• Big Story

    Προβληματισμός για την στάση της Τουρκίας- Nα ανοίξουν τα βόρεια σύνορα ζητά ο Τσίπρας


    Επιχειρησιακά και διπλωματικά θα αντιδράσει  η  ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κλείσιμο  των βόρειων συνόρων της χώρας στο πέρασμα της Ειδομένης. Στην σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με την  συμμετοχή του Γιάννη Μουζάλα, του Νίκου Τόσκα, του Πάνου Καμμένου, του Θοδωρή Δριτσα και του Νίκου Ξυδάκη συμφωνήθηκε ένα σχέδιο  δράσης προκειμένου  να αντιμετωπιστούν  οι  μονομερείς   ενέργειες των γειτόνων μας ενώ εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού φτάνει μόνο μία σπίθα για να πυροδοτήσει την κατάσταση.

    Έτσι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αναζητηθεί από την πλευρά της Ολλανδικής προεδρίας λύση σε πολιτικό  επίπεδο καθώς η κυβέρνηση  ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες για  να  σταματήσει το σχέδιο  το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή η  Αυστρία και οι  χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

    Παρά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Αυστρία η κυβέρνηση  εμφανίζεται πάντως  να την διαχωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Είναι  άλλωστε χαρακτηριστικά τα όσα είπε υπουργός  Μεταναστευτικής πολιτικής ο Γιάννης Μουζάλας: «Η Ελλάδα, η Αυστρία, η Σουηδία και η Γερμανία είμαστε στην ίδια βάρκα. Είμαστε 4 χώρες που προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη στην αποδοχή των προσφύγων, ακολουθήσαμε τα κοινά μέτρα τα οποία πήρε η Ευρώπη. Νομίζουμε ότι αυτό που κάνει τώρα βλάπτει, αλλά οφείλει να δείξει κανείς κατανόηση. Όχι να αποδεχτεί, αλλά να καταλάβει τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο έγινε. Διαφωνούμε με την Αυστρία, αλλά την καταλαβαίνουμε. Είναι μια χώρα 7 εκατομμυρίων που έβαλε πλαφόν, αλλά αφού δέχτηκε 100.000 πρόσφυγες είπε  ο υπουργός».

    Αντίθετα, τόνισε ο κ. Μουζάλας, «οι χώρες του Βίζεγκραντ όχι απλά δεν δέχτηκαν ούτε έναν πρόσφυγα, αλλά δεν έστειλαν ούτε μία κουβέρτα για πρόσφυγα, έναν αστυνομικό να ενισχύσει τη FRONTEX, μιλούν προσβλητικά για τη χώρα μας, εξ αρχής σαμποτάρανε όλες τις ευρωπαϊκές ενέργειες».

    Κορυφαίες  κυβερνητικές πηγές έλεγαν πάντως,  ότι  η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα εάν και  εφόσον χρειαστεί και μέχρι να υπάρξει μια  πολιτική λύση.

    Παράλληλα,  η  ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί  με  ιδιαίτερο  ενδιαφέρον το θέμα  του ΝΑΤΟ και τις αντιδράσεις της Τουρκικής πλευράς αφού οι πληροφορίες λένε ότι  το Τουρκικό στρατιωτικό κατεστημένο αντιδρά  έντονα στην παρουσία των  Νατοϊκών πλοίων στα Τουρκικά παράλια.

    Η  εξέλιξη αυτή περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα καθώς η Γερμανία  αλλά και άλλες χώρες του βορρά είχαν επενδύσει στον ρόλο της Τουρκίας και του Ταγιπ  Ερνογαν δίνοντας τους μάλιστα γη και  ύδωρ.

    Ο  υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής  αναφερόμενος σε αυτό το θέμα είπε πως η Τουρκία  δεν τηρεί τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη ότι θα περιορίσει τις ροές, ενώ προχώρησε ακόμη παραπέρα κάνοντας λόγο για «κινήσεις που δείχνουν ότι πιθανώς να χρησιμοποιείται το προσφυγικό».

    «Υπάρχουν κινήσεις που δείχνουν έναν έλεγχο ροών που είναι εναρμονισμένος με τα πολιτικά γεγονότα. Για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν τη σύνοδο κορυφής οι ροές μηδενίζονται και αμέσως μετά φτάνουν σε απίστευτα ύψη. Πριν τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ οι ροές μειώνονται, μετά αυξάνονται. Αυτό, αν μη τι άλλο, μας δείχνει ότι υπάρχει μια δυνατότητα ελέγχου των ροών, η οποία όμως κινείται σε αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση», επισήμανε ο Γιάννης Μουζάλας.



    ΣΧΟΛΙΑ