Business

Άρθρο παρέμβαση για τη Folli Follie: Όλη η αλήθεια για τη "δακρύβρεχτη" ανακοίνωση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

folli follie

Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


Η ανθρωπογεωγραφία του νέου ΔΣ της Folli Follie,  που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση του το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουνίου του 2018, είναι σαφές ότι δίνει ένα και μοναδικό στίγμα: Ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας, δηλαδή η οικογένεια Κουτσολιούτσου, δεν καταλαβαίνουν από κρίσεις. Η Folli είναι το δικό τους μαγαζί και θα συνεχίσουν να το διοικούν. Η οικογένεια θα παλέψει μέχρι τέλους και ό,τι βγει.

Δεν είναι τυχαίο ότι η υπόθεση Folli κυριάρχησε στα λαμπερά πάρτι που έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε λόγω των Ποσειδωνίων 2018. Οι περισσότεροι εφοπλιστές και τραπεζίτες εξηγούσαν σε κατ’ ιδιαν συνομιλίες ότι αυτήν τη δύσκολη ώρα θα πρέπει να αλλάξει η διοίκηση της Folli εάν θέλει πράγματι να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε.  

Σε ανακοίνωση του ο ίδιος ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΔΣ της εταιρίας που αποφασίστηκε να αλλάξει εξ ολοκλήρου η Επιτροπή Ελέγχου της Folli Fοllie, εξακολουθεί να κάνει λόγο για πρωτοφανή επίθεση που έπληξε τον όμιλο και κυρίως την φήμη και την εικόνα, τον ίδιο προσωπικά και την οικογένειας του. Δεν λέει βέβαια ότι έως τώρα έχει εξαυλωθεί το 75% της αξίας της εταιρίας του ενώ η μετοχή του είναι εκτός διαπραγμάτευσης. Και δεν μας εξηγεί που οφείλεται η μεγάλη αυτή πτώση της μετοχής.

Παραδέχεται τα λάθη του παρελθόντος, χωρίς όμως να διευκρινίζει ποια είναι αυτά. Το μόνο που λέει είναι ότι θα διορθωθούν.

Εξηγεί επίσης ότι “Το τελευταίο διάστημα βγήκαν στον Τύπο δημοσιεύματα τα οποία δεν είναι αληθή. Διαπιστώσαμε όμως ότι ακόμα και στην δύσκολη συγκυρία, υπάρχουν θετικές   εκπλήξεις”.

Όμως δεν μας λέει ποιες είναι οι ανακρίβειες των δημοσιευμάτων ούτε ποιες είναι οι θετικές εκπλήξεις.

Επίσης αποκαλύπτει μόλις τώρα υπεγράφη η αρχική σύμβαση με την ελεγκτική εταιρία κάτι που σημαίνει ότι ο έλεγχος των θυγατρικών εταιριών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Και είναι βέβαιο ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 3 μήνες.

Επίσης αλλάζει την Επιτροπή Ελέγχου, κάνει λόγο για προσλήψεις 48 υπαλλήλων (χωρίς όμως να διευκρινίζει  εάν έγιναν και αντίστοιχες απολύσεις), θέλοντας να δείξει ότι ο όμιλος παραμένει εύρωστος ενώ επισημαίνει ότι οι προμηθευτές του ομίλου πληρώνονται στην ώρα τους. Κανει ακομα λόγο για ανοιγμα καινούργιων καταστηματων χωρις να λέει που ειναι αυτά.

Επίσης αυτό που δεν μας εξηγεί είναι γιατί τα τελευταία χρόνια είχε διορίσει ως πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου τον πεθερό του Ζαχαρία Μαντζαβίνο έναν άνθρωπο που δεν έχει ιδέα από οικονομικά καθώς ο ίδιος είναι γιατρός στο επάγγελμα.

Αυτό που δεν λέει όμως η “δακρύβρεχτη” ανακοίνωση είναι και το σημαντικότερο από όλα: πόσα είναι τα διαθέσιμα που έχει στο ταμείο της η εταιρία.

Τα στοιχεία αυτά δεν κατάφερε να τα παρουσιάσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ ούτε με την σημερινή του ανακοίνωση δεν λέει κάτι επί τούτου. Η αποψη των ειδικων ειναι οτι οταν έχεις είτε 1 είτε 45 εταιριες τις οποιες ενοποιείς απλά ρωτάς τον λογιστή σου πόσα λεφτά έχει στο ταμείο. Απλό. Απλούστατο. Στην προκειμένη περίπτωση λογιστής ειναι ο Φραγκίσκος Γρατσώνης. 

