• Big Story

    Η Κατσέλη επιβεβαιώνει το mononews.gr: Επιχειρηματίες βρείτε τα με τις τράπεζες

    Λούκα Κατσέλη. Πρόεδρος ΕΤΕ


    Πλήρης επιβεβαίωση του θέματος του mononews.gr με τίτλο ”οι επιχειρηματίες που δε θα πληρώσουν, θα νοσταλγήσουν τις τράπεζες” από την πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη. Πριν από λίγη ώρα η κ. Κατσέλη, αναφερόμενη στις διαδικασίες πώλησης των τραπεζικών δανείων από τις τράπεζες, τόνισε ότι πρέπει να τα «βρούνε» οι δανειολήπτες με τις τράπεζες, πριν τα «βρούνε» οι τράπεζες με τα distress funds μεταξύ τους και αλλάξει χέρι το δάνειό τους, ενώ θα πρέπει να σπεύσουν, όπως φαίνεται, όσοι έχουν πάψει να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Επι της ουσίας η κ. Κατσέλη επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του mononews.gr το οποίο ανέφερε ότι:

    “Θα νοσταλγήσουν τις τράπεζες, οι επιχειρηματίες που σήμερα δεν πληρώνουν τα δάνειά τους”. Σαφής είναι η αποστροφή πολύπειρου τραπεζίτη όταν αναφέρεται στην πώληση δανείων στα λεγόμενα «κοράκια» και στην αντιμετώπιση που θα έχουν εφεξής οι επιχειρηματίες από τα funds που εισέρχονται στην ελληνική αγορά με άγριες διαθέσεις.  Ειδικά στην επιχειρηματική πίστη, τα δάνεια που θα πωλήσουν οι τράπεζες είναι αυτά που έχουν «ψωμί», το οποίο τα εξιδικευμένα funds, όπως τα Cerberus Capital Management, Oaktree Capital, Blackstone, Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR), Fortress, Apollo και Lone Star, θα επιχειρήσουν να μετατρέψουν με οποιονδήποτε τρόπο, σε … παντεσπάνι. Και όσοι επιχειρηματίες δεν συνεργαστούν εμπράκτως, εισφέροντας κεφάλαια, θα βρεθούν εκτός, επισημαίνουν γνώστες της αγοράς.

    -illustrate banks

    Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος τόνισε, μιλώντας σε εκδήλωση, πως θα ήταν «ευχής έργον» να υπήρχε μια διαδικασία για τη συνεργασία των distress funds και των οργανισμών διαμεσολάβησης, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των κόκκινων δανείων αλλά και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

    Διαβάστε επίσης το άρθρο του Αντώνη Κεφαλά: Επιχειρήσεις θα κλείσουν, αλλά αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη

    Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα η κυρία Λούκα Κατσέλη τόνισε πως οι τράπεζες έχουν αναπτύξει εσωτερικά μηχανισμούς διαμεσολάβησης για τα κόκκινα δάνεια και προωθούν νέα προϊόντα που θα δίνουν λύσεις στο πρόβλημα.

    “Αυτή η ικανότητα συνδιαλλαγής με τους καταναλωτές για αναδιάρθρωση δανείων είναι μεγάλη πρόκληση για όλους ενόψει και του νέου θεσμικού πλαισίου” είπε η πρόεδρος της ΕΤΕ και της ΕΕΤ και συμπλήρωσε πως δεν είναι υποχρεωτικός ο θεσμός της διαμεσολάβησης πριν πουληθούν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες στα distress funds.

    “Δεν υπάρχει θεσμική επαφή με τα distress funds για τη διαμεσολάβηση» ως διαδικασία πριν πουληθούν τα κόκκινα δάνεια, ανέφερε η κυρία Κατσέλη. Διευκρίνισε μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση εάν ο θεσμός της διαμεσολάβησης θα περιλαμβάνεται υποχρεωτικά στη διαδικασία μεταφοράς κόκκινων δανείων σε distress funds, ότι “η θέση γενικά των τραπεζών είναι ότι η διαχείριση κόκκινων δανείων μέσω τρίτων θα έχει σχέση με τους όρους και την τιμή για τη μεταφορά, διαφορετικά οι τράπεζες διαχειρίζονται μόνες τους πολύ καλά το θέμα”.



    ΣΧΟΛΙΑ