδυόμενες αγορές και ενώ διαπιστώνεται ενδιαφέρον από εκπροσώπους funds για συναντήσεις με στελέχη των ελληνικών τραπεζών, οι τελευταίοι δηλώνουν προβληματισμένοι.

    Τα τελευταία road shows του 2016 περιελάμβαναν την προσδοκία περάτωσης της δεύτερης αξιολόγησης και όσο δεν διαφαίνεται σαφές χρονοδιάγραμμα, «δεν ξέρουμε πια τι να πούμε», λένε χαρακτηριστικά στο mononews, τραπεζικά στελέχη. Η συμμετοχή στο QE αποτελεί τον βασικό καταλύτη για θετικές εξελίξεις και καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, μόνο το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, δεν κινητοποιεί τους επενδυτές.

    Οι τραπεζίτες αναμένουν πλήθος ερωτήσεων για τα κόκκινα δάνεια, με επίκεντρο τους στόχους που δεσμεύουν τις τράπεζες και την πρόοδο στη διαχείρισή τους. Ενώ το 2016, καταγράφηκε πρόοδος με την έννοια ότι φρέναραν οι νέες καθυστερήσεις,πΠιο κρίσιμη θα είναι η πρόοδος στο πρώτο και κυρίως στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, με τον προβληματισμό να είναι έντονος στα τραπεζικά επιτελεία αφού καθυστερεί ακόμη η νομοθέτηση σημαντικών μερών του πλαισίου διαχείρισης: ο εξωδικαστικός δικαστικός, το πτωχευτικό και η νομική κάλυψη για τις αναδιαρθρώσεις εκκρεμούν και η έλλειψή τους είναι καίρια σε περιπτώσεις μεγάλων προβληματικών επιχειρήσεων.

    Οι τραπεζίτες θα δώσουν στους επενδυτές «ψαλιδισμένους» στόχους για το 2017 και για την επάνοδο καταθέσεων και τις χορηγήσεις νέων δανείων, όπως και για την κερδοφορία αφού φαίνεται να χάνεται το σενάριο ανάκαμψης με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 2%.

    Η στρατηγική των τραπεζών για το 2017 βασίστηκε άλλωστε στην παραδοχή ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης από τον Νοέμβριο του 2016 ώστε να ξεκινήσει μια αλυσίδα εξελίξεων που θα οδηγούσε στην συμμετοχή στο QE, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών αλλά και των αγορών. Η καθυστέρηση, πέραν του γεγονότος ότι «ρίχνει έξω» τα χρονοδιαγράμματα, δημιουργεί νέα δυσπιστία έναντι της χώρας για την δυνατότητα και διάθεση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.

    Για το 2017 οι τράπεζες σχεδιάζουν να υλοποιήσουν το στόχο μείωσης  των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με ρυθμίσεις ύψους 3 δισ. ευρώ και με διαγραφές της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Ειδικά οι αναδιαρθρώσεις θα είναι η αιχμή του δόρατος για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στο σύνολο του σχεδιασμού έως το 2019, αφού προβλέπεται ότι σχεδόν το 30% των NPEs θα περάσει σε εξυπηρέτηση μέσω επιτυχών ρυθμίσεων. Οι επιδόσεις σήμερα δεν είναι οι καλύτερες δυνατές αφού οι τέσσερις στις δέκα κινήσεις αναδιάρθρωσης επανέρχονται στο «κόκκινο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Morgan Stanley: Εντυπωσιακά κέρδη αυξημένα κατά 83% για το 4ο τρίμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκληρό Brexit: Οριστικά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης η Βρετανία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Pillarstone: Οι τράπεζες θα μεταβιβάσουν 4 ακόμα επιχειρήσεις για διαχείριση



    ΣΧΟΛΙΑ