Είναι σαφές ότι για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής της Folli προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Προφανώς το γιατί το ξέρει ο ίδιος.

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει: 

Εξαρχής η εταιρεία συνεργάστηκε με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές σχετικά με την διαχείριση της υπόθεσης και τις όποιες επιπτώσεις της. Είναι προφανές ότι με το ίδιο πνεύμα συνεργασίας προσεγγίζουμε την διερεύνηση της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη. Από την πρώτη στιγμή, δηλώσαμε ότι θα κάνουμε ότι είναι εφικτό προκειμένου να προσφέρουμε κάθε πληροφόρηση αλλά και να διορθώσουμε τυχόν αστοχίες στον τρόπο λειτουργίας του ομίλου που αποτελείται από 45 θυγατρικές εταιρείες, σε 26 χώρες.

Όπως είναι γνωστό αποφασίσαμε σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές την ανάθεση σε νέα ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία τον οικονομικό έλεγχο όλων των θυγατρικών. Η προετοιμασία ενός τόσο πολύπλοκου ελεγκτικού έργου απαιτεί για την ολοκλήρωση της ένα  εύλογο χρονικό διάστημα.

Οι διαβουλεύσεις με την ελεγκτική εταιρεία όσον αφορά τις προϋποθέσεις και την διαδικασία υπογραφής της αρχικής σύμβασης ολοκληρώθηκαν. Η υπογραφή της σύμβασης για την διενέργεια των στοχευμένων ελεγκτικών διαδικασιών  είχε ως προϋπόθεση την προηγούμενη συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της νέας Επιτροπής Ελέγχου, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου ενισχύεται με πρόσωπα υψηλού κύρους και εμπειρίας. Επίσης αναδιοργανώνεται η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου του Ομίλου που θα εποπτεύεται από μέλη του ΔΣ με αυξημένα καθήκοντα.

Η Διοίκηση του Ομίλου FF Group, επιθυμεί να διαβεβαιώσει ότι η λειτουργία των εταιρειών, η εμπορική και παραγωγική δραστηριότητα συνεχίζονται κανονικά και δεν έχουν ανασταλεί εξαιτίας του αρνητικού κλίματος.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανοίξει νέα εμπορικά καταστήματα και έγιναν 48 προσλήψεις στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα σύστασης – ανανέωσης νέων ή παλαιών καταστημάτων του επόμενου εξαμήνου, υλοποιείται κανονικά.

Η δήλωση του  CEO του Ομίλου FF Group κ. Τζώρτζη Κουτσολιούτσου είναι η εξής:

«Βρισκόμαστε στο επίκεντρο πρωτοφανούς επίθεσης που έπληξε τον όμιλο και κυρίως την φήμη και την εικόνα μας, εμένα προσωπικά και της οικογενείας μου. Αυτό που θέλω να πω απευθυνόμενος προς τις 10.000 οικογένειες εργαζόμενων και συνεργατών, τους μετόχους και τους ομολογιούχους,  είναι ότι θα κάνουμε όλα όσα χρειάζεται προκειμένου να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα διστάσουμε να διορθώσουμε τα όποια λάθη, εφόσον διαπιστωθούν υπεύθυνα και αναμφισβήτητα από τις αυστηρές ελεγκτικές διαδικασίες που δρομολογήσαμε.

Παρά την πρωτοφανή κρίση, επιμένουμε στις καλές πρακτικές που πάντα ακολουθήσαμε. Αυτή τη στιγμή και παρά τον θόρυβο, δεν υπάρχει ούτε μία μέρα καθυστέρηση στις υποχρεώσεις της εταιρείας τις οποίες εκπληρώνουμε προς όλους.

Ακόμα και στην κορύφωση της κρίσης, το 2013, ο όμιλός μας εξόφλησε δάνεια πάνω από 700 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.  Η εταιρεία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι επαρκή για την συνέχιση της ομαλής της λειτουργίας.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε αφοσιωμένοι στη δουλειά μας και θα παραμείνουμε εταιρεία με διεθνή δραστηριότητα και έδρα στην Ελλάδα. Θα παραμείνουμε αυτοί που πάντα είμασταν, θα δουλεύουμε με διαφάνεια και δημιουργικότητα.

