• Big Story

    Αποκάλυψη: 50 εκ ευρώ σε δάνεια έλαβε ο Χρ. Καλογρίτσας από την Tράπεζα Αττικής


    Δύο είναι τα πορίσματα που έχει στα χέρια της η Τράπεζα της Ελλάδος, και αφορούν ελέγχους στην Τράπεζα Αττικής. Το πρώτο πόρισμα αφορά την περίοδο 2012- 2013 και το δεύτερο που διενεργήθηκε για λογαριασμό του SSM  την περίοδο 2014- 2015. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στη συνάντηση που είχε  το Σάββατο με τον πρωθυπουργό τον ενημέρωσε, ότι το πόρισμα θα σταλεί στον εισαγγελέα. Το mononews.gr από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα έγραψε ότι θα μπουν εισαγγελείς στην τράπεζα και πράγματι είναι πλέον θέμα χρόνου.
    Σύμφωνα με πληροφορίες ο δεύτερος έλεγχος των κλιμακίων της ΤτΕ έκανε φύλλο και φτερό το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, τον τρόπο που έγιναν οι χορηγήσεις, αλλά και τις κεφαλαιακές ανάγκες της που δεν έχουν ακόμα καλυφθεί στο ακέραιο. Να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο 70εκατ ευρώ για να ολοκληρωθεί η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές προέκυψαν στοιχεία για μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια με ελλιπείς εγγυήσεις.
    Από την πλευρά τους πηγές της Αττικής αναφέρουν  ότι τηρήθηκαν οι  προβλεπόμενες διαδικασίες στη χορήγηση δανείων και συμπληρώνουν ότι η απομείωση της αξίας των ακινήτων, αφήνει «έκθετα» πολλά δάνεια, για τα οποία όμως αρχικά είχαν ληφθεί επαρκείς εγγυήσεις.
    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς η  ΤτΕ απαγόρευσε στην Αττικής να δίνει νέα δάνεια (από την περασμένη Παρασκευή και μέχρι νεωτέρας), διότι εκκρεμούσε αίτημα εκταμιεύσει δάνειο ύψους 12 εκατ ευρώ σε μεγάλο επιχειρηματία πελάτη της («φωτογράφιζαν» τον κ. Χρ. Καλογρίτσα).
    Χρήστος Καλογρίτσας.
    Χρήστος Καλογρίτσας.
    Όπως είναι γνωστό η Αττικής στην ανακοίνωση της  ανέφερε  ότι δεν υφίστανται εκκρεμότητες ούτε αιτήματα για νέα μεγάλα δάνεια.
    Ωστόσο πηγές της τράπεζας  διευκρίνιζαν πως ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει εγκεκριμένη ανοιχτή πίστωση (cretid line) με συγκεκριμένο ανώτατο όριο, όμως κάθε φορά που επιθυμεί να αντλήσει δάνειο οφείλει να καταθέσει αίτημα (μαζί με τα απαιτούμενα παραστατικά, δικαιολογητικά), κάτι που δεν έχει γίνει.
    Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας την περίοδο 2011- 2014 έλαβε από την Αττικής δάνεια συνολικού ύψους 50 εκατ ευρώ.
    Και ενώ η υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για πολιτικά παιχνίδια με όχημα της Αττικής, αφού όπως λένε τα τελευταία χρόνια πότε «ακούγεται» ότι θα μετατραπεί σε μία τράπεζα διαχείριση των κόκκινων δανείων, και πότε ότι θα αποτελέσει μία αναπτυξιακή τράπεζα.
    Ακόμα αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει και η συμμετοχή ξένων funds στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας, τα οποία θα κάλυπταν τα 70εκατ ευρώ που απομένουν από την τελευταία αύξηση για την ανακεφαλαιοποίηση της, και σε αντάλλαγμα θα αναλάμβαναν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της ύψους 1δις ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