• Big Story

    Η αμήχανη σιωπή του Αλέξη Τσίπρα για την Eldorado: Γιατί δε μιλά ο πρωθυπουργός;

    • Contributor
    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Η Eldorado Gold αναγκάζεται να προχωρήσει σε αναστολή των εργασιών της στις Σκουριές. Περισσότεροι από χίλιοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Το υπουργείο Περιβάλλοντος απαντά σε όλα αυτά με… πρόστιμο στην εταιρεία για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Αλήθεια, πού είναι ο Αλέξης Τσίπρας; Η σιωπή του πρωθυπουργού μπροστά σε όσα συμβαίνουν στη Χαλκιδική είναι το λιγότερο απογοητευτική. Στην καλύτερη περίπτωση, υποδηλώνει αμηχανία μπροστά σε μία δύσκολη κατάσταση, την οποία ενδεχομένως δεν περίμενε να αντιμετωπίσει ως πρωθυπουργός. Στη χειρότερη (και ίσως πιθανότερη;) περίπτωση, σημαίνει μία σιωπηρή συναίνεση απέναντι στη στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που οδηγεί τη μεγάλη επένδυση της καναδικής εταιρείας στον κάλαθο των αχρήστων.

    eldorado gold

    Ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορηθεί από τους αντιπάλους του προεκλογικά, τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Σεπτέμβριο, ως εχθρός των ιδιωτικών επενδύσεων. Ο ίδιος απέρριπτε πάντα τον χαρακτηρισμό αυτό, ισχυριζόμενος πως είναι υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά όχι του «ξεπουλήματος». Όμως η αδιαφορία του για τις εξελίξεις δείχνει ότι μάλλον οι επικριτές του είχαν δίκιο.

    tsipras-pappas-skourletis

    Κι όμως: Μόλις πριν από έναν μήνα ο πρωθυπουργός είχε καλέσει, από το βήμα του 17ου Capital Link Invest in Greece Forum, τους επενδυτές να εμπιστευθούν τη χώρα μας, επικαλούμενος τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται για τη δημιουργία ενός σταθερού και φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος – «Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες μας, προσπαθούμε να τις μετατρέψουμε σε δύναμη και ευκαιρίες. Εκμεταλλευόμαστε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Γι’ αυτό σας καλούμε να εμπιστευθείτε την Ελλάδα. Σας καλούμε να μας εμπιστευθείτε», ήταν μάλιστα η καταληκτική του φράση.

    Στην πράξη, όμως; Ποιος επενδυτής έχων σώας τας φρένας θα θελήσει να επενδύσει στην Ελλάδα μετά τις συνεχείς παλινωδίες με την Eldorado; Ποιος επενδυτής θα εμπιστευθεί τα χρήματά του στην Ελλάδα, όταν ξέρει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση με το «έτσι θέλω» να σαμποτάρει την επένδυσή του με τακτικισμούς και νομικίστικα τεχνάσματα; Πώς μπορεί να περισώσει η κυβέρνηση την όποια αξιοπιστία της μετά από ένα τέτοιο φιάσκο;

    Πάνος Σκουρλέτης. Ετών 55. Υπουργός Ενέργειας
    Πάνος Σκουρλέτης. Ετών 55. Υπουργός Ενέργειας

    Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βγει μπροστά και να μιλήσει. Να μας εξηγήσει γιατί η επένδυση της Eldorado (ή γενικά οι ιδιωτικές επενδύσεις, αν προτιμά) είναι κάτι κακό για την Ελλάδα και γιατί η κυβέρνησή του την πολεμά με κάθε τρόπο. Ή, βέβαια, αν δεν είναι έτσι τα πράγματα, να «βάλει χέρι» στον υπουργό του, τον Πάνο Σκουρλέτη, που μοιάζει να έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση, και να επιβάλει την κοινή λογική.

    Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να είναι ξεκάθαρο: οι κινήσεις κατά της επένδυσης της Eldorado είναι κάποιο προσωπικό στοίχημα του Πάνου Σκουρλέτη ή αποτελεί συλλογική κυβερνητική επιλογή; Γιατί αντίστοιχα θα πρέπει να αποδοθούν και οι ευθύνες για όσα δυσάρεστα θα συμβούν, αν δεν παρέμβει σύντομα ο πρωθυπουργός…



    ΣΧΟΛΙΑ