Το τελευταίο διάστημα βγήκαν στον Τύπο δημοσιεύματα τα οποία δεν είναι αληθή. Διαπιστώσαμε όμως ότι ακόμα και στην δύσκολη συγκυρία, υπάρχουν θετικές   εκπλήξεις.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω για την θερμή και ανιδιοτελή συμπαράσταση, εργαζόμενους στις εταιρείες, εξωτερικούς συνεργάτες και προμηθευτές, συνεταίρους σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, στελέχη τραπεζών, ομολογιούχους και μετόχους. Τα μηνύματα συμπαράστασης, που δεχόμαστε, ενισχύουν την προσπάθεια για έξοδο από την περιπέτεια αυτή. Έχουμε μεγάλη  ιστορία, έχουμε παρόν και έχουμε μέλλον»

Η διοικητική πυραμίδα και τα νέα πρόσωπα 

Στην διοικητική πυραμίδα της FF μετά τις σημερινές εξελίξεις παραμένει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ως πρόεδρος, η Καίτη Κουτσολιούτσου ως αντιπρόεδρος και ο Γιώργος Κουτσολιούτσος ως Διευθύνων Σύμβουλος. Επιπρόσθετα παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Eπιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Μαντζαβίνος.  Λογικό ήταν καθώς ο πεθερός του κ. Τζωρτζη Κουτσολιούτσου δεν είχε καμία σχέση με τις επιχειρήσεις καθώς είναι γιατρός στο επάγγελμα. 

Στο ΔΣ της εταιρίας προστέθηκαν 3 νέα άτομα που είναι βέβαιο ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διαχείριση της κρίσης. Τα πρόσωπα αυτά θα αποτελούν την νέα Επιτροπή Ελέγχου (Audit Committee) της Εταιρίας η οποία θα απαρτίζεται από τους: 

1. ο Μιχάλης Τσιμπρής γνωστός δικηγόρος εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Σουριαδάκις Τσιμπρής. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και  στο Harvard Law School. Έχει σχεδόν τριάντα χρόνια εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με συναλλαγές κεφαλαιαγοράς, δίκαιο των επενδυτικών υπηρεσιών, τραπεζικό και ασφαλιστικό καθώς και εξαγορές και συγχωνεύσεις. Έχει εκδώσει δύο βιβλία και πολυάριθμα άρθρα σε νομικά περιοδικά. Μέλος σε επιτροπές κωδικοποίησης νομοθεσίας και σύνταξης διαφόρων νόμων της κεφαλαιαγοράς.

2. o  Ηλίας Πεντάζος διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και Πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ. Ο Πενταζος είναι Οικονομολόγος, με πολύχρονη  εμπειρία στη διοίκηση. Εργάσθηκε επί μακρόν στο εξωτερικό ως ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στη διεθνή επενδυτική Τράπεζα Morgan Stanley.

3. Ο Δημήτριος Ποταμίτης: Γεννηθείς το 1941. Απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕ). Πρώην συνέταιρος στην PWC για περισσότερα από 30 χρόνια. Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου των  εταιρειών ΟΠΑΠ ΑΕ, Aegean Baltic Bank και Resolut Asset Management

Είναι βέβαιο ότι τα πρόσωπα της Επιτροπής Ελέγχου την ξέρουν την δουλειά. Τα πρόσωπα αυτά θα κληθούν τώρα μαζί με την Ελεγκτική Εταιρία ΕΥ να κάνουν τους σωστούς ελέγχους στα ταμεία της εταιρίας και να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό ποια είναι επιτέλους τα διαθέσιμα της Folli Follie. 

Τι  αναφέρει η ανακοίνωση 

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία γνωστοποιεί, σύμφωνα με το άρθρο 6 §1 του Ν. 3340/2005, το άρθρο 2 §εΆ της απόφασης 3/347/12.7.2005 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τον Κανονισμό του Χ.Α., καθώς και το Ν. 3016/2002 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης, την εκλογή τριών ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ενός μη εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού  Συμβουλίου σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών Δ.Σ. 

