• Big Story

    Ο Ε. Τσακαλώτος έχει μερικά σοβαρά προβλήματα που πρέπει να επιλύσει σε 168 ώρες

    Βρυξέλλες

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Περιθώριο 168 ωρών έχει η Αθήνα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να επιλύσουν μερικά σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν ήδη γιγαντωθεί. Στις 29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μετά τις θερινές διακοπές σύνοδος των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης (EuroWorkingGroup). Τα ανοικτά μέτωπα; Πολλά. Μεταξύ αυτών τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ (σ.σ. εκκρεμεί από το πακέτο του Ιουνίου), αλλά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που επεξεργάζεται ο ESM. Οι εκπρόσωποι των ΥΠΟΙΚ αλλά και των θεσμών στο προγραμματισμένο εδώ και καιρό EWG θα αποκαλύψουν τις “προθέσεις” τους αλλά και η Αθήνα πρέπει να έχει έτοιμες προτάσεις.

    Στο EWG περιμένουν όμως να δουν και στοιχεία για τις εκκρεμότητες του μνημονίου, αλλά και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που εμφάνισε υστέρηση εσόδων τον Ιούλιο.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών  επιβεβαιώνεται η ύπαρξη «τρύπας» τον Ιούλιο στα φορολογικά έσοδα έναντι των στόχων. Ωστόσο δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το ποιοι κωδικοί εσόδων είναι υπεύθυνοι για την «τρύπα» του Ιουλίου, που ανέρχεται στα 337 εκατ. ευρώ.

    Ευκλείδης Τσακαλώτος
    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών

    Παρ’ όλα αυτά, από τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων φέτος σε σχέση με πέρυσι προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

    • Ο φόρος εισοδήματος που κλήθηκαν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι φέτος στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου ήταν κατά 36,5% υψηλότερος από ό,τι πέρυσι στο ίδιο διάστημα, λόγω των αλλαγών κυρίως στην εισφορά αλληλεγγύης.

    • Τον Ιούλιο του 2016, τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ (από εφορίες και τελωνεία) ήταν μειωμένα κατά 3,9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015. Και αυτό παρά το γεγονός ότι φέτος τον Ιούλιο ίσχυε ο υψηλός συντελεστή 24%, αντί 23% που ίσχυε πέρυσι τον ίδιο μήνα. Πάντως, στο σύνολο του επταμήνου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 τα έσοδα από τον ΦΠΑ ήταν κατά 11,1% υψηλότερα από ό,τι πέρυσι.

    Σε κάθε περίπτωση, το «μαξιλάρι» που υπήρχε στα έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους πλέον έχει περιοριστεί στα 257 εκατ. ευρώ και έπεται η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, του υπόλοιπου φόρου εισοδήματος και των τελών κυκλοφορίας.

    Επιπρόσθετα υπάρχουν και άλλα ζητήματα: 

    1. οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές προς τράπεζες έχουν υπερβεί τα 110 δις ευρώ

    2. οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές προς το εφορίες είναι άνω των 88 δισ ευρώ και

    3. οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία είναι άνω των 20 δις ευρώ και

    4. οι ανάγκες για ανάπτυξη είναι 100 δισ ευρώ σε επενδύσεις 

    Η διπλή έλευση

    Όμως η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει και άλλο πρόβλημα . Περί τις 15 Σεπτεμβρίου, έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσει η πρώτη έλευση των δανειστών στην Αθήνα (και των εκπροσώπων του ΔΝΤ) για να συντάξουν το Compliance Report που θα κρίνει την εκταμίευση της υποδόσης, αλλά και να προχωρήσουν τις διαπραγματεύσεις για την 2η αξιολόγηση, το χρέος και το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το οικονομικό επιτελείο πρέπει να αντιμετωπίσει τα 15 “διαρθρωτικά ορόσημα” που θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνουν από τη διοίκηση του υπερταμείου έως τις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

    http://www.mononews.gr/apistefti-istoria-piso-apo-proto-hedge-fund-ston-kosmo/68692

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/220-dis-evro-krimmena-kato-apo-to-londino/40216



    ΣΧΟΛΙΑ