• Big Story

    Άνθρακες η χαλάρωση των capital controls. Tα λεφτά δεν βγήκαν απ τα στρώματα!


    «Άνθρακες» μέχρι σήμερα είναι για τις τράπεζες είναι η χαλάρωση των capital controls αφού όσο «νέο χρήμα» μπήκε στο σύστημα, βγήκε εκ νέου. Περί τα 20 δις.ευρώ ανακυκλώνονται, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δόθηκε το καλοκαίρι όσα χρήματα μπαίνουν για πρώτη φορά στις τράπεζες από το εξωτερικό ή τα σεντούκια, να μην υπόκεινται σε περιορισμούς.

    Παρά τις προσπάθειες των τραπεζών να κρατήσουν έστω και μέρος αυτών των κεφαλαίων, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και τα 5 δις.ευρώ περίπου που προήλθαν από εμβάσματα εξωτερικού,όπως και ποσό της τάξης των 15 δις. ευρώ που είναι από μετρητά είναι «ελεύθερες» καταθέσεις.

    Ειδικά δε, τα 15 δις. ευρώ προέρχονται από «ανακύκλωση» μετρητών, δηλαδή αναλήψεις μετρητών που έκαναν οι καταναλωτές για καθημερινές συναλλαγές τους σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, πρακτορεία ΟΠΑΠ και εστίαση, μεταξύ άλλων, και τα οποία οι επιχειρήσεις κατέθεσαν στο τραπεζικό σύστημα ως «νέες καταθέσεις» και τα χρησιμοποιούν για τις δικές τους συναλλαγές.

    Η διευκόλυνση για τις επιχειρήσεις είναι δεδομένη αφού δεν υπόκεινται κυρίως αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε περιορισμούς στις καθημερινές συναλλαγές, αν και ακόμη και αυτές έχουν εξοικοιωθεί με το e banking, αλλά για το τραπεζικό σύστημα, το όφελος είναι μικρό εξαιτίας της αβεβαιότητας που διατηρείται.

    Τον μήνα Αύγουστο για τέταρτο συνεχή μήνα αυξήθηκαν οι καταθέσεις, και ανήλθαν στα 123,9 δισ. ευρώ από 121,4 δισ. τον περασμένο Απρίλιο, αλλά σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2015 η αύξηση δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ.

    Οι καταθέσεις παραμένουν σταθερά στο επίπεδο των 125 δισ. ευρώ, το χαμηλότερο των τελευταίων 13 ετών αν και οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι από τις εκροές καταθέσεων ύψους 41 δισ. ευρώ το 2015, ποσό 20 δισ. με 25 δισ. παραμένουν στη χώρα σε στρώματα και θυρίδες.

    Η υπογραφή του τρίτου μνημονίου αλλά και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος παρά τις προσδοκίες, δεν άλλαξαν ουσιαστικά τις συνθήκες και δεν στάθηκαν ικανά να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη.

    Το πολύ 1 δις. ευρώ αναμένεται να επιστρέψει ως το τέλος του έτους, εκτιμούν οι τραπεζίτες, που έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους δραματικά αφού οι καταθέτες δεν ανταποκρίνονται στις προσπάθειες τους να προσελκύσουν νέες καταθέσεις.

    Μόνο η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα έχει αποτελέσματα και στη ρευστότητα των τραπεζών, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, που διαπιστώνουν ότι η χώρα φαίνεται να πηγαίνει με ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω, κάτι που εισπράττουν οι πολίτες που προτιμούν την ασφάλεια του στρώματος και του σεντουκιού για τα χρήματά τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλο το σχέδιο των τραπεζιτών: οι 4 κινήσεις – έκπληξη για τα “κόκκινα” δάνεια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα: 110 άτομα ανά μήνα θα προσλαμβάνει η Fraport

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανάλυση-σοκ για τη στερλίνα. Στο 1 προς 1 με το ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου



    ΣΧΟΛΙΑ