Συγκεκριμένα ανακοινώνεται η εκλογή των  κκ. Μιχαήλ Τσιμπρή ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους, Δημήτρη Ποταμίτη ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους,  Zhang Haolei ως μη εκτελεστικού μέλους, Ηλία Πεντάζου ως ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους  σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων κ.κ. Κουμανάκου Ευάγγελου, Ηλία Κούκουτσα,  Jiannong Qian και Ζαχαρία Μαντζαβίνου  για το υπόλοιπο της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατόπιν αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συγκροτήθηκε εκ νέου σε σώμα ως εξής:

  1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ  – Πρόεδρος, εκτελεστικό μέλος

2. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΥ  – Αντιπρόεδρος, εκτελεστικό μέλος

3. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΥΤΣΟΣ  – Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος

4. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΑΧΑΡΙΟΥ  – εκτελεστικό μέλος

5. ΖHANG HAOLEI – μη εκτελεστικό μέλος

6. ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΛΟΥΚΟΥΝΤΗΣ  – μη εκτελεστικό μέλος

7. ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΩΤΗ  – εκτελεστικό μέλος

8. ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ  – ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

9. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ  – ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

10. ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΙΜΠΡΗΣ  – ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος

11. ΗΛΙΑΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ -ανεξάρτητο μη εκτελεστικός μέλος

Επίσης, κατόπιν της παραίτησης του κ. Μαντζαβίνου  και κ. Κουμανάκου Ευάγγελου τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και από την Επιτροπή Ελέγχου και την παραίτηση του κ. Σταματιάδη από την Επιτροπή Ελέγχου, o κ. Ποταμίτης Δημήτριος, ο κ. Ηλίας Πεντάζος   και ο κ. Μιχαήλ Τσιμπρής ορίστηκαν ως νέα μέλη της Επιτροπής, για το υπόλοιπο της θητείας αυτής. 

Ο κ. Ποταμίτης ορίστηκε και ως πρόεδρος αυτής.

Κατόπιν αυτού, η νέα Επιτροπή Ελέγχου (Audit Committee) της Εταιρίας θα απαρτίζεται από τα κάτωθι Μη Εκτελεστικά μέλη:

  1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ)

2. ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΙΜΠΡΗΣ (Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ)

3. ΗΛΙΑΣ ΠΕΝΤΑΖΟΣ  (Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ)

Δια των ανωτέρω στελεχών  ενισχύεται το Διοικητικό Συμβουλίου και η Επιτροπή Ελέγχου  της Εταιρείας με πρόσωπα υψηλού κύρους και εμπειρίας

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά σημειώματα των νέων μελών ΔΣ και της Επιτροπής Ελέγχου:

Δημήτριος Ποταμίτης: Γεννηθείς το 1941. Απόφοιτος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕ). Πρώην συνέταιρος στην PWC για περισσότερα από 30 χρόνια. Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου των  εταιρειών ΟΠΑΠ ΑΕ, Aegean Baltic Bank και Resolut Asset Management

Μιχαήλ Τσιμπρής: Δικηγόρος στην Αθήνα, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Σουριαδάκις Τσιμπρής. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και  στο Harvard Law School. Έχει σχεδόν τριάντα χρόνια εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με συναλλαγές κεφαλαιαγοράς, δίκαιο των επενδυτικών υπηρεσιών, τραπεζικό και ασφαλιστικό καθώς και εξαγορές και συγχωνεύσεις. Έχει εκδώσει δύο βιβλία και πολυάριθμα άρθρα σε νομικά περιοδικά. Μέλος σε επιτροπές κωδικοποίησης νομοθεσίας και σύνταξης διαφόρων νόμων της κεφαλαιαγοράς.

Ηλίας Πεντάζος: Οικονομολόγος, με πολύχρονη  εμπειρία στη διοίκηση. Εργάσθηκε επί μακρόν στο εξωτερικό ως ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ε.Ε, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και στη διεθνή επενδυτική Τράπεζα Morgan Stanley. Υπηρέτησε ως Σύμβουλος/Εμπειρογνώμων στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Άμυνας, ενώ διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών και Πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ.

O Διευθύνων Σύμβουλος κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος καλωσορίζει τα νέα μέλη, τους εύχεται καλή επιτυχία και ευχαριστεί τα απερχόμενα μέλη για την πολύτιμη συνεισφορά τους.ΣΧΟΛΙΑ