• Big Story

    Φ. Καραβίας: Τρεις βασικοί πυλώνες για να βγούμε από την κρίση

    Φωκίων Καραβίας Eurobank

    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank


    Ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δημιουργία θέσεων εργασίας και σωστή διαχείριση του τραπεζικού συστήματος είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες που θα επιτρέψουν στη χώρα να βγει από το αδιέξοδο, σύμφωνα με τον CEO της Eurobank, O κ. Φωκίωνας Καραβίας σε συνέετυξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής” αναφέρει χαρακτηριστικά “Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Και οφείλουμε να πιστεύουμε ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά”, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν και πολλά που έχουν μείνει για να επιτευχθούν, καθώς πολλές οικονομικές ανισορροπίες έχουν ήδη διορθωθεί.

    “Ωστόσο, όταν παραμένουν εκκρεμότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό κοστίζει στην οικονομία και επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης. Και τελικά η προσπάθεια γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη”, συμπληρώνει.

    Ο κ. Καραβίας θεωρεί “υπαρκτό κίνδυνο” το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία έχει χάσει την υπομονή της, “γιατί πολλές ευκαιρίες δεν αξιοποιήθηκαν και στην πορεία χάθηκαν ή κινδυνεύουν να χαθούν”.

    Ο CEO της Eurobank, ο οποίος πρόσφατα είχε κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,5% το 2017, υπενθυμίζει τις τρεις προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου: ” Η πρώτη προϋπόθεση είναι, βεβαίως, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Όπως έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια, η καθυστέρηση έχει μεγαλύτερο κόστος από το όφελος που επιδιώκουμε κάθε φορά, παρατείνοντας τη διαβούλευση με τους εταίρους.

    Η δεύτερη προϋπόθεση της ανάπτυξης πρέπει να αποτυπώνεται στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Η μετατόπιση του σε μια πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι πλέον απαραίτητη έστω και αν αυτή συνεπάγεται μια φαινομενικά μικρότερη στήριξη ορισμένων κοινωνικών ομάδων. Ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους.

    Η τρίτη προϋπόθεση επιστροφής σε ανάπτυξη αφορά το τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες σηκώνουν το βάρος ενός δυσβάσταχτου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων που κληροδότησε η κρίση. Έχουμε δεσμευθεί έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για συγκεκριμένους στόχους μείωσης αυτού του αποθέματος”.

    Όπως αναφέρει, για την διαχείριση των “κόκκινων” δανείων δεν υπάρχουν “μαγικές ή οριζόντιες λύσεις”, αποσαφηνίζοντας ότι “οφείλουμε να κινηθούμε με σαφή σχεδιασμό, εφαρμόζοντας μια σειρά από διαφορετικές λύσεις ανά περίπτωση”. Παράλληλα δεν αποκλείει αναδιαρθρώσεις καθώς και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, “κατά προτίμηση με συναινετικό τρόπο, μερική άφεση χρέους όπου είναι απαραίτητη και δικαιολογείται, αλλά και πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ο κ. Καραβίας θεωρεί ότι το κλειδί για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα είναι η δημιουργία ισχυρότερων, μεγαλύτερων και δυναμικότερων εταιριών, όχι μόνο από οικονομική, αλλά και από κοινωνική άποψη: “Μόνο τέτοιες επιχειρήσεις μπορούν να επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, να διαμορφώνουν τις προοπτικές εξωστρεφούς ανάπτυξης στις διεθνείς αγορές, άρα και να δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους με προσόντα, που θα κρατήσουν Έλληνες επιστήμονες στη χώρα”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κόφτη 80% σε συντάξεις και μισθούς προτείνει ο Τσακαλώτος – 4,5 δισ. ευρώ «κάβα» ζητά το ΔΝΤ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί στο στόχαστρο του υπ.Οικονομικών: Τι αλλάζει στα Ειδικά μισθολόγια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπλοκάκια: 9 παγίδες για εργοδότες και εